Климактериумът е период, в който се наблюдава постепена промяна в женския организъм, свързана със затихващите функции на яйчниците и понижаване нивата на отделяните от тях хормони. При много дами в тази възраст това състояние може да доведе до някои характерни оплаквания.
 
1. Кои тъкани и органи търпят най-големи промени през климактериума?
След менoпауза, освен хормонални промени, настъпва и преразпределение на кръвния ток. Ограничаване на функциите на органите от гениталния тракт е причина за по-оскъдното им кръвоснабдяване и намаляване еластичността на тъканите в интимната зона. 
 
Наблюдава се постепена атрофия - намаляване размерите на матката, а от там и количеството секрет отделяно от цервикса. Поради ниските нива на естроген се ограничава и образуването на гликоген от повърхностните клетки на влагалищната лигавица, което води до образуване на по-малко количество млечна киселина от бактериите на Дьодерлайн. Вследствие на тези промени стойностите на pH се покачват, т.е. влагалищното съдържимо променя своята киселинност и тя достига средна стойност 6,8. Иначе pH на влагалищното съдържимо на жената в редпордуктивна възраст е 4,5.
 
Лигавицата на влагалището изтънява, а също така жлезите в областта на вулвата отделят намалени количества секрет. При повечето жени тези изменения могат да доведат до оплаквания от сухота на влагалището, болка при полов контакт, както и дискомфорт. Тънката и суха вагинална лигавица е лесно ранима и при по-агресивна интимна грижа или сексуален контакт би могла да се възпали и да предизвика болка, сърбеж и парене в областта. 
 
2. Как да поддържаме интимната си хигиена и какви продукти да ползваме?
Изборът на измивно средство за деликатната зона е общ проблем за жените в менопауза. Той следва да бъде направен много внимателно с оглед на това, че в този период почистването на интимната област трябва да бъде особено нежно.
 
За да се радваме на комфорт и приятно усещане в деликатната зона е нужно редовно почистване. То обаче не трябва да е прекалено агресивно и често, тъй като кожата може да реагира с раздразнение и увреждане. 
 
NEWS_MORE_BOX
Не е препоръчително използването на сапуни, както и душ-гелове с различно от характерното за този период pH. Употребата им би променила естествения баланс на тъканите в интимната област, което ще ги направи по-податливи на увреждане.
 
При измиване е добре да използваме хладка вода, но в никакъв случай гореща поради опасност от допълнително изсушаване на кожата, покриваща външните гениталии.
 
Измивните продукти, които се препоръчват за използване в пре- и постменопауза са тези, които имат обозначение за подходящ състава на козметичния продукт и неговата киселинност, а именно pH 6,8.
 
Почистването е добре да се извършва с внимателни движения и без да се натиска прекалено силно. Изплакването следва да бъде обилно и с топла вода, а подсушяването с чиста и мека хавлиена кърпа. В този етап от извършването на интимната хигиена трябва да избягваме търкането с хавлиената кърпа, тъй като тя може да раздразни кожата. Достатъчно е внимателното попиване на влагата.
 
Мокрите кърпички и ароматизираната тоалетна хартия също не се препоръчват с цел поддържане на интимната хигиена.
 
Спазвайки тези правила, жената в менопауза може да се радва дълго време на здраве и сигурен комфорт в тази така деликатна зона от женското тяло.