За да могат да функционират нормално, очите се нуждаят от непрекъснато овлажняване. Това се постига чрез слъзния филм, който покрива очната повърхност и чрез движението на клепачите се разнася развномерно във всички части на очите.

 

Слъзният филм е изграден от три слоя: вътрешен (муцинозен), среден (воден) и външен (липиден). Сълзите се произвеждат от различни жлези. Най-големите са слъзните, които се намират в горната външна част на очните ябълки. Има и множество по-малки жлезички, които се разполагат по клепачните ръбове и лигавици.


 

Сълзите се оттичат през слъзните точки, които се намират във вътрешния очен ъгъл, оттам по двете слъзни каналчета се отправят към слъзния сак, от където по носо-слъзното каналче стигат до носа. Това е нормалният път на сълзите.

 

Всяка от посочените анатомични структури може да е поле за възпалителен процес. Когато се говори за наличие на дакриоаденит, се има предвид възпаление на големите слъзни жлези. Причина за заболяването е обща инфекция на организма, фактори от околната среда, бактерии, вируси и др. Бива остър и хроничен. Острият дакриоаденит се характеризира с обилно количество сълзи, докато хроничният - с недостиг на сълзи. Оплакванията са свързани с болка в засегнатото око, появява се типичен оток и зачервяване в областта на горния клепач.

 

Дакриоциститът е заболяване, което засяга слъзната торбичка. При него се появява болка, зачервяване и подуване в областта на корена на носа от страната на засегнатото око. Най-честата причина за това заболяване е стеснение на слъзните пътища. В резултат на това се създават добри условия за развитието на бактерии и получаването на инфекция.

 

Заболяването може да е съпроводено с висока температура, разтрисане, силно главоболие, общо неразположение. Лечението се започва с антибиотици и очни мехлеми, но ако терапията няма резултат и все още възпалението е налице, то се преминава към оперативно отстраняване на гнойта. В такива ситуации, не е препоръчителна промивката на слъзните пътища, защото по този начин възпалението може да се вкара към мозъка (посредством важни венозни пътища, намиращи се в областта на лицето, инфекцията може да стигне до синус кавернозус, който се намира в главния мозък).

 

NEWS_MORE_BOX

 

Стеснението на слъзните пътища засяга около 30% от новородените и в повечето случаи е едностранно. Обикновено се разпознава по това, че засегнатото оченце на детето непрекъснато сълзи и е възпалено. Докато детето е в утробата на майката носо-слъзните каналчета са затворени с една фина мембранка, която по време на родовия акт и изплакването на детето се перфорира. Когато това не стане, се получава запушване на каналчетата и сълзите не могат да се оттичат в носа.

 

Ако не се отворят спонтанно или чрез масаж от клепачния ъгъл към върха на носа, трябва да се предприеме промивка на каналчетата под упойка. Това става най-късно до първата годинка, защото ако се изчака по-дълго носо-слъзните каналчета се затварят трайно. Освен промивката, ако е необходимо се предписва и антибиотик, който да излекува евентуално възпаление на слъзния апарат, тъй като липсата на отток на сълзите създава благоприятни условия за появата на патогени в тази област.

 

Двете слъзни каналчета, започващи от слъзната точка, също могат да са стеснени и да не позволяват преминаване на сълзите. Продължителното им възпаление може да доведе и до формирането на камъчета, които е задължително да се премахнат чрез промивка или операция. Съответно ако не се вземат мерки за отпушване на каналчетата, запушването може да стане трайно.

 

При съмнение за проблем с производството или оттичането на сълзите се прави проверка за количеството им чрез теста на Ширмер, при който се поставя по една хартиена лентичка на всеки долен клепач. По нея се съди за количеството сълзи в очите. Проверка на проходимостта на слъзните пътища се прави чрез промивката им с помоща на сонда, която се поставя в слъзната точка. Ако има запушване, физиологичният разтвор не стига до гърлото на пациента, а ако всичко е наред, пациентът започва да преглъща.