Какво представлява сърцето?

Сърцето е забележителен мускул, който бие около 72 пъти в минута, 100 000 пъти на ден, 3,6 милиона пъти в година и 2,5 милиарда пъти през целия живот на човек. По същество сърцето представлява сложна помпа, която е в състояние да регулира кръвното налягане, кръвния ток и обема на кръвта, за да осигури на всяка част на тялото необходимото количество кръв, от коeто се нуждае.


Сърцето на човек се приспособява непрекъснато към състоянието на тялото и това, което то прави. С напредването на възрастта сърцето се приспособява към нуждите на по-възрастното тяло. Тези корекции на сърдечния мускул водят и до някои компромиси, които правят сърцето по-уязвимо към заболявания и други проблеми.Каква дейност извършва сърцето?

Всеки ден сърцето трябва да бие повече от 100 000 пъти, за да изпомпа около 30 литра кръв на ден през около 100 000 км (общата дължина на кръвоносните съдове в тялото). Отнема по-малко от 30 секунди на един еритроцит (червена кръвна клетка) да обиколи цялото тяло.


Сърцето също трябва да регулира скоростта и силата, с които изпомпва кръвта въз основа на нивото на активността на човек. С напредването на възрастта промените в тялото изискват сърцето да коригира начина, по който работи. Например, натрупването на мазнини в артериите, известно като атеросклероза, кара сърцето да работи по-усилено, за да изпомпва кръвта през по-тесни лумени на кръвоносните съдове.


Как се променя сърцето с напредването на възрастта?

Сърдечните заболявания са водеща причина за фатален изход в световен мащаб. С напредването на възрастта нашето сърце компенсира запушените артерии, като работи по-усилено и повишава кръвното налягане. Тези промени излагат сърцето на риск и влияят на качеството на живот на човек:

  • 40% от смъртните случаи при хората на възраст от 65 до 74 години са причинени от сърдечни заболявания (и 60% при хората над 80 години);
  • От 20- до 80-годишна възраст има 50% спад в капацитета на тялото за енергични движения;
  • Максималната сърдечна честота (HRmax) на човек на 20 години е между 180 и 200 удара в минута, но спада с напредването на възрастта, като при 80-годишните хора е около 145


Как се променят артериите с напредването на възрастта?

Артериите доставят богатата на кислород кръв от сърцето до системите на тялото. С напредването на възрастта нашите артерии стават по-твърди и по-малко гъвкави. Това води до повишаване на кръвното ни налягане. Сърцето трябва да се приспособи към повишаването на кръвното налягане, като изпомпва по-силно и променя темпото на работа на клапите. Тези корекции правят сърцето по-уязвимо. За да може сърцето да бъде предпазено от такива промени е необходимо и здравето на артериите да бъде запазено чрез:

  • Упражнения;
  • Контрол на кръвното налягане;
  • Контрол на холестерола

Защо се наблюдава хипертрофия на лявата камера с напредването на възрастта?

Учените отбелязват, че стената на лявата камера на сърцето става по-дебела с напредването на възрастта. Това удебеляване позволява на сърцето да изпомпва по-силно кръв. С остаряването на кръвоносните ни съдове те стават по-тесни, което води до повишаване на кръвното налягане. Сърцето компенсира това, като става по-силно и изпомпва кръвта с повече сила.


Защо митралната клапа се затваря по-бавно с възрастта?

Митралната клапа, която се намира на границата между лявото предсърдие и лявата камера, се затваря по-бавно с остаряването на човек. Това се случва, защото скоростта на притока на кръв от лявата камера се забавя, тъй като тя се отпуска по-бавно. Лявата камера се отпуска по-бавно, защото става по-удебелена (хипертрофира) с напредването на възрастта.


Защо се наблюдава ограничен капацитет на физическа активност с възрастта?

С остаряването на сърцето, то става по-малко способно да реагира бързо на химически съобщения от мозъка, когато трябва да ускорява дейността си и да се приспособява към повишена активност. Специалистите не знаят точно защо сърцето не реагира толкова бързо на тези съобщения. Резултатът е, че тялото не може да тренира толкова дълго или толкова интензивно, както преди. Това се проявява с недостиг на въздух, знак, че богатата на кислород кръв не се придвижва достатъчно бързо през тялото, като белите дробове се опитват да поемат повече кислород.


Защо с възрастта сърдечният ритъм намалява в седнало положение?

Сърдечната честота на по-възрастен човек в седнало положение е по-бавна от тази на по-млад човек (но остава същата при легнало положение). Смята се, че по-бавната сърдечна честота се дължи на влошаване на комуникацията между сърцето и мозъка, тъй като фиброзна тъкан и мастни отлагания се натрупват върху нервите, осъществяващи връзката между сърцето и мозъка. За да компенсира това, сърцето увеличава обема на кръвта в кръвообращението, като повишава диастолното налягане (долната граница на кръвното налягане).


Защо сърцето не може да се съкращава толкова силно с напредването на възрастта?

Поради повишаването на диастолното кръвно налягане (минималното налягане в кръвоносните съдове, между две последователни съкращения на сърцето), също се променя и разтегателната сила на камерната стена, така при повишаване на крайния диастолен обем на камерата се повишава и ударният обем, за да има по-силна контракция за изпомпване на излишния обем кръв (механизъм на Франк-Старлинг). Затова поради по-голямото диастолно налягане сърцето не може да се съкращава толкова силно.


Защо сърцето се увеличава с напредването на възрастта?

Сърцето на здравия 70-годишен човек притежава 30% по-малко клетки от сърцето на 20-годишен. Когато сърдечните клетки умрат, другите клетки трябва да се разтягат и да растат, за да останат свързани. Сърдечните клетки на по-възрастен човек могат да бъдат до 40% по-големи от тези на по-млад човек.


Какво е необходимо за поддържане на здраво сърце?

Сърцето е толкова здраво, колкото и артериите в тялото на човек. За поддържането на здравето на артериите са необходими:


Библиография:
National Institute on Aging: Aging Hearts and Arteries
National Center for Biotechnology Information (NCBI). The Aging Heart
Verywell Health. Understanding Heart Aging and Reversing Heart Disease