Средно статистическият възрастен човек страда от настинка между 2 и 4 пъти годишно. Добрата новина е, че не всяко леко вирусно заболяване ни тормози повече от около седмица и обикновено няма последствия. Когато обаче настинката се влоши, боледуването може да бъде тежко, дълго и добре запомнено.


Боледуването „на крак“ е за съжаление почти неизбежна част от съвременното устройство на обществото. Умората и увредата обаче с времето се натрупват и тези уж невинни настинки сумарно може да имат усложнения и да влошат качеството на живот в напреднала възраст.


Няма как да предвидим кога ще се случи това, така че не е излишно да вземем предпазни мерки! Ето няколко насоки:


Преди да сме се разболели

В колкото по-добра форма е човек, толкова по-трудно е да се зарази с върлуващите вируси. С други думи – когато се поддържат хармоничен дух и тяло и храненето е балансирано и пълноценно, системите на организма, включително имунната, могат да работят на пълни обороти.


Това не е процедура, която да направим есента, че да сме подготвени за сезона на настинките - става въпрос за ежедневна и целогодишна отдаденост.

  • Каляването на тялото е цяла наука, незасужено пренебрегвана напоследък. Струва си да разучите, ако смятате, че имате проблем с тов;
  • Да пазим себе си и околните;

Това всеки го знае и го чува за пореден път, но не се случва в достатъчна степен. Към известните вече мерки – кърпичката пред носа и устата при кихане/кашляне, редовното миене на ръцете и честото проветряване на помещенията трябва да се добави и това, че болните хора може да готвят само за себе си.

  • Храненето

Наистина, набавянето на достатъчно витамини и микроелементи е важно, защото те участват активно в много от ензимните процеси в клетките, включително и тези на имунната система. В миналото витаминните дефицити са причинявали заболявания. Днес рискът да се стигне до там е по-малък, но това не значи, че все още много хора нямат лек витаминен дефицит – без да си дават сметка за това.


При липса на специфично заболяване рационалното хранене е достатъчен и въобще най-подходящ метод за усвояване на нужните елементи. Ако все пак смятате, че се нуждаете от добавки, то безразборното взимане на препарати, както и такива от групата на „имуностимулаторите“ не е правилният начин. Попитайте лекар за компетентен съвет.

Ако все пак сме се разболели

Фармацевтичните компании предлагат изобилие от симптоматични средства и всъщност е полезно да се възползваме от това.

  • Носът трябва да е отпушен

Това е от изключително значение. При блокиран от секрети и набъбнала лигавица нос, елиминирането на вирусите става сложна задача, а „почвата“ за нанасяне на бактерии се подобрява.


Оточната лигавица в носоглътката може да затвори изходите на синусите към носната кухина, което е предпоставка за развитие на синузит. Този процес засяга и Евстахиевата тръба, която свързва средното ухо с гърлото, и запушването ѝ поради набъбнала лигавица е възможно да причини отит. Инфекциите на средното ухо пък могат да прерастнат в менингит.


Естествено, запушеният нос не носи винаги бедствия от такъв порядък, но както става ясно може да прични много „бели“ – за това към него трябва да се подхожда сериозно.


Първият избор е редовното му промиване (4-5) пъти дневно с физиологичен разтвор (съществуват и готови спрейове). Когато това не е достатъчно не се колебайте успоредно с промивките да използвате препоръчаните от лекар капки за нос или дори антиалергични препарати. Времетраенето и дозирането на тези медикаменти трябва да се съобрази с препоръките!

 

NEWS_MORE_BOX
  • Останете у дома за два дни – наистина!

Повечето хора нехаят за здравето си, поне по такива поводи, така че ето икономическата обосновка: в началото на вирозата болните са най-заразни и един ден на работа/училище само ще повали още повече хора.


Влошеното състояние и задълбочаването на инфекцията, често поради липса на почивка, водят освен до допълнителни мъки, но и увеличават разходите за лечение, болнични, повече пропусната възможност за работа.

  • Третирайте болките и температурата

Да, болкоуспокояващите и антипиретиците няма да разкарат вируса. Но при продължителна и изтощителна висока температура съпротивителните ни сили отслабват още повече, което ни прави още по-податливи на усложнение с бактериална инфекция.


Тези медикаменти трябва да се взимат в дозировка, съобразена с предписаното, както и да не се комбинират с алкохол, защото тогава има риск от увреда на черния дроб!

  • Магическата пилешка супа

Конкретните ѝ ефекти не са потвърдени, но само който не е ял топла пилешка супа при боледуване, не може да потвърди подкрепителната й мощ.


Колкото и усилия да полагаме, влошаването понякога е неизбежно – не съществува универсална и сигурна рецепта за успех. Важното е да потърсим лекарско съдействие своеврееменно!