Веднъж изгоряла на кожата няма как да и се помогне особено. Вредата е нанесена безвъзвратно. Докато временният проблем със зачервяването, дискомфорта и болката, мехурите и беленето отмине, организмът за дълго ще носи увреждането, нанесено от ултравиолетовите лъчи.

Трябва добре да помним и спазваме препоръките – мерките срещу изгаряне на кожата да се предприемат преди, а не след като то вече е факт. Необходимо е да се използват лосиони със слънцезащитен фактор минимум 15 преди и по време на излагане на слънце. Те трябва да осигуряват защита както срещу ултравиолетовите A (UVA), така и срещу ултравиолетовите B (UVB) лъчи. Това е най-малката грижа, която полагаме срещу риска от ракови изменения на кожните клетки, а меланомът е едно от най-разпространените онкологични заболявания.

Осезаемата увреда на кожата дори в краткосрочен план проличава напълно едва след 12 – 24 часа след екстремното излагане на слънце. За възстановяването й ще са необходими няколко дни. Изгарянето налага да се избягва директният контакт на увредените участъци със слънчевите лъчи. Препоръчително е дори лишаването от слънчеви бани за 1-2 дни, за да се даде време на организма да се справи със стреса от причинената травма. Дори и изгарянето да е малко на плажа трябва да се стои под чадъра и да се носи широка бяла тениска. Не е желателно дори влизането във водата, тъй като там силата на лъчите се удвоява, особено за участъците на тялото, които най-често и силно изгарят – горната част на гърба.
 

Какви са препоръките на лекарите при слънчево изгаряне:

 


1.

 

Стойте на хладно. Прилагайте студени компреси - потопете кърпа в студена вода, после добре я изстискайте и наложете внимателно върху изгорелия участък. Можете да взимате периодично хладни душове.  

2.

 

Погрижете се за овлажняването на кожата. Намажете я с хидратиращ продукт, предназначен при изгаряне или след излагане на слънце. Благоприятно действат средствата с алое вера. Те обаче не се препоръчват за деца под 2 години. Продуктът не бива да съдържа алкохол, тъй като това ще изсуши и увреди допълнително кожата.

Някои локални средства, предназначени за третиране на изгоряла кожа, съдържат анестетици. Често се използва бензокаин (benzocaine). Въпреки че са налични оскъдни данни за ефективността му, има и такива, които документират, че прилагането му върху кожата може и да я възпали – възпрепятства достъпа на кислород от кръвта, което макар и рядко явление е достатъчно сериозно. Продуктите с бензокаин са неподходящи за деца под 2 години, а при възрастните се препоръчва да не се нанасят повече апликации от посочените в указанията на производителя за употреба.

Овлажняващият лосион трябва да се ползва редовно дни след подобряване състоянието на кожата.

3.

 

Пазете мехурите. Те не бива да се пукат, а ако това се случи трябва да се внимава младата кожа да не се нарани или инфектира. Ако е възможно наложете внимателно марля, която да предпазва мехура от търкане.

 

4.

 

Пораженията на кожата не са единствените последици от екстремното излагане на слънце. Често изгарянето е съпроводено с дехидратиране на организма, главоболие. Дори и да липсват подобни оплаквания, трябва да се положат грижи за осигуряване на водния баланс в организма и се приемат повече течности. Ако обикновено се препоръчват по 1 ½ – 2 л вода на ден, то консумацията й през лятото следва да се увеличи към 3 ½ - 4 л.

NEWS_MORE_BOX

 

5.

 

Премерете телесната температура. Когато кожата „гори“ е уместно да се приемат предлаганите без рецепта противовъзпалителни средства като парацетамол и ибупрофен. Допустимо е и използването на аспирин, но даването му следва да се избягва при деца под 12-годишна заради риска от синдром на Рей.

 

6.

 

Непременно трябва да се направи консултация с лекар при изгаряне на голям участък от кожата, образуване на много мехури, особено при деца. Медицинска грижа е необходима и при няколко поредни изгаряния, както и при повишаване на телесната температура.
 

7.

 

Не забравяйте, че приемът на някои медикаменти прави организма много по-чувствителен на слънчевата светлина. Преди планиране на почивката непременно прочетете противопоказанията в листовката на лекарствата, които приемате. Пример за такива са съдържащите тетрациклин, ципрофлоксацин и др. Лекарствата може да са назначени за терапия на разнообразни по род заболявания – бъбречни, полови, кожни и пр. Не са безопасни в комбинация със слънчевата светлина и някои локални медикаменти, така че не пропускайте и тях.