Хепатит B се причинява от вирус - вирусът на хепатит B (HBV).
 

Този вирус е силно заразен: десет пъти повече от този на хепатит С и сто пъти повече от този на ХИВ/СПИН.

 


Тази характеристика отчасти се обяснява с факта, че вирусът на хепатит В може да оцелее една седмица на открито, следователно и върху предмети. 
 

Освен това е устойчив на действието на алкохол.

 

Вирусът на хепатит В се предава при контакт с кръвта на заразен човек или негови секрети: вагинален секрет, семенна течност или кърма.

 

Заразяването може да стане по следните начини:

  • Незащитен сексуален контакт - вагинален, анален или орален със заразен човек. В самото начало на инфекцията с хепатит В вирусът присъства и в слюнката. Тогава съществува риск от предаване.
  • Използване на общи предмети, които са били в контакт с кръвта на заразения пациент: тоалетни принадлежности - четка за зъби, бръсначки, ножици, нокторезачки, пинсети и други, бижута, пиърсинг, обеци, но също и средства, използвани за употреба на наркотици: игли, спринцовки, памук, лъжици, сламки и други.
  • Директен контакт с кръвта на заразен човек. Понастоящем вече е значително по-нисък рискът от предаване на хепатит B чрез кръвопреливане, но здравните служители са изложени на по-висок риск от заразяване, поради чест контакт с игли, спринцовки, в сферата на хирургията и стоматологията.
  • Татуировка и поставяне на пиърсинг - ако се извършват без спазване на ключовите правила за хигиена - използване на оборудване за еднократна употреба или стерилизирано съгласно действащите стандарти.
  • Раждане или кърмене, когато майката е заразена с хепатит B. След това е важно да се предприемат специфични мерки за защита на бебето.

Не се осъщестява предаване на вируса на хепатит B чрез вода, храна, общи прибори за хранене или използване на общи тоалетни.
 

Физическият контакт - ръкостискане, целувки, допир и други не осигурява предаване вируса на хепатит В.

 

Какво е хепатит D?

Хепатит D е вирусен вид хепатит, който може да възникне само при хора, които вече са заразени с хепатит В - засяга около един на всеки двадесет пациенти с хепатит B.

 

Вирусът на хепатит D (HDV) се нуждае от присъствието на вируса на хепатит B, за да зарази чернодробните клетки.

 

Начинът на предаване на вируса на хепатит D е същият като този на вируса на хепатит B.

 

Инфекцията с HDV може да настъпи едновременно с тази с HBV или по-късно при пациенти, които са засегнати от остър или хроничен хепатит B.

 

Протичането на хепатит B често се влошава от наличието на вируса на хепатит D.

 

Референции:

https://www.vidal.fr/maladies/estomac-intestins/hepatite-b/causes.html