Ако говорим за хемороидите като за патология, те представляват разширени кръвоносни съдове в долната част на правото черво и са една от най-честите причини за оплаквания от дискомфорт в аналната област, както и  една от най-честите патологии в областта на ректума.

 

80-90% от пациентите, които се подлагат на колоноскопия разбират, че имат хемороиди в различен стадий.


 

Естествено, хемороидите се намират в аналния канал на всеки здрав човек още докато е в утробата на майката си и до края на живота му. Хемороидите не са варикозни вени, както много хора смятат, а клъстери от съдова тъкан-артериоли, венули и артерио-венозни връзки, гладкомускулна тъкан и съединителна тъкан, които се намират под лигавицата на ануса и ректума.

 

Богато са кръвоснабдени и се намират на чувствително място, което обуславя лесното им разширяване, възпаление и пролабиране. Кървенето от хемороидите повече прилича на артериално - кръвта е алена, а ph-то ѝ e като на артериална кръв.

 

Въпреки, че са чест проблем, смущението от прегледа кара много хора да избягват търсенето на лекарска помощ и вместо това прибягват до използването на споделени в социалните мрежи или разговори методи, които им вредят.

 

Хемороидите главно се делят на външни и вътрешни според разположението им в правото черво - тези, които се намират по-високо над linea dentata, се наричат външни, а тези, които са под линията-външни. Външните хемороиди произхождат от ектодермата, покрити са с многослоен плосък вроговяващ епител и се инервират от кожните нерви в перианалната област.

 

Ето защо възпалението на външните хемороиди води до болка, сърбеж и др. Вътрешните хемороиди, от своя страна не са инервирани по този начин и не предизвикват болкови усещания, те произхождат от ендодермата и са покрити с цилиндричен епител, като този на чревната лигавица, кръвта от тях се дренира към порталното кръвообращение на черния дроб, а кръвта от външните - към долна куха вена, като разбира се има много връзки помежду им (анастомози).

 

Въпреки че хемороидите са нормални структури, когато се възпалят, уголемят, тромбозират или пролабират, те водят до клинично проявени симптоми. Когато се уголемят, мускулатурата се преразтяга от напрежението и лигавицата на ректума пролабира в аналния канал. Подутата и пролабирала лигавица лесно се наранява, което води и до ректално кървене в алено червен цвят- най-честият симптом за хемороиди, който обаче никога не бива да се подценява.

 

Според повечето лекари, а и пациенти, причината за появата на симптоми и уголемяването, е хроничният запек, заседяването, усиленото напъване (например по време на естествено раждане). 

 

Повечето проучвания не доказват пряка причинно-следствена връзка между тези фактори и появата на симптомите, т.е запекът  може да е причина за оплакванията, но може и да не е.

 

Във всеки случай, смята се, че напъването, притискането от плода при бременност, седенето, раждането и т.н, водят до намалено венозно връщане и съответно задържане на кръв в съдовете, и подуване на хемороидите.

 

Други причини могат да бъдат отслабена съединителна тъкан (с възрастта), хормони, които се отделят по време на бременност, портална хипертония при пациенти с чернодробни заболявания и др.

 

Общото при повечето пациенти с оплаквания от хемороиди е, че имат повишен мускулен тонус на аналния канал в покой.

 

В исторически план други често спрягани причини са: пикантни храни, алкохол, летни жеги, седене цял ден, висок социален и икономически статус, хронична диария, затлъстяване, повишен мускулен тонус, понижен мускулен тонус, фамилна тенденция, рак на дебелото черво, възпалителни заболявания, анален секс и др.

 

В кръга на шегата, излиза, че каквото и да правите, има вероятност то да доведе до хемороиди.

 

Както вече споменах, вътрешните хемороиди не предизвикват болка, но могат да кървят и да отделят слуз, която попадайки в перианалната област води до сърбеж. Болка при тях се проявява, ако пролабират, най-вече по време на спазъм на аналния сфинктер.

Също така, са силно болезнени, ако инкарцерират или странгулират, съпроводено с остър спазъм на сфинктера. Това води до тромбоза, силна болка, некроза на хемороидите - нарича се остра хемороидална криза и е спешно състояние.

 

От своя страна, външните хемороиди предизвикват кожна болка, когато тромбозират или се възпалят. Острата тромбоза се случва най-вече след напъване по време на запек, диария и др. Тя води до локален оток и преразтягане на надлежащата кожа в перианалната област, което води до болка. Също могат да кървят. Острите симптоми продължават от 7-14 дни и преминават с разорбирането на тромба. Често рецидивират. Външно изглеждат като издатини в перианалната област.

 

Когато пациентът съобщи за симптоми като болка, парене и сърбеж в перианалната област, трябва да изключим състояния като анални фисури, абсцес, фистули, остри кондиломи и др.

 

При съобщаване от пациента за наличие на слуз и кръв в изпражненията или кръв по тоалетната хартия, задължително трябва да изключим злокачествен процес в дебелото черво, което няма как да стане без специализиран медицински преглед. Ето защо тези симптоми не трябва да се подценяват и да се оставят на самолечение и приложение на “изпитани” бабини методи, а пациентът е редно да се прегледа при лекар специалист.


Библиография:
1. Marx JA, Hockberger RS, Walls RM, et al, eds. Rosen's Emergency Medicine: Concepts and Clinical Practice. 6th ed. Philadelphia, Pa: Elsevier; 2006. 1509-12.
2. Tintinalli JE, Kelen GD, Stapczynski JS, eds. Emergency Medicine: A Comprehensive Study Guide. 6th ed. New York, NY: McGraw Hill; 2004. 540-1.
3. Guideline] Russell MM, Ko CY. Management of Hemorrhoids: Mainstay of Treatment Remains Diet Modification and Office-Based Procedures. National GuidelineClearinghouse.Accessed: October 11, 2014.
4. [Guideline] Wald A, Bharucha AE, Cosman BC, et al. ACG clinical guideline: management of benign anorectal disorders. Am J Gastroenterol. 2014 Aug. 109(8):1141-57; (Quiz) 1058.