Имунната система има две части. Едната предпазва човек още от неговото раждането, а другата притежава най-ценната библиотека от оръжия срещу всеки микроб, но първо трябва да бъде подготвена.

 

Имунната система има капацитета да се бори срещу чумата (черната смърт), разнообразните мутанти на коронавирус, както и срещу всяка бъдеща зараза, която може да се появи в бъдеще. Това дава шанс на тялото да се бори срещу способността на вирусите и бактериите да се променят толкова бързо.


 

Това е възможно, тъй като всички организми на планетата са съставени от едни и същи основни части – предимно белтъци (протеини). Белтъците са съставни частици на живота и могат да имат милиарди различни форми, които наподобяват на части от триизмерен пъзел. Съществуват милиарди различни белтъци, които патогените могат да използват, за да построят техните микроскопични тела. Белтъците са, един вид, „езикът“ на микровселената.

 

Клетките не притежават очи и уши и за да различат „приятелите” от „враговете”, затова трябва да ги докоснат и да различат, дали белтъкът е част от организма или е на нашественик. Затова, клетките притежават безброй малки устройства, наречени рецептори, които могат да се свържат с конкретно парче от пъзела. Тоест, клетките имат малки белтъци по своите мембрани, които могат да се свързват или да различават други белтъци.

 

Когато клетка на имунната система се свърже с белтък и го отличи като вражески, тя знае, че трябва да атакува. Само когато клетките могат да направят разликата между чужд и свой белтък, имунната система е способна да се бори с нашественик. Тъй като обаче съществуват милиарди възможни белтъци, съществуват и милиарди оръжия, които патогените могат да използват. Именно затова болести като грипа се връщат всяка година – грипният вирус (инфлуенца) мутира много бързо и белтъците в неговата обвивката постоянно малко се променят.

 

Клетките на вродената имунна система са запомнили много от белтъците на често срещани бактерии и вируси и разполагат с оръжия за общо предназначение, но те не са ефективни срещу милиардите приспособления и мутации, които патогените могат да развият. Затова причината, да сме живи, е, че адаптивната имунна система може да разпознае между милиард и 10 милиарда различни вражески белтъци, което е достатъчно, за да бъде подготвена за всеки възможен враг.

 

Библиография:
Healthline. How Many Cells Are in the Human Body? Fast Facts
Kurzgesagt. You Are Immune Against Every Disease
National Center for Biotechnology Information (NCBI). How does the immune system work?