За повечето хора не е странен или нечуван фактът, че лица с предходни травми на коленете, например, могат да „прогнозират“ промяна в атмосферното време, дори много по-точно от синоптичнита прогноза. Така проявяващият се дискомфорт в определена част от опорно-двигателния им апарат може да „предскаже“ резкия спад на температурите или предстоящия обилен валеж.


Метеочувствителността или проявата на симптоми при промяна на времето е проблем, засягащ около 75% от населението по статистически данни от различни държави. Освен това при различните хора може да се проявява по различен начин – главоболие, световъртеж, сънливост или най-честият от всички - болки в ставите.


Основните причини, които се посочват от специалистите, са две. Първата е и чисто физиологична - тялото реагира по законите на физиката, тъй като непосредствено преди разваляне на времето атмосферното налягане пада и това се отразява директно върху ставно-мускулния апарат. Поради промените и вътре в ставните тъкани се води до дразнене на нервни окончания и проявата на болка.Друг фактор, който влияе на ставния апарат наличието на повишено количество влага в атмосферния въздух. Затова не само при промяна на времето, но и при промяна на климатичния пояс е възможно да се проявяват сходни симптоми от страна на ставите.


Някои експерти говорят и за по-лесното проникване на влагата през порите на кожата, съответно дразнене на микроструктурите там, което от своя страна води до допълнително засилване на болката дори и в ставния апарат. Достатъчно е сигналът да се „улови“ от нервите в наранените части, които са развили свръхчувствителност заради травмата, възпалението, срастванията, които са били налице при предходни наранявания. Те от своя страна подават сигнали за нежелани изменения.


Не бива да се подценява и друга причина - чисто психологическата. При разваляне на времето хората в една или друга степен губят настроение, стават по-пасивни, имат предварителна нагласа, че ще реагират на промените във атмоферното време.


Какво можем да направим?

Няма как да променим времето, но можем да контролираме резките разлики в климатизираните помещения. Не бива да има разлика повече от 5 градуса от температурата навън и вътре в помещението.


Болкоуспокояващите също са вариант, като може да се използва заедно с тях и електрическа възглавница за загряване на болните стави. Топлината отпуска мускулите, което и отслабва болката.


За да се избегне влошаване на болката при излизане навън, е добре тялото да се раздвижи предварително, като особено се наблегне на упражнения на засегнатите стави. Скованността трябва да се преодолее преди излагането на студено. Движението и спортът съхраняват ставите здрави. За разлика от това обездвижването ги разрушава и то с по-бързи темпове.


Важно е да се отбележи, че движението не е подходящо в острия стадий на болката, когато в ставата има оток, тъй като ще предизвикаме обратния ефект. Peдoвнoтo движeниe пoддъpжa cтaвите и мycĸyлите в ĸoндиция и нe пoзвoлявa зaгyбата на мycĸyлeн тoнyc, ĸoeтo има отношение към проявата на бoлĸи.


Излишните килограми също не са за подценяване. Важно е всеки да слeди поддържането на оптимално тегло, тъй като пoĸaчвaнeтo мy води до yвeличaвaне нaтиcĸа въpxy cтaвитe.


Излишните килограми водят до промяна в центъра на тежестта, дори без хората да го осъзнават. Добре е до свалянето им да се използва ластичен колан като помощно средство.


Физиотерапевтични процедури в санаториум или амбулаторно също са подходящи, като морелечението има особено добре изразен ефект. Но отново не се препоръчват в острия стадий на състоянието.


Библиография:
1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/28635706/
2. http://www.psicocardio.org/index.php?option=com_content&view=article&id=28:meteoropathy-a-new-disease&catid=38&Itemid=132