Минералите участват в изграждането на ензими, хормони и тъкани. На организма са необходими различни количества от всеки минерал според възрастта. Калцият е макроелементът, от който той има най-много нужда, за да функционира нормално.Калцият
Калцият се отнася към алкалните минерали, които имат висока биоактивна стойност. В човешкия организъм се намират около 1,5 кг калций. Калцият е основен градивен елемент на кости и зъби, нокти, коса, меки тъкани, влиза в състава на вътрешноклетъчната течност и кръвната плазма. Калцият е важен елемент в системата за кръвосъсирване. Играе основна роля за поддържане на правилно съотношение на солите в организма като въздейства върху пропускливостта на клетките по отношение на калия и натрия. Действа стабилизиращо на мембраната на нервните клетки.Калцият участва във ферментните системи, които осигуряват съкращаването и предаването на нервните импулси. Влияе и върху активността на хормоните.Източник на калций са хранителните продукти. В храната калцият се намира под формата на соли, които се разграждат и усвояват благодарение на стомашния сок и жлъчните киселини в организма.Дневните необходими дози калций при възрастните са около 10 г, за бременни – 15 г, кърмещи жени – 20 г.Недостигът на калций - защо е опасен?
Организмът усвоява само половината от постъпващия с храната калций. Недостигът на калций, хипокалцемията, е причина за ред болестни състояния, едно от които е тетанията.Тетанията представлява повишена нервно-мускулна възбудимост, която се явява вследствие на понижената концентрация на йонизиран калций (Са++) в кръвта и междуклетъчната течност. Симптомите се изразяват в пристъпи на конвулсии, гърчове на отделни мускулни групи. Най-често тетанията се проявява при недостиг на общ калций, което се дължи на проблем, свързан с паращитовидните жлези, вследствие на намален синтез на паратхормон. Този хормон на паращитовидните жлези е пряко обвързан с концентрацията на калций и фосфор в кръвта. При понижения синтез на паратхормон се отчита спад на концентрацията на калций и нарастване на фосфора в кръвта, което създава условия за мускулни гърчове. Причини за хипокалцемията могат да бъдат и състояния като недостиг на витамин D, заболяване на органите на храносмилателната система, придружени с диария, нарушени функции на бъбреците, вродени нарушения на фосфорно-калциевата обмяна.
Тетанията е израз на дисбаланс на киселинно-алкалната обмяна с превес на алкалния състав на течностите в организма, състояние което е характерно при продължително повръщане (заболяване на стомашно-чревния тракт, токсикоза на бременността и др.), при отравяне и др.


В продължението: симптоми и лечение на тетанията