Химиотерапията и лъчетерапията са две от най-често използваните и ефективни лечения за рак, но те могат да отслабят имунната система в продължение на месеци след лечението, което прави човек уязвим към болести и инфекции.


Как лечението на рак влияе върху имунната система?

Химиотерапията и лъчетерапията убиват раковите клетки. Проблемът е, че тези методи на лечение също така убиват бързо делящите се здрави клетки. Всяко от тези лечения има свои собствени странични ефекти. Когато двете лечения се комбинират, което е често срещано, пациентът може да пострада от странични ефекти и от двете лечения.Как химиотерапията се отразява на имунната система?

Химиотерапията представлява системно лечение, което означава, че засяга цялото тяло. Много видове химиотерапия се прилагат чрез инжекции или инфузии (вливания). Химиотерапията може да се прилага и перорално (през устата), под формата на хапчета.


Раковите клетки растат и бързо се делят. Химиотерапията е предназначена да атакува бързо растящите клетки като раковите. Въпреки това, химиотерапията засяга всички клетки, които се делят бързо. Това означава, че химиотерапията убива и много други видове клетки в тялото, което включва клетки на костния мозък.


В костния мозък се произвеждат бели кръвни клетки, които са важна част от имунната система. Белите кръвни клетки са отговорни за атаката и унищожаването на вируси, бактерии и други патогени. Когато химиотерапията убива клетките на костния мозък, имунната система започва да изпитва липса на бели кръвни клетки, които да се борят с инфекциите.
Най-честият проблем, свързан с химиотерапията, е неутропенията – намаляване на неутрофилите (бели кръвни клетки), които са важни за имунитета.


Как лъчетерапията се отразява на имунната система?

Лъчелечението действа различно от химиотерапията. Лъчетерапията излага клетките на високи дози радиация (високоенергийни лъчи), които увреждат тяхната ДНК (генетичен материал).


Това означава, че клетките или умират, или стават неспособни да се делят, което е начинът, по който клетките се възпроизвеждат, което свива туморите или забавя техния растеж.


Както при химиотерапията, при лъчетерапията здравите клетки също се увреждат, но радиацията може да има по-малко увреждащо въздействие върху имунната система като цяло от химиотерапията. Това е така, защото радиацията не засяга тялото системно, а е насочена по-точно срещу самия тумор. Често обаче радиацията трябва да премине през здрави клетки, за да стигне до тумора, затова тези клетки, или клетките в близост до тумора могат да бъдат засегнати.


Когато ракът се разпространи (метастазира), цялото тяло може да се нуждае от радиотерапия. Това води до намаляване на способността на имунната система да се бори с инфекцията (имуносупресия), много повече от имуносупресията, наблюдавана при химиотерапията.
Увреждането на имунната система може да бъде пряко или причинено от усложнения от радиацията. Нежеланите реакции при лъчевата терапия обикновено са по-леки, отколкото при химиотерапия, но също така са по-малко предвидими.


В зависимост от това къде се намира лекуваният тумор в тялото, радиацията може директно да увреди имунната система. Възможно е лъчетерапията да причини и други състояния, които увреждат имунната система. Например радиацията в близост до подмишниците може да увреди лимфните възли, които са част от имунната система. Увреждането може да доведе до повишен риск от инфекция в ръката.


Лъчетерапията може да причини много щети, когато е насочена към костите. Ефектът върху костния мозък е подобен на този при химиотерапия и неутропенията е често наблюдавана.


Колко отслабена е имунната система след химиотерапия и лъчетерапия на рак?

След химиотерапия и лъчетерапия имунната система може да остане потисната в продължение на няколко месеца. Проучване при хора, които са преминали през химиотерапия за рак на гърдата, е установило, че на имунната система често отнема девет месеца или повече, за да се възстанови напълно. При хората, които пушат, някои видове имунни клетки са достигнали само до 50% от нормалните нива девет месеца след лечението, в сравнение с 80% процент при непушачи.


Учените споделят, че увреждането на имунната система може да остави пациентите уязвим към някои заболявания, дори ако са били ваксинирани за тях. Такива заболявания са тетанус и пневмония.


Специфичните видове химиопрепарати имат различни нежелани ефекти. В проучването хората, които са получавали лекарството антрациклин (антибиотик), са имали нормална имунна функция до края на периода на проучването. Тези, които са приемали антрациклин плюс таксан, по-традиционно химиотерапевтично лекарство, се възстановяват много по-бавно. Въпреки че по-новите изследвания предоставят важна информация, остава още много какво да се научи за специфичните ефекти върху имунната система при лечението на рак.


Какви са начините за поддържане на имунната система след химиотерапия и лъчетерапия?

След химиотерапия и/или лъчетерапия е важно пациентите да се предпазват от инфекции и да поддържат своя имунитет чрез:

 • Вземане на предпазни мерки, повишена хигиена и ваксинация;
 • Пълноценен сън;
 • Здравословно хранене;
 • Избягването на приема на непастьоризирани млечни продукти, готвене на месото, щателното измиване на продуктите;
 • Избягване на отпадъци, събиране на кучешки изпражнения или замърсена почва;
 • Поддържане на физическа активност, до колкото е възможно;
 • Избягване на стреса;
 • Правилно третиране на порязвания и ожулвания

Също така, може да бъде предписано лекарство за увеличаване на броя на белите кръвни клетки. Ако пациентът страда от други състояния (съпътстващи заболявания), трябва да бъде подсигурено, че тяхното лечение няма да бъде пренебрегнато по време и след лечението на рак.


Кога е необходимо да бъде потърсена лекарска помощ?

Важно е пациентът незабавно да получи лечение на заболяване или инфекция. Симптомите, за които трябва да бъде следено, включват:

 • Треска и изпотяване;
 • Повръщане;
 • Диария;
 • Възпалено гърло;
 • Кашлица;
 • Запушен нос;
 • Болка, зачервяване, подуване и повишена температура

Когато пациентът потърси спешна помощ или постъпи в спешното отделение за лечение, не бива да забравя да спомене на персонала, че страда от рак и през какви лечения е преминал. Това може да помогне да бъде разбрана сериозността на ситуацията.


Здравите клетки, увредени от химиотерапия, обикновено се възстановяват добре след края на лечението. Изключение правят нервните клетки в ръцете и краката. Те могат да имат трайно увреждане, което води до болезнено състояние, наречено периферна невропатия.


Библиография:
1. American Cancer Society. Why people with cancer are more likely to get infections
2. Cancer Treatment Centers of America. How do cancer treatments damage the immune system
3. National Institutes of Health, National Cancer Institute. Radiation therapy to treat cancer
4. Verma R, Foster RE, Horgan K, et al. Lymphocyte depletion and repopulation after chemotherapy for primary breast cancer
5. Centers for Disease Control and Prevention. Know the signs and symptoms of infection