При настинка имунната система започва да изпълнява своята функция, като нейната първа задача е да се бори с инфекцията. Симптомите на обикновена настинка, като кашлица и запушен нос, не са предизвикани от самия вирус. Тези симптоми всъщност се случват поради процесите, които се случват в тялото, докато то реагира на вируса.

 

След като победи инфекцията, следващата задача на имунната система е да подготви тялото да се бори с вируса в бъдеще. Тази задача е по-трудна, защото множество различни вируси могат да причинят настинки. Тялото се научава да се бори с един, но все още има други, които могат да причинят разболяване.


Какво се случва в тялото при настинка?

Вирусите, които причиняват обикновена настинка, се прикрепят към клетките в носа в носните проходи и синусите. След като попаднат вътре, клетките започват да създават свои копия. Това се нарича репликация.

Отнема около два дни на клетките, за да задействат имунната система да започне да се бори. Те правят това чрез освобождаване на вещества, наречени цитокини. Човешкото тяло реагира на цитокините по няколко начина.

 

Първо, кръвоносните съдове се разширяват, за да позволят на борещите се с инфекцията бели кръвни клетки да стигнат до мястото, където е вирусът. Когато съдовете се разширят, това подуване може да накара носа и дихателните пътища да се запушат или да болят.

 

Белите кръвни клетки също отделят вещества, за да помогнат в борбата с вируса. Тези вещества могат да причинят възпаление в носа и дихателните пътища. В тях също може да се събере течност, причинявайки хрема и кашлица.

 

Вирусите, които причиняват настинка, не увреждат клетките по начина, по който го правят грипните вируси. Симптомите, които човек изпитва, когато е настинал, възникват, защото неговото тяло се бори усилено срещу патогена, а не защото вирусът уврежда клетките. Когато имунната система се бори по-усилено, отколкото е необходимо, това се нарича свръхреакция.

Как имунната система се бори с бъдещите настинки?

При борба с инфекцията белите кръвни клетки запомнят вируса, който причинява разболяването. Това се нарича сенсибилизация. След това тялото започва да произвежда протеини (антитела), които се прикрепват към протеините на вируса и сигнализират на белите кръвни клетки да ги унищожат.

 

След като човек преболедува настинката, някои антитела срещу вируса остават в неговото тяло. Ако човек отново се изложи на същия този вирус, тялото му ще си спомни за него и ще освободи повече антитела, за да се пребори с този патоген. В някои случаи този бърз отговор означава, че човек няма да се разболее отново. Ако все пак човек се разболее, настинката е доста възможно да не продължи толкова дълго или да не е толкова проблематична, колкото първия път.

 

Съществуват повече от 200 различни вируса, които причиняват настинки. През целия си живот човек вероятно няма да се разболее от една и съща настинка два пъти (причинена от точно един и същи вирус). Ето защо повечето хора се разболяват с около две до три настинки всяка година.

 

Повечето настинки се причиняват от риновируси. Този вид вируси може също да причини инфекции на синусите и инфекции на ушите и дори да предизвика астматични пристъпи. Други вируси, които причиняват настинки, включват:

  • Респираторен синцитиален вирус (RSV) – този вирус е много заразен, но повечето хора, които като цяло са здрави, не се разболяват често от RSV. Въпреки това, бебета, по-възрастни хора и всеки човек със слаба имунна система могат да се разболеят сериозно, ако се заразят с RSV;
  • Парагрипни вируси – въпреки че името им звучи по този начин, тези вируси не са същите като тези, които причиняват грипа;
  • Аденовируси – много настинки се причиняват от този вид вируси. Въпреки това, един тип, аденовирус 14, причинява тежко заболяване. Хората, които го прихванат, могат да се разболеят от настинка, която се развива в пневмония;
  • Коронавируси – към този вид вируси принадлежи SARS-CoV-2, който причинява COVID-19 . Друго респираторно заболяване, Близкоизточният респираторен синдром (MERS), също се причинява от коронавирус. Съществуват множество други коронавируси, които обикновено причиняват леки настинки.
  • Метапневмовирус – този вирус причинява инфекции в горните и долните дихателни пътища. Симптомите, които предизвиква, обикновено са леки. Вирусът е най-активен през зимата и ранната пролет.

Референции:
1. MedlinePlus. Immune response
2. Centers for Disease Control and Prevention. Common Cold
3. Verywell Health. How Your Immune System Reacts to the Common Cold