При наличието на обилно повърхностно кървене, основните цели до пристигане на медицински екип е предотвратяването на последваща загуба на кръв, както и понижаване проявите на шок.

 

В оптимални условия се препоръчва използването на ръкавици за еднократна употреба, които редуцират риска от инфектиране на засегнатата зона.


 

Ако в раната има чуждо тяло или обекта причинил нараняването, все още е там, той не бива да се изважда, тъй като е възможно той да забавя кървенето. Превръзката трябва да бъде направена около самия предмет и да бъде избегнато приложението на натиск върху него.

 

Ако в раната няма чуждо тяло, трябва да бъде приложен лек натиск върху нея за 10 минути, с помощта на чиста кърпа, плат, или превръзка, докато кървенето спре. Ако то спре нова превръзка трябва да бъде здраво увита върху първата.

 

В случай, че кървенето не спира трябва да се използва още една превръзка, която отново се поставя върху втората и се притиска за още 10 минути.

 

Когато раната е на ръката или на дланта се препоръчва тя да се вдигне над главата. Ако нараняването е на крака, се препоръчва заемането на легнало положение с крайници повдигнати над нивото на сърцето. По този начин се намалява притока на кръв към засегнатата зона.

 

В случай на инцидент, който включва отрязването на част от тялото, например пръст на ръката, той трябва да поставен в плик или домакинско фолио. След това той се увива в мек плат и се поставя в кутия или контейнер, пълна с натрошен лед. Тъканите не трябва да докосват леда.

 

Обилното повърхностно кървене в много случаи изисква лекарска намеса и консултация, тъй като в зависимост от дълбочината на раната може да се наложи извършването на хирургична интервенция.

 

Кога се налага лекарска намеса?

 

  • Когато кървенето не може да бъде овладяно в домашни условия;
  • Когато кръвта излиза струйно или на тласъци, трудно се контролира и е яркочервена на цвят;
  • При загуба на сетвност в близост до раната и ограничаване на движенията в засегнатата зона;
  • При нараняване на лицето или на дланта;
  • Когато раната е прекалено дълбока;
  • Когато в раната има чуждо тяло, например голямо парче стъкло, то трябва да се отстрани стерилно от медицински специалист.

 

Повърхностните наранявания по тялото не са за подценяване, тъй като често могат да се инфектират или да бъдат причина за тежка кръвозагуба, в резултат на което състоянието на пациента се влошава значително.

 

Референции:

https://www.nhs.uk/conditions/first-aid/

https://www.nhs.uk/conditions/cuts-and-grazes/