Меланомът се развива от променените произвеждащи пигмент клетки в епидермиса – меланоцитите. Меланомът е злокачествено туморно израждане и се смята за най-опасния кожен рак, поради агресивния му характер, бърз растеж и ранно метастазирани в други части на тялото.

Само 5% процента от рака на кожата са меланоми. Като по-голям риск има при хората с фамилна предразположеност; чувствителна кожа – като в тази група попадан не само светлите, но и тези, които изгарят бързо или хващат тен трудно; и прекомерно излагане на ултравиолетова светлина, като това включва слънчева и солариум.

В половината случаи меланомът засяга тези части от тялото, които са открити и се развива от бенка на повърхността на кожата: глава, шия, крака, включително стъпала, като особено при жените се среща по долните крайници. Тази бенка може да е била налична дълги години или да е новопоявила се. Този меланом – повърхностно разпространяващият се – се проявява предимно във възрастта 40-50 години.

Меланомът може да прилича на надигнат черен възел и такъв обикновено се появява по свода на стъпалото. Друга негова форма е кафявочервеникавото надигнато образувание, което в повечето случаи се намира по главата и шията, между 50 и 60-годишна възраст и два пъти повече при мъжете. Нодуларният меланом, както се нарича, е най-опасният. Той е придружен с кървене.

При хората около и над 60 години случаите преобладават случаите на лентиго малигна меланом, който най-често се проявява с бързо изменяща и секретираща бенка на лицето.

Меланом обаче може да се появи и на необичайни места: под ноктите, ходилата, окото, дори храносмилателният тракт и др.
 

Друга важна разлика е, че обикновената бенка и диспластичният невус не се появяват отново след премахването им чрез пълна ексцизионна биопсия, но меланомите понякога израстват отново. Меланомите могат да се разпространят и до други части на тялото.Съществуват ясни критерии, благодарение на които можем да следим състоянието на бенките и ни дадат основание за съмнение в израждането им.

Приема се, че безопасната бенка е с размер по-малък от 5 мм, правилна кръгла форма, ясно очертани граници, равна повърхност. Наличието на пигментно образувание с по-голям размер, неправилни граници, неравна повърхност и цвят също не бива да се приема автоматично за рак. В повечето случаи това е невус и рискът при него да се развие в рак е по-голям, но не задължителен. (Характеристиките на бенката и невуса  са разгледани подробно в „Кои бенки са обикновени и кои опасни?“.)

Най-запомнящата се „формула“ за разпознаване на меланома в начален стадий се крие в първите 5 букви от латинската азбука: ABCDE, където:

А – е асиметрия. Формата на едната половина не съответства на формата на другата половина;
В -  (Border – граници), като тук границите може да се каже обобщено, че са неправилни,  неравни, неясни и пр.
С – (Color – цвят) неправилен, неравномерен, с различни по цвят участъци – бели, сиви, червени, розови и дори сини.
D – (Diameter – диаметър) не може да се фиксира диаметър, размерът се променя, расте.
E – (Evolving) – има промяна в състоянието на бенката от последните няколко седмици.

За меланом може да се съмняваме дори само при покриване на един критерий, а видът му може да отговаря на 2-3 или дори всички 5 ABCDE критерия.

 


 

 

Още: При авансиралите меланоми структурата на бенката може да се промени. Кожата на повърхността може да се разкъса и изглежда охлузена. Може да се втвърди или да се образуват бучки. Повърхността може да започне да секретира или кърви. Понякога меланомите са придружени със сърбеж, чувствителност или болка.

NEWS_MORE_BOX


4 въпроса, които ни задавате:

 

1. Как се диагностицира меланомът?


Единственият начин за диагностициране на меланом е съмняващата тъкан (бенка или участъци от пигментно образувание) да се отстрани от специалист и да се предаде на патолог за изследване под микроскоп.
 

2. Как да преглеждате сами кожата си за наличие на меланом?


Следвайте описаните стъпки за проверка на кожата си: основно, трябва добре да познавате цялата повърхност на кожата си; да следите редовно за промени – за промени в налични бенки или появяващи се новообразувания. При рисковите пациенти профилактичен преглед при специалист може да се провежда веднъж на 6 или дори 3 месеца.
 

3. Кой е изложен на риск?


Обобщено: хора с генетична обремененост; при продължително излагане на ултравиолетова светлина; със светла и/или лесно изгаряща кожа; при наличие на лунички и повече бенки; наличие на невуси; пушачи; носители на HPV (човешки папиломен вирус), хора преминали лъчелечение; с отслабена имунна система или които са имали контакт с определени химични вещества; при кожа наранена от травма или дълготрайно възпаление. Също така, при хора, които в детска възраст са претърпели слънчево изгаряне, има повишен риск от рак на кожата в по-късен етап от живота!

4. Какво трябва да предприемете, ако забележите промяна в своя бенка или ако имате нова бенка или друго изменение по кожата?


Пациентите трябва да уведомят своя лекар, ако забележат нова бенка или промяна в съществуваща бенка. Личният лекар може да насочи пациента към онколог при наличие на необичайни бенки или други съображения във връзка с кожата. Не трябва да изгаряте или отстранявате бенката, ако има съмнения за меланом. Нужно е да посетите специалист онколог, който да препоръча най-доброто лечение и да изследва отстранението образование, за да се знае със сигурност дали е доброкачествено или злокачествено. В противен случай рискът за здравето ви е огромен.

 

Как да огранича риска за себе си?

  • Избягвайте да се излагате на слънце, когато то е най-силно, и никога не използвайте соларни лампи или солариуми
  • Винаги използвайте слънцезащитен крем и балсам за устни със защита от UVB и UVA лъчи и слънцезащитен фактор 30 или повече дори в облачни дни
  • Нанесете 30 грама слънцезащитен крем – една шепа – върху кожата си 20 минути преди да излезете и нанасяйте отново на всеки два часа, ако стоите на слънце продължително време. Високият фактор 50+ не означава, че сте защитени за неограничено дълъг период. При всеки различен по сила фактор продължителността на защитата е до 4 часа. Индексът на фактора обозначава само силата на защита за тези часове.
  • Носете слънчеви очила, които са създадени да абсорбират ултравиолетовото лъчение, широкопола шапка и дрехи, направени от плътни тъкани с дълги ръкави.
  • Защитавайте децата от слънцето. Слънчевите изгаряния в детството могат да увеличат риска от рак на кожата в бъдеще.
  • Разглеждайте кожата си веднъж в месеца. Ако забележите някакви промени, съобщете на лекаря си.
  • Организирайте годишен кожен преглед при лекаря си.