Каква е връзката между имунната система и щитовидната жлеза?

Щитовидната жлеза и имунната система имат интерактивна връзка. Това означава, че проблемите с щитовидната жлеза могат да засегнат имунната система, а проблемите с имунната система могат да засегнат щитовидната жлеза.

 


Хипертиреоидизмът често възниква поради автоимунно заболяване, но независимо от причината, той може да повлияе на имунната функция. Учените знаят, че функцията на щитовидната жлеза може да повлияе на имунната система, но как точно става това остава неизяснено.

 

Най-честата причина за хипертиреоидизъм е болестта на Грейвс. Това е автоимунно заболяване, което означава, че то кара имунната система на тялото да атакува своите собствени здрави тъкани. В случая на болестта на Грейвс, тялото атакува тъканта на щитовидната жлеза, причинявайки свръхпроизводство на хормони.

 

Изследователите не знаят какво точно задейства имунната система да атакува щитовидната жлеза при болестта на Грейвс. Доказателства от 2017 г. сочат, че имунодефицитът (слаба имунна система) може да допринесе за развитието на болестта на Грейвс. Това означава, че болестта на Грейвс може да е признак, но не непременно причина за слаба имунна система.

 

Освен това изследователите смятат, че щитовидната жлеза и имунната система комуникират помежду си, така че проблем при имунната система може да причини проблем с щитовидната жлеза и обратно. Изследване от 2019 г. върху плъхове с хипертиреоидизъм е показало, че нерегулираните хормони на щитовидната жлеза може да повлияят на имунната система, което обаче не означава, че това важи по точно същия начин и за хората.

 

Някои лекари са забелязали, че пациентите, които развиват определени вирусни инфекции, по-често развиват и нарушения на щитовидната жлеза. Това сочи, че вируси или проблеми с имунната система могат да засегнат щитовидната жлеза, което отново показва, че заболяването на щитовидната жлеза може да е признак на основен проблем с имунната система. Необходими са обаче повече изследвания, за да бъдат разбрани точните ефекти, които хипертиреоидизмът има върху имунната система.

 

Докато някои проучвания клонят към тезата, че щитовидната жлеза засяга имунната система, други проучвания противоречат на това твърдение. Например в проучване от 2017 г., което проследява голяма група жени, изследователите сравняват пациенти, страдащи от заболяване на щитовидната жлеза, със здрави лица. Въпреки че проучването е установило връзка между хипертиреоидизма и повишения риск от фатален изход от рак на гърдата, не е показало повишен риск от понижен имунитет и фатален изход от инфекции.

Как болестта на Грейвс е свързана с имунната система?

Някои фактори, включително тези, които засягат имунната система, понякога отключват болестта на Грейвс. Те включват:

  • Бременност;
  • Пушене;
  • Инфекции;
  • Излагане на йод

Болестта на Грейвс не отслабва директно имунната система. Въпреки това се твърди, че имунодефицитът може да причини болестта на Грейвс. Преглед от 2019 г. подчертава, че пациентите с болестта на Грейвс е възможно да имат по-високи нива на вид интерлевкин, възпалителен химикал, секретиран от имунната система. Тези пациенти също могат да имат по-ниски нива на определени клетки на имунната система. Учените все още не са определили ефектите, които могат да имат тези промени, но данните показват, че болестта на Грейвс корелира с промените в имунната система.

Какви са възможностите за лечение хипертиреоидизъм?

Лечението на хипертиреоидизъм зависи от тежестта на симптомите. Основните възможности за лечение включват:

  • Медикаменти като бета-блокери, които могат да контролират симптомите на хипертиреоидизъм;
  • Лекарства за щитовидната жлеза, които забавят свръхпроизводството на хормони на щитовидната жлеза. Някои често предписвани опции включват метимазол и карбимазол;
  • Отстраняване на щитовидната жлеза, ако симптомите са тежки. Това обикновено означава, че пациентът ще трябва да премине на заместителна терапия с тиреоидни хормони до края на своя живот;
  • Радиоактивен йод, който е насочен към щитовидната жлеза, като уврежда или унищожава клетките, които произвеждат хормони. Лечението обикновено включва прием на 1 доза само под формата на малка капсула.

Референции:
1. National Center for Biotechnology Information (NCBI). Hyperthyroidism, hypothyroidism, and cause-specific mortality in a large cohort of women
2. Frontiers. Thyroid hormone action on innate immunity
3. BMC Medicine. Struja, T., et al. (2017). Is Graves’ disease a primary immunodeficiency? New immunological perspectives on an endocrine disease