Възпаленото гърло е често срещано оплакване, особено през студеното полугодие. Симптомът обикновено се наблюдава след бактериална или вирусна инфекция. Преди появата на болките в гърлото, се появяват оплаквания от сухота в устата и гърлото и затруднено, но все още безболезнено преглъщане.


По-късно се развива оточност на лигавицата на гърлото, характерна със силно зачервяване и болезненост при предвиждането на храната. Започва отделянето на секрети от лигавицата. Този процес показва активизирането на защитните сили на организма срещу наличните вируси.


Тогава, когато възпаленото гърло все още не създава особен дискомфорт, е добре да се вземат мерки, които да подпомогнат организма в справянето му с инфекцията и се предотврати по-сериозно заболяване.


В повечето случаи на възпалено гърло се поставя диагноза за фарингит. Фарингитът е заболяване, което може да се причини, както от вируси и бактерии, така и от вещества, които дразнят лигавицата, като алкохол, тютюнев дим или други замърсяващи въздуха вещества.


Не се препоръчва възпаленото гърло да се третира с антибиотици или други лекарства, които обикновено се използват при терапия на сериозни заболявания на горните дихателни пътища.


Въпреки че при зачервено гърло е възможно да се повиши телесната температура в ниска степен, самолечението със силни лекарства, не е разумно решение.
 


Съвети как да облекчим възпаленото гърло?
1. Когато оплакванията са търпими, може да се пристъпи към домашно лечение с намиращите се без рецепта в аптеките медикаменти за понижаване на температурата и облекчаване на болката като парацетамол, ибупрофен или напроксен. Независимо от формата им, на таблетки, прахчета или разтвор, те ще отстранят изпитвания дискомфорт. Взимането на тези лекарствени средства обаче трябва да става според указанията, приложени в опаковката – като доза и честотата на прием. Например, парацетамолът се взема на 4 часа, не повече от 4 пъти в денонощието.
Специалистите препоръчват тези лекарства да не се приемат на гладен стомах.
 


2. Помага и извършването на гаргара с топла вода, в която е прибавена сол - една супена лъжица на 300 мл. Разтворът не бива да се пие. Целта на гаргарата е да облекчи гърлото, неприятните усещания и спомогне отделянето на натрупвания на задната стена на гърлото.
   3. Непременно приемайте много течности – топли, хладки или със стайна температура, според личните ви предпочитания и моментни желания.
Не се препоръчват горещите напитки, тъй като те могат да увредят защитните функции и на без това твърде чувствителната лигавица.


Специалистите препоръчват да се избягва консумацията на храна и напитки, които допълнително дразнят лигавицата на гърлото или полепнат по нея. Към първата група принадлежат пикантните храни, алкохолът, газираните напитки.


Необходимо е и избягването на цигарения дим, не само активното, но и пасивното пушене, тъй като веществата дразнят гърлото и допълнително натоварват съпротивителните сили на организма.


Не е забранено да се хапва дори и сладолед – студеното не би навредило, напротив ще успокои гърлото. Сладоледът, както и въобще съдържащите захар храни и кашести въглехидратни консистенции, не са подходящи при възпалено гърло, заради вероятността частици от тях да полепнат в началото на гърлото, което спомага размножаването на вредните микроорганизми и възпрепятства отделянето и дейността на секретите от лигавицата, чиято функция е да ги потискат и елиминират.


В тази група храни попадат и млечните продукти. Ако се изкушавате да хапнете кисело мляко, което е лесна за преглъщане храна, задължително след това трябва да изплакнете добре устата си и пийнете чиста топла вода, която да отстрани полепналите остатъци от млякото в горната част на хранопровода.4. Поддържайте лигавицата на устната кухина и гърлото влажна, смучейки твърди таблетки или пластири срещу възпалено гърло. Въпреки че всеобщото мнение на специалистите е, че те не лекуват възпаленото гърло, облекчават оплакванията.

 


5. Докато таблетките за смучене отстраняват само дискомфорта при възпалено гърло, много по-добър ефект имат спрейовете, които се предлагат свободно в аптеките. Спреят се впръсква на почистена устна кухина, за предпочитане минимум двадесетина минути след хранене. Лекарственото вещество, благодарение на апликатора, попада директно върху възпалената лигавица и подпомага дейността й срещу инфекциозния причинител.
 


Това са съвети, които могат да подействат в началото на инфекцията. При влошаване на оплакванията консултацията с лекар е наложителна, за назначаване на подходяща терапия. Наличието на кашлица също налага предприемане на други мерки и е показател за лекарска намеса. В тези случаи изложените съвети могат да се използват като придружаваща спомагаща основната терапията мярка.