Кога трябва да бъде потърсена медицинска помощ при настинка и синузит?

Ако симптомите на настинка се появяват и отминават или се подобряват значително в рамките на една седмица, най-вероятно няма да има нужда пациентът да посещава лекар.


Ако запушеният нос, налягането в областта на синусите и други симптоми продължават, трябва да се потърси лекарска помощ. Може пациентът да се нуждае от лекарства за лечение на инфекция.При бебета на възраст под 3 месеца, с температура над 38 ° C, която продължава повече от един ден, се налага посещение при лекар.


При деца, които имат висока температура, която продължава два или повече дни или прогресивно се повишава, трябва да бъдат прегледани от лекар.


Болките в ушите и нехарактерна раздразнителност при дете също могат да подсказват инфекция, която се нуждае от медицинска помощ. Други признаци на сериозна вирусна или бактериална инфекция включват намален апетит и повишена сънливост.


Възрастни, които имат персистираща висока температура над 38,5 ° C, трябва също да потърсят лекарска помощ, защото може да са развили бактериална инфекция.


Медицинска помощ е необходима също в случаите, когато дишането е нарушено, което се проявява с хрипове или изпитване на задух. Респираторната инфекция при всички възрасти може да се влоши и да доведе до пневмония, която може да бъде животозастрашаващо състояние. Други сериозни симптоми на синузит, които трябва да бъдат оценени от лекар, включват:

  • Силно главоболие;
  • Двойно виждане;
  • Схванат врат;
  • Объркване;
  • Зачервяване или подуване около бузите или очите

Как се диагностицират настинката и синузитът?

Обикновената настинка може да бъде диагностицирана със стандартен физикален преглед и оценка на симптомите. Може да се извърши риноскопия (инструментален метод за изследване на носната кухина и синусите), ако се подозира за инфекция на синусите.


Може да се извърши назална (носна) ендоскопия от лекар (оториноларинголог - специалист по уши нос гърло), като се поставя уред (ендоскоп) внимателно в носа и синусовите кухини, за да може да се огледа лигавицата на синусите. Ендоскопът представлява тънка и гъвкава тръба, която има в своя край светлинен източник и камера или окуляр за наблюдение.


Ако лекар смята, че причината за възпалението на синусите е алергия, той може да препоръча кожен тест за алергия, за да помогне за идентифицирането на алергена, причиняващ симптомите на състоянието.


Каква е разликата в лечението на настинка и инфекция на синусите?

Няма лекарство или ваксина за обикновената настинка. Вместо това лечението трябва да се фокусира върху овладяването на симптомите.


Конгестията (набъбването) на носната лигавица често може да бъде облекчена чрез прилагане на физиологичен разтвор във всяка ноздра няколко пъти на ден. Назален деконгестант, като оксиметазолин, също може да бъде полезен при състоянието, но не трябва да бъде използван повече от три дни.


При главоболие или болки в тялото, може да се приема ацетаминофен (парацетамол) или ибупрофен за облекчаването им.


При синузит физиологичен разтвор или назален спрей също могат да помогнат при запушения нос. Може също да бъде предписан кортикостероид, обикновено под формата на спрей за нос.


Ако лекар прецени, че пациентът може да има бактериална инфекция, може да предпише курс на антибиотична терапия. Лечението трябва да се прилага точно както е предписано и за точната продължителност, препоръчана от лекаря.


Спирането на курса на антибиотично лечение твърде рано може да позволи на инфекцията да се задържи и симптомите да се развият отново.


Както при инфекция на синусите, така и при обикновена настинка, пациентът трябва да остане хидратиран и да си почива много.


Симптоми на настинка или синусова инфекция, които продължават седмици, не трябва да бъдат пренебрегвани. Дори когато симптомите изглеждат леки е добре да бъде потърсена лекарска помощ. За да се избегне възникването на настинки или инфекции на синусите е препоръчително:

  • Ограничаване на контактите с хора, които имат настинка, особено в затворени пространства;
  • Спазване на хигиена и често миене на ръцете;
  • Овладяване на налична алергия или чрез лекарства, или като се избягват алергените, ако това е възможно

При често развиване на инфекции на синусите е полезна консултацията с лекар. Лекарят може да идентифицира основните причини или рискови фактори за развитие на състоянието.


Библиография:
Canadian Centre for Occupational Health and Safety. Common cold.
Healthline. What’s the Difference Between a Sinus Infection and the Common Cold?