Ако чувствате, че ви предстои да се разболеете, може би този път ще е добре да пропуснете парацетамола и вместо него да се обърнете към прах от къри.


Водещ диетолог твърди, че тилчецът, често срещана съставка в индийската кухня, е „зимен еликсир“, чийто антивирусни свойства не само облекчават симптомите на грип и настинка, но и предпазва от тяхната поява.


Подправката, наричана още „гръцко сено“ и „дива детелина“, е призната с лечебните си свойства от векове. Лекът дълго е пренебрегван от докторите, тъй като обичайният грипен вирус мутира бързо и се разпространява от пациент на пациент.


По време на три месечния зимен период 20 доброволци – 10 със симптоми на настинка и грип и десет, при които те липсват, консумират половин чаена лъжичка семена от тилчец в къри, два пъти седмично.


Доброволците, засегнати от грип съобщават, че усещат незабавно и трайно облекчение на симптомите на хрема, кашлица, кихане, възпалено гърло и умора. При тези без оплаквания няма случаи на заболяване от грип, въпреки че през този период се боледува поне веднъж.


Тестът е проведен от индийски готвач – автор на  „Indian Superfood“. Той планира и предстоящи клинични опити с подкрепата на Американски университет.


Той заяви: "Ние вече знаем, че някои храни и подправки могат да помогнат за облекчаване на симптомите на настинка, но резултатите от тези проучвания показват, че тилчецът е значително по-полезен“.