Здравият човешки организъм притежава приспособителни механизми, благодарение на които усещането на комфрот и работоспособността се запазват относително непроменени, независимо от външните условия.


Засегнатите от хронични болести обаче трябва да имат няколко неща предвид, за да може и те да съхранят комфорта си през студените месеци.

1. Имунитет и хранене


Има няколко неща, по които всички хронични болести си приличат. Едно от тях е, че при тях имунитетът е отслабен. Нарушената функция на даден орган непременно се отразява на общото състояние на организма.


Защитите сили често са намалени не само заради заболяването, но в този процес участие взимат и някои лекарства, участващи в контролирането му – например кортикостероидите, имуносупресори и др.


Ето защо съпротивителните сили срещу типичните за студеното време инфекции са отслабени.


Храненето ни през различните сезони е различно. Това се дължи не само на употребата на сезонните продукти (чието значение все повече се губи в съвремието). Много хора са склонни да ядат повече и по-нездравословно през дългите тъмни студени часове. Домашните събирания и празничните моменти допринасят за това.


Спазването на определени препоръки в хранителния режим обаче е изискване при много от хроничните заболявания и студеният сезон не е извинение за нарушаването им.

2. Сърдечносъдови заболявания

Известно е, че поради хормоналния ни ритъм, рискът от инфаркт на миокарда е най-голям рано сутрин, а ако тя е студена – то той е още по-голям.


Обичайно, кръвното налягане е по-високо при студено време. Кожните съдове участват в терморегулацията и когато кожата ни е студена, ако там има много кръв тя също ще изстине. Чрез вазоконстрикция (свиване на съдовете) кръвта се изпомпва към вътрешността на тялото.


Вазоконстрикцията става причина за увеличение на циркулиращата кръв, както и за повишаване на съпротивлението в съдовото русло – механизми, увеличаващи кръвното налягане.  Това може да засегне дори хора, нестрадащи от артериална хипертония.


Другата банална причина за повишено кръвно налягане е тенденцията за увеличаване на теглото и ограничената физическа активност – целогодишни рискови фактори.


Пациентите, на които им е известно, че имат сърдечносъдови заболявания, трябва да знаят, че студеното време намалява капацитетът на сърцето им да се адаптира към повишени изисквания. За това трябва винаги да са добре облечени и да избягват тежки физически натоварвания навън – като чистене на сняг например.

3. Белите дробове

Всяко едно хронично заболяване на белите дробове лесно може да се обостри от настинки и вирусни заболявания. Тези пациенти трябва с особено внимание да избягват контакт с болни от респираторни инфекции хора и е препоръчително да получат грипна ваксина.

 

NEWS_MORE_BOX


Бронхиалната астма е причина за свръхреактивност на въздухоносните пътища, причинена както от специфични дразнители – алергени, така и от неспецифични – замърсяване, студен и сух въздух.


Рязкото вдишване на студен въздух може да предизвика астматичен пристъп. Препоръките към тези пациенти са да преместят спортните си дейности на закрито и винаги да се обличат добре, независимо дали ще са навън само за няколко минути.


Вдишването през носа осигурява нужното затопляне на въздуха. Трябва да се диша през шал, което също помага. За да избягвате дишането през уста пазете носа винаги добре отпушен – с промивки с морска вода и при нужда – деконгестанти.


В дните, когато студът буквално спира дъха – дори и на здравите – просто останете у дома ако е възможно.


4. Диабет

Според статистиката, от захарна болест страдат повече народите в по-студените страни, а най-много диагнози се поставят през зимните месеци. Установено е тенденциозно влошаване на контрола на диабета през студеното време – масово показателят гликиран хемоглобин е с по-високи стойности през тези месеци.


Това как студът се отразява на заболяването изисква още изследвания, но има няколко момента, на които пациентите да обърнат внимание:


Следенето на кръвната захар е затруднено при студени ръце и това се отразява на контрола. Мийте ръцете си с топла вода преди измерването.


Всяка инфекция представлява завишени изисквания към тялото и се отразява на кръвната захар – консултирайте се с лекаря си при нужда, дори и при лека настинка.


Диабетното стъпало може да се превърне в осакатяващ проблем, а студът допринася за това. Не забравяйте да топлите краката си и редовно да ги оглеждате за язви или наранявания.


И не на последно място – не позволявайте на студа да прекрати физическата активност – тя е особено важна за захарния диабет – преориентирайте се към дейности на закрито.