Високите температури през летните сезони влияят на организма на човека и на неговото ежедневие.

 

Горещините могат да доведат до проявата на различни симптоми, като подуване на долните крайници, обрив по шията, крампи, главоболие, раздразнителност, летаргия и слабост.


 

В някои случаи може да се стигне и до топлинен удар. Това е състояние, което причинява отпадналост, сухота и топлина на кожата, както и изпотяване заради неспособността на тялото на човек оптимално да регулира високите температури.

 

Когато човек се изпотява, губи различни соли и минерали, което може да наруши извършването на някои от нормалните функции на тялото.

 

Поради тази причина специалистите препоръчват консумацията на минимум 2 литра вода на ден, както и на сезонни зеленчуци, които да бъдат използвани като източник на енергия и хранителни вещества.

 

Някои от симптомите на умората могат да бъдат преодоляни чрез прием на таурин. Той присъства в много от мускулните тъкани, където играе важна роля за тяхната контракция. С негова помощ се осъществява регулацията на освобождаването на калций на нивото на саркоплазмения ретикулум.

 

Тауринът стимулира сърдечната контракция по време на тренировка, като по този начин подобрява периферната оксигенация и инхибира производството и натрупването на млечна киселина.

 

В случаите на физическа умора се препоръчва приемът на вещества, които подпомагат нормалната мускулна функция, като витамин D, карнитин, аргинин и магнезий.

 

Витамин D е мастноразтворим витамин, който може да се среща в различни форми в човешкия организъм. Той е отговорен за чревната абсорбция на калций, магнезий и фосфати. Освен това поддържа костите здрави и действа като имуностимулант, повлиявайки Т-лимфоцитите.

 

Карнитинът, от друга страна, спомага транспорта на дълговерижни мастни киселини вътре в клетките, на митохондриално ниво, където те се окисляват и превръщат в енергия.

 

Той може да повиши мускулната сила, да подобри липидната структура чрез повишаване нивата на HDL холестерола и намаляване на циркулиращите триглицериди. Освен това креатининът има защитно действие върху сърцето и кръвоносните съдове.

 

Аргининът е една от 20-те основни аминокиселини в човешкото тяло. Неговата биологична функция се състои в производството на азотен оксид на нивото на кръвоносните съдове, което причинява вазодилатация и позволява по-голямо снабдяване на мускулите с кислород и хранителни вещества. Той е много подходящ за хората, които спазват диети, в които не са включени месни продукти, като веган или вегетарианска диета.

 

Друг важен минерал за поддържането на здравословен и активен начин на живот е магнезият. Той действа като кофактор за повече от 300 ензима в човешкото тяло, като по този начин участва в множество биологични процеси.

 

Магнезият участва в производството и освобождаването на клетъчна енергия под формата на аденозин трифосфат (АТФ). Той понижава умората и подпомага нормалния енергиен метаболизъм. Заедно с калция допринася за нормалната мускулна функция, регулирайки мускулния контрактилитет, сърдечния ритъм, коагулацията и кръвното налягане.

 

Референции:

https://www.news-medical.net/