Множествената склероза е неврологично заболяване, което засяга централната нервна система и гръбначния мозък. Изолиразщият слой, заобикалящ нервите (миелин), се губи, оставяйки белези, известни като плаки или лезии. Тези увредени области забавят провеждането на нервните импулси.

 

Симптомите на множествената склероза са доста разнообразни, в зависимост от това къде се образуват плаките и лезиите.


 

Заболяването често се проявява с повтарящи се атаки, при които симптомите се влошават или се появяват нови оплаквания. Между пристъпите симптомите могат да изчезнат или да останат постоянни.

 

Както при другите симптоми на множествена склероза, видовете усложнения свързани с отделителната система варират от човек на човек и могат да се променят с течение на времето.

 

Около 80% от пациентите с множествена склероза развиват симптоми от страна на пикочния мехур. Често се наблюдават симптоми на свръхактивен пикочен мехур, при което увреждането на нервите води до чести, неконтролируеми позиви за уриниране, въпреки че пикочния мехур не е пълен.

 

Проблемите с изпразването на пикочния мехур също са много чести. Мускулите в тазовото дъно и сфинктерният мускул около уретрата се свиват спонтанно по време на изпразването. 

 

Това затваря уретрата, в резултат на което пикочният мехур не се изпразва правилно. Остатъчната урина води до чувство, че трябва да се уринира отново, което води до често посещение на тоалетната.

 

Прогресията на множествената склероза е на периоди. В резултат на това уринирането ще бъде по-проблематично в някои периоди, както и сравнително лесно в други.

 

От голямо значение е проблемите с изпразването на мехура да се лекуват последователно.

 

Остатъчната урина може да доведе до чести инфекции на пикочните пътища, което от своя страна може да предизвика поява на нови „атаки” на основното заболяване.

 

Всъщност, някои пациенти могат да получат задържане на урината (стоп на уринирането), което е в резултат от слабост на мускулите, контролиращи уринирането. Това от своя страна ще доведе до нужда от някаква форма на периодична катетаризация.

 

Всички симптоми, засягащи отделителната система обикновено показват проблеми във функциониране мускулите, контролиращи процеса на уриниране. Важно е да се знае, че при поява на такива оплаквания, трябва да се изключи наличие на инфекция в пикочните пътища.

 

Кои са действията, които ще помогнат за контролиране симптомите отстрана на пикочния мехур при множествена склероза?

  • Адекватният прием на течности е 1,5 л – 2 л течност на ден. Позивите за уриниране се появяват около 1-2 часа след приема на течности.
  • Кофеинът, аспартамът, тютюнопушенето и алкохолът дразнят пикочния мехур.
  • Ограничаване приема на течности с цел намаляване симптомите е вредно.
  • Инконтиненцията и честото нощно уриниране не са нещо нормално. Те могат да бъдат признак на инфекция на пикочните пътища.
  • Честите инфекции на пикочните пътища при хора с множествена склероза могат да доведат до влошаване симптомите на болестта, спастичност и отпадналост.