Хранителното отравяне е състояние, причинено от консумация на храни или напитки, които съдържат вредни бактерии, вируси или паразити. Много храни съдържат потенциално вредни микроорганизми, те обикновено биват унищожени по време на готвенето. При не достатъчно добра хигиена и правилни методи за съхранение на храни, като измиване на ръцете и съхраняване на сурово месо в хладилника, дори сготвените храни могат да причинят разболяване.


Консумацията на храни, които съдържат токсини, също може да причини хранително отравяне. Тези токсини могат естествено да присъстват в храната, като някои видове гъби, или да се произвеждат от бактерии в храната, която се е развалила.


Тъй като има много различни видове микроорганизми, които могат да причинят хранително отравяне, симптомите и тежестта му могат да варират. Времето до настъпването симптомите може да варира от няколко часа до няколко дни, което прави идентифицирането на опасната храна доста трудно.Някои храни носят по-голям риск от хранително отравяне от други. Те включват - не добре обработено месо, яйца, непастьоризирани млечни продукти, миди и не достатъчно добре измити плодове и зеленчуци. Някои от симптомите при хранително отравяне може да включват:

 

Болки в корема може да се усетят в областта под ребрата, над таза. В случай на хранително отравяне вредните микроорганизми могат да произвеждат токсини, които дразнят лигавицата на стомаха и червата. Това може да доведе до възпаление на стомаха, което може да причини болка в корема.


Хората с хранително отравяне също могат да изпитат спазми, тъй като коремните мускули се свиват, за да ускорят естествените движения на червата, за да се отърве от вредните микроорганизми възможно най-бързо.


Болките в корема и спазмите са често срещани и могат да се появят по редица причини. Поради това тези симптоми сами по себе си може да не са признак на хранително отравяне. Освен това, не всички случаи на хранително водят до коремни болки или спазми.


Диарията се характеризира с  изхвърлянето на воднисти изпражнения три или повече пъти в рамките на 24 часа и е типичен симптом за хранително отравяне. Появява се, тъй като възпалението прави работата на червата по-малко ефективна при реабсорбиране на водата и други течности.

 

Диарията може да бъде придружена и от други симптоми, като чувство за неотложност, когато трябва да отидете до тоалетна, подуване на корема или коремни спазми.


Тъй като загубите на повече течност от нормалното, може да последва дехидратация, затова е важно да се продължи да се пият течности. Освен вода, приемането на течни храни като бульони и супи може да помогне при борбата с дехидратацията и да даде на организма енергия.


Чест признак на дехидратация е цвета на урината, който трябва да е светло жълт или прозрачен. Ако урината е по-тъмна от нормалното, това може да показва дехидратация.


Главоболието е изключително често симптом. Хората могат да го изпитат поради широк спектър от причини, включително стрес, пиене на голямо количество алкохол, дехидратация и умора.


Тъй като хранителното отравяне може да изтощи и дехидратира организма, това може да доведе и до главоболие. Въпреки че точната причина не е напълно изяснена, се предполага, че дехидратацията може да засегне директно мозъка, като го кара да загуби течност и да се свие временно.


Естествен симптом при отравяне с храна е повръщането. То се случва, когато коремните мускули и диафрагмата силно се свият, принуждавайки неволно да се освободи стомашно съдържимото през устата. Това е защитен механизъм, който се проявява, когато тялото се опитва да се освободи от опасните микроби или токсини.


Библиография:
John A Painter, Robert M Hoekstra, Tracy Ayers, Robert V Tauxe, Christopher R Braden, Frederick J Angulo, Patricia M Griffin, Attribution of Foodborne Illnesses, Hospitalizations, and Deaths to Food Commodities by Using Outbreak Data.
John R Cangemi, Food Poisoning and Diarrhea: Small Intestine Effects.