За да бъдем подвижни, жизнени и енергични, за всяка възраст са нужни здрави стави и ставен хрущял.

Особено застрашени от проблеми със ставите са:
- активно спортуващите,
- хората с наднормено тегло,
- извършващите тежка физическа работа.

Различни са факторите, които влияят на добрата подвижност, като особено важни са двигателната активност и балансираното хранене.

 

Рационално хранене


Храненето и начинът на живот са от особена важност за запазване на ставите здрави. Пушенето, например, следва да се избягва, тъй като намалява доставянето на кислород до тъканите като цяло, включително и в ставната капсула.

Балансираната диета, която включва пълнозърнести продукти и изобилие от свежи плодове и зеленчуци носи положителен ефект за здравето на ставите.

Витамините Е и С, а така също и селенът, са полезна добавка в борбата със свободните радикали. Калцият и витамин D са от особена важност за заздравяването на костите.

В допълнение към това, специализирани хранителни добавки, съдържащи глюкозамин могат да допринесат за поддържането на ставите здрави.

 

Какви са задачите на глюкозамина?

Той снабдява хрущяла с хранителни съставки и стимулира регенерацията на увредената хрущялна тъкан.

По този начин синовиална течност може отново да изпълнява буферната си функция и триенето между костните краища се преустановява.
 

Наднормено тегло

Ставните оплаквания и износване се появяват по-често при хора с наднормено тегло, ставите се износват по-бързо заради допълнителното натоварване.
Затлъстяването подпомага развитието на артроза и подлага ставите на допълнително натоварване в случаите с предшестващо ставно заболяване.
Нормализирането на теглото е първата и най-важна препоръка.
Намаляване на телесната маса и/или поддържане на нормално тегло е отлична ставна профилактика.

Енергиийните нужди подчертано намаляват с напредването на възрастта и затова редукцията на теглото и/или поддържането на нормална телесна маса е възможно само чрез намаляване приема на храна и/или увеличаване на движението.
Спортуването също може да спомогне при сваляне на килограми.
Когато обаче физическото натоварване се извършва по неправилен начин, това представлява рисков фактор за ставни проблеми. Ако не сте трениран и искате да влезете във форма, по-добре потърсете съвет от специалист.

NEWS_MORE_BOX

 

Грижа за ставите

Важно е да предпазвате ставите от тежки едностранни натоварвания. Това се отнася за стави, които вече са увредени, но също е и превантивна мярка. Всяка болка трябва да бъде избягвана. В ежедневието има много възможности ставите да се предпазят:

- Не стойте седнали неподвижно с часове - променяйте позицията си по-често, ставайте, разхождайте се наоколо, разтягайте се...
- Обърнете внимание на правилните работни височини вкъщи и на работното си място.
- Избягвайте тежки товари - разпределяйте пазарските си чанти равномерно между двете ръце.
- Когато вдигате различни предмети,подгънетеколената си и придържайте товара максимално близо до тялото си.
- Използвайте висококачествени средно твърди матраци, които поддържат естествената форма на гръбнака.
- Потърсете си добри обувки: удобно ложе за стъпалото/стелки и смекчаващи сътресенията подметки.
Изводи: оптимално движение - без претоварване, здравословно и балансирано хранене, при необходимост прием на добавка към храната.


Капсулите Допелхерц® актив За СТАВИ + Витамин С съдържат 700mg глюкозамин сулфат, 100 mg хондроитин сулфат и 40мг витамин С, които са изключителни важни за здравината, подвижността и еластичността на ставите.

Глюкозаминъти хондроитинът представляват своеобразен "строителен материал" за хрущялната тъкан. Участват в метаболизма на нутриенти на ставния хрущял.


Капсулите Допелхерц® актив За СТАВИ се предлагат свободно в аптеките, без рецепта. Тази хранителна добавка е препоръчителна за възрастни, но също и за по-млади хора, чиито кости и стави са обект на сериозно натоварване от спортна дейност или тежка физическа работа.