При алергичен ринит възпалението се причинява от реакция на свръхчувствителност на имунната система към определени алергени във въздуха: цветен прашец, плесен, изпарения от химически продукти.

 

Появата на алергичния ринит може да бъде сезонна, когато се появява за определен период от време, обикновено през пролетта, или многогодишна, ако продължи през цялата година.


 

Симптоми

Симптомите, които характеризират алергичния ринит са добре известни: сърбеж в носа, хрема с отделяне на слуз, кихане и усещане за затруднено дишане.

 

Тъй като сърбежът и сълзенето на очите често се появяват при ринит, понякога в медицината го наричат ​​алергичен риноконюнктивит, хронично възпаление на носната и конюнктивалната лигавица, което често е придружено от други симптоми, като главоболие, умора, раздразнителност и безсъние.

 

Защо за засегнати често децата?

Алергичният ринит може да започне на всяка възраст, но в повечето случаи се среща при деца, юноши и млади хора.

 

Среща се много често сред децата.

 

Смята се, че едно на всеки пет деца има симптоми на алергия на възраст между 2 и 3 години, до 40% ще са засегнати от нея, когато станат на 6 години, а 30% ще продължат да имат този проблем по време на юношеството.

 

През последните години многобройни проучвания показват два основни фактора: предразположеност към алергии и многократно приложение на антибиотици в ранна възраст.

 

Прекомерната употреба на антибиотици би попречила на съзряването на имунната система на детето.

 

Как да спрем алергичната реакция?

В 75% от случаите появата на симптомите на алергичния ринит съвпадат с периода на опрашване на растенията, а останалите 25% произлизат от чувствителност към алергени в дома или работната среда.

 

Когато знаем кой алерген причинява алергичната реакция, най-добре е да го избягваме и да се излагаме по-малко на него.

 

Тъй като някои алергени не могат да бъдат избегнати, особено тези, които се носят във въздуха, има лекарства, които блокират алергичния отговор и облекчават симптомите.

 

Често се прилагат антихистамини, които подобряват състоянието, но обикновено имат някои нежелани ефекти: сънливост, сухота в устата, световъртеж или запек.

 

Използват се и деконгестанти - ефедрин, псевдоефедрин, които свиват съдовете на лигавицата на носа.

 

Също така, назалните кортикостероиди оказват деконгестантно действие и спират сърбежа и хремата, но не трябва да се използват дълго време.

 

Естествено лечение

Естествените терапии не се борят толкова драстично със симптомите на ринита, макар и да допринасят за облекчение, но вместо това се опитват да подобрят адаптивния капацитет на организма.

 

Факт е, че когато се сблъскат с определени потенциални алергени, някои хора реагират, а други не.

 

 

Диета в борбата с алергените

Здравословната и вегетарианска диета изглежда е най-подходяща при алергии.

 

Препоръчително е да се увеличи консумацията на плодове и зеленчуци.

 

Доказано е, че зеленчуците, богати на витамини C, B, E и биофлавоноиди, помагат за предотвратяване на алергии.

 

Полезни са и чесънът и лукът, тъй като те съдържат мощен флавоноид - кверцетин, който помага за намаляване на алергичните реакции.

 

Специално внимание заслужават пробиотиците, които се използват за възстановяване на баланса на чревната флора, например след прием на антибиотици.

 

Многобройни проучвания показват положителното им влияние върху имунната система.

 

Италианско проучване, публикувано в сп. Pediatric Research, проведено с участието на 187 деца на възраст между 2 и 5 години, страдащи от алергичен ринит, астма или и двата проблема едновременно, показва, че тези, които са приемали мляко, обогатено с пробиотици са имали значително намаляване на тежестта на симптомите на ринит в сравнение с тези, които са приемали обикновено мляко.

 

Известно е, че добре развитата чревна флора стимулира узряването на лимфоидната тъкан на червата.

 

Незрялостта на чревната бариера може да доведе до анормален трансфер на антигени, което би обяснило склонността, особено при деца, към алергични реакции.

 

Кравето мляко трябва да се избягва, тъй като поради хомогенизирането на мазнините в него се създават дребни частици, които могат да преминат през чревната стена, без да претърпят необходимите ензимни процеси, което би предизвикало симптоми в дихателната лигавица.

 

Други храни, които трябва да се избягват са хидрогенираните мазнини, шоколад, захар и продукти, които съдържат цветен прашец в състава си  - мед, пчелно млечице. 

 

Източници:

https://www.cuerpomente.com/salud-natural/tratamientos/rinitis-alergica-sintomas-tratamiento-natural_9583

https://www.frontiersin.org/articles/10.3389/fped.2017.00165/full