Инсултът може да засегне нормалното зрение на хората, като наруши хода на нервните влакна, предаващи информацията от зрителния анализатор към зрителните центрове в мозъчната кора.

 

Инсултът представлява състояние, което засяга нормалното кръвообръщение на мозъка, в резултат на което се наблюдват различни нарушения в зависимост от засегнатата зона в мозъка.


 

Зрителната система позволява на хората да възприемат информация от заобикалящия ги свят. Тази информация се обработва от окципиталната ( тилната) зона на мозъка.

 

Образът, който възприема окото, достига тази област в мозъка посредством зрителния нерв. Той представлява съвкупност от нервни влакна, които предават нервни импулси от ретината до главния мозък.

 

Ходът на тези нервни влакна преминава през двете полукълба на мозъка. Следователно инсултът, който засяга определени области на мозъка, може да доведе до нарушения в нормалното зрение на хората, както и до загуба на част или на цялото зрително поле.

 

Обикновено хората, които са претърпяли такъв инцидент, биха могли да забележат нарушения в своето периферно зрение.

 

При засягане на мозъчния ствол човек може да получи двойно виждане (диплопи), тъй като биха могли да се засегнат черепно-мозъчните нерви, които контролират движенията на очите. В тези случаи може да се наблюдава кривогледство, още наречено страбизъм.

 

Друг вид изменения на зрителния анализатор, които могат да се открият след настъпил инсулт са разлика в големината на зениците, както и нистагъм. Нистагъм, наричан още нистагмус, представлява състояние, което се характеризира с бързи стрелкащи неволеви движения на едното или двете очи.

 

Когато човек установи промяна в нормалното си зрение, се преповъчва посещение при лекар специалист.

 

Възможни симптоми, които налагат посещение при офталмолог включват:

  • Преходна загуба на зрението на едното или двете очи;
  • Внезапна тежка загуба на зрението на едното или двете очи;
  • Липсващи зони в периферното зрително поле;
  • Загуба на периферно зрение в ляво или в дясно;
  • Двойно виждане;
  • Симптоми на световъртеж;
  • Нистагъм.

 

Важно е пациентите, които изпитват някакъв вид симптоматика незабавно да потърсят лекар специалист, а не да чакат състоянието им да се подобри. Навременната консултация с офталмолог може да предотврати някои сериозни последици за зрението на човека.