Сухотата в очите е хронично заболяване, което се дължи или на недостатъчното производство на сълзи или на некачественост на слъзния филм (поради нарушаване устойчивостта на слоевете на слъзния филм сълзите по-лесно и по-бързо се изпаряват).

 

Сълзите предпазват окото от изсъхване (така улесняват неговото движение и функцията му да вижда), отмиват чужди тела и микроорганизми от очната повърхност и клепачите, предпазват очните структури и по-бързо възстановяват раните върху очната повърхност.


 

Слъзният филм е изграден от три слоя - мукозен, воден и липиден. Има различни причини, които водят до нарушаването му. Някои от тях са: заболявания на мастните жлези на клепачния ръб, промени в очната ябълка, конюнктивални белези, недостиг на витамин А, неврологични увреждания, синдромът на Сьогрен.

 

Сухотата в очите може да е придружаващо заболяване на диабет, ревматични заболявания, болести на щитовидната жлеза. Жените в климактериум страдат по-често от тази болест, тъй като промяната в овлажняването на очите се свързва с хормоналните промени, настъпващи в женския организъм в този период.

 

Синдромът на Сьогрен е автоимунно заболяване, при което има високо количество на антитела срещу слюнчените и слъзните жлези. При него освен сухота в очите се развива и сухота в устата. Рискът за развитие на синдрома е завишен при хора, които са членове на семейства, в които вече има такова заболяване.

 

Освен изброените заболявания, много често причина за сухотата в очите е околната среда - димът от цигарите, изгорелите газове от колите, климатичните промени, сухият топъл въздух и др. Тези фактори дразнят очите и водят до по-бързото изпарение на слъзния филм.

 

До сухота в очите може да доведе и приемът на някои медикаменти като антихистамични, бета-блокери, някои обезболяващи. Работата с компютър по цял ден е една от основните причини за проблемите с овлажняването на очите. При употребара на съвременните технологии дългото взиране в екрана на устройството намалява мигателната честота. Това оставя очната повърхност по-дълго без овлажняване и очите изсъхват. Съветът към хората, на които им се налага дълга дневна употреба на компютърни устройства, е да правят паузи поне на всеки час и по-често да мигат. Контактните лещи също са причина за такъв проблем.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Изсушаването на очите има и своите последствия. Липсата на качествен слъзен филм води до зачервяване на очите, парене, сърбене, чувство за чуждо тяло в окото, чувствителност към светлината, замъглено виждане. Макар и противоречиво, прекомерното сълзене на очите също може да е симптом за некачественото им овлажняване. Това е така, защото сухотата на окото предизвиква прекомерно производството на водния компонент на слъзния филм като компенсаторен механизъм. Това, разбира се, не може да подобри състоянието, защото произведените сълзи са некачествени и бързо се изпаряват.

 

Тъй като симптомите на заболяването не са специфични, единствено офталмологът може да постави правилната диагноза. Понякога симптомите на сухотата в очите не са така ярко изразени, но пациентът чувства дискомфорт.

 

Лечението на състоянието се осъществява с капки, наречени изкуствени сълзи. Според това какво предизвиква сухотата в очите, се предписват и съответните капки, които имат различен състав. Ако капките не помогнат, се предписват изкуствени сълзи под формата на гел, като неговото предимство е, че стабилизира слъзния филм за по-дълго време.

 

Хубаво е да се използват продукти без консервиращи вещества, тъй като те могат да влошат състоянието. Преди поставянето на овлажняващите средства трябва задължително да се измият хубаво ръцете, за да се предотврати попадането на микроорганизми в очите. Ако се избягват някои от причинителите на синдрома на сухото око, посочени по-горе, би могло да се предотврати изсъхването на очите и да не се наложи лечение.