Този материал е специално предназначен за хората, на които им предстои да се подложат за първи път на химиотерапевтично лечение – останалите вече са запознати с основните елементи, но и те биха намерили нещо полезно. Много от написаното тук важи не само за химиотеарпията при онкохематологичните болести, но и въобще при всички злокачествени заболявания.


Голяма част от хематологичните заболявания, за съжаление, са със злокачествен характер. В някои случаи тяхното лечение би могло да включва лъчетерапия и трансплантация на хемопоетични стволови клетки (костен мозък). Химиотерапията обаче е основен стълб в лечението на тези болести.


Лечението с химиотерапия е забулено от множество мистерии – всичките негативни, неясни и бегли плашещи представи. За това и повечето пациенти, при първото ѝ споменаване, реагират най-малкото тревожно. Изобщо, поставянето на диагнозата е предизвикателство само по себе си – нормална реакция е човек да изпита страх – на първо време заради сегашното си състояние, допълнително за това, което му предстои, а също така и от самото лечение. Отрицанието обаче не е спасило никого и предлага само кратковременно бягство. Информацията е най-доброто оръжие в такава ситуация.Преди химиотерапия

На първо място се откажете от съмненията – онкохематологичното заболяване изисква химиотерапия, щом такава е предложена. Не съществуват алтернативни методи. Нито пък хирургични такива.


На второ място се откажете от заблудите – повечето аналогии, които имат хората като чуят химиотерапия, са натрупани от филмите. Със стартирането ѝ няма да се случи нещо необратимо, крайно и трагично. Самите лекарства се прилагат най-често като инфузия – със система, някои с инжекции подкожно, а има и такива, които са с таблетки. Често има комбинирано приложение на няколко медикамента едновременно. Самото лечение протича на цикли – от един до няколко дена терапия, които се повтарят на равни интервали от време – обикновено между 14 и 28 дневни.


При започване на химиотерапия трябва да сте във възможно най-добро състояние – тоест не трябва да сте болни – тук става въпрос за банални настинки или стомашно-чревни разстройства, както и не трябва да има декомпенсирани хронични заболявания – нека те да са под контрол. С други думи, пазете се от инфекции, не ходете на места с много хора, обличайте се подходящо за сезона, приемайте редовната си терапия при налична такава.


По  време на химиотерапия

В повечето случаи е важно да се приемат много течности – особено питейна вода, така че запасете се с нея в достатъчно количество. Някои лечебни схеми включват вливане на голямо количество инфузионни разтвори и в тези случаи би могло да има различни препоръки за приема на течности. Тогава е възможно и да ви помолят да следите количеството отделяна урина и приемани течности. Това цели да се провери дали има баланс на течностите. Евентуална задръжка би обременила сърцето и затруднила дишането, за това и стриктното следене е важно, ако е препоръчано такова.


От особено значение за пациента е да запази спокойствие по време на лечението. Тревожността затруднява съня и може да предизвика оплаквания като гадене и повръщане. Ако смятате, че тревожността ви превзема, не се притеснявайте да поискате леки успокоителни от лекуващия си лекар. Разговорите и споделянето на опит с останалите пациенти също помага много в това отношение. 


Много е важно също така да се пазите от инфекции. Най-добре е да започнете да мислите за микроорганизите, които вече са с нас. Тук става въпрос за оралната хигиена. По време на и след химиотерапията поради имунния дисбаланс може да се появи микоза – гъбички. За начало е нужно да се поддъжра добра чистота с редовно миене на зъбите и употреба на разтвор за орална хигиена за изплакване и жабурене.


След химиотерапията

Реалистични очаквания – прилага се сериозно лечение за сериозно заболяване. Нормално е да има период на отпадналост и умора и не трябва пациентите да му се противопоставят и да се изтощават, а наистина да си почиват вкъщи и да се съобразят с това.


Химиотерапията поразява бързо делящите се клетки – освен тези на рака, това са още и клектите на космените фоликули, на лигавицата на стоамшно-чревния тракт и клетките на кръвта. Това е свързано със следните оплаквания:

 

  • Косопад – той се появява до няколко седмици след стартиране на лечението, неизбежно е, но след прекратяване на лечебните цикли това се преодолява.
  • Оплаквания от устната кухина и целия стомашно-чревен тракт – важно е да се следи за появата на гъбички в гърлото или пък за диария и това да бъде своевременно съобщено на лекуващия лекар, за да се вземат мерки. Съответно и храненето трябва да е щадящо и ако се консумират сурови плодове и зеленчуци те трябва да са много старателно измити.
  • След химиотерапия имунитетът е потиснат и са възможни инфекции – следете телесната си температура 2 пъти дневно, дори и при липса на оплаквания и се пазете от места с много хора на закрито. Не е изключено и понижаване на кръвните показатели и ако се очаква такова, Вашият лекар ще препоръча контролна кръвна картина, обикновено на 10-тия ден след стартиране на курса терапия – не я пропускайте.

 

Ако въпреки подготовката усещате, че тревогата взима надмощие, не се колебайте да потърсите подкрепа - близки, приятели, медицински специалисти.

 

Ето тук може да получите допълнително информация: Безплатна психотерапевтична помощ | Всичко за лимфом (limfom.info)