Храносмилателната система обхваща всички органи от устната кухина до ануса, отговорни за приема и обработката на храните и напитките. При определени болестни състояния може да се наруши цялостта на покривните им слоеве и да настъпи кървене. То понякога е остро, а в други случаи плод на продължителна загуба на малки количества кръв. Докато леките кръвозагуби може дълго време да останат недиагностицирани, масивните създават риск за живота. Никой не е „застрахован“, че няма да преживее подобен инцидент в живота си.

 

Слабо и хронично кървене - от къде, защо и кога да мислим за него?


Лигавицата на хранопровода, стомаха, тънките и дебелите черва може да кърви периодично с буквално единични капки кръв. В дългосрочен план обаче това създава лек спад в хемоглобина и желязото. Общият тонус на организма отслабва и човек усеща безсилие. Според причините, които водят до кървенето е възможно да се добавят и други оплаквания като периодична неясна болка, отслабване на килограми, безапетитие. Често провеждането на специалния фекален тест за окултно кървене е позитивен (има данни за скрита кръвозагуба от червата).

 

А причините за слаба кръвозагуба са разнооразни. Причини от горните отдели на стомашно-чревния тракт са разранявания на хранопровода, язви на стомаха и дванадесетопръстника, хроничен ерозивен гастрит. Тънките и дебелите черва могат да са ангажирани от хронични ентеро-колити по автоимунен механизъм (Язвен колит, Болест на Крон и други). Честа и явна причина за слаба кръвозагуба е кървенето от хемороди.

 

От всички причини най-сериозната и често срещана са туморните формации на храносмилателната система. Онкологичното заболяване засяга най-често дебелото черво по цялото му протежение, стомахът и хранопровода. При неясна анемия или железен дефицит (особено при възрастни хора) първото нещо, за което трябва да се мисли е тумор. Нубно е да се проведат определени лабораторни и образни изследвания за изключването му.

 

Кои са симптомите на остро и масивно кървене?

Повръщането на кръв (хематемеза) може да бъде тежкото последствие на изпълването на стомаха с кръв. Такова усложнение се наблюдава от кървене на разширени вени на хранопровода (варици) при чернодробна цироза. Остро кървене поради язва на стомаха също може да доведе до масивен кръвоизлив, дразнещ лигавицата и предизвикващ гадене и повръщане. Състоянието обикновено е придружено с общо неразположение, прималяване, колапс. Изисква незабавна медицинска помощ.

 

В много случаи кървене от стомаха и тънкото черво може да не доведат до повръщане, а кръвта да напусне организма през долните отдели на храносмилателната система. Тя претърпява химическо преобразуване и изхожданията стават черни. Нейния лаксативен (разхлабващ) ефект прави изхожданаията диарични и със зловонна миризма. Изхождането на черни лъскави изпражнения със зловонна миризма се нарича мелена и е знак за сериозно кървене.


NEWS_MORE_BOX

 

Дори и при най-малки съмнения за мелена трябва да се потърси лекарска помощ, за да се потвърди или отхвърли състоянието. То, особено при неадаптирани хора с масивна кръвозагуба, може да се придружи от обща отпадналост, прималяване, прибеляване поради анемията и изисква спешни медицински грижи. Най-често причина за подобно състояние са масивни язви в стомаха или тънките черва, кървящи варици, съдови аномалии.

 

Кървенето от по долните отдели на дебелото черво се проявява с ясна кръв при изхожданията. Това е алармиращ и сериозен симптом, изискващ преглед от лекар. Важно е никога да не забравяме, че въпреки данните за хемороидална болест може да възникне кървене и по други причини. Неглижирането на който и да бил симптом, говорещ за кървене от храносмилателната система има сериозни и необратими последици.