„Имам язва“ е понятие, добило голяма популярност в обществото. Дали обаче сме на пълно наясно кои са симптомите на острата и кои на хроничната язва? Дали се оценява, че мястото на увреда определя типа оплаквавния и т.н. Всичко това е от значение за ранното откриване на раздразнението и правилното поведение. Както ще видим, това никак не е лесно.

 

Язвената болест може да засегне основно два органа - стомаха и дванадесетопръстника (дуоденума). По повърхността на покривния вътрешен слой се развива единично или множествено раздразнение с различна големина, дълбочина и характер. Различават още остри язви, но и хронични, които периодично зарастват и отново се активират. Язвената болест може да се последва от редица усложнения, като например кървене, пробив на слоевете на органа, сраствания. Злокачественото израждане е един от най-сериозните рискове. Какви симптоми да очакваме при язвена болест?

Възможно е да се наблюдава цяла палитра от разнородни симптоми или само един-два от тях. Оплакванията може да са съвсем дискретни или нетърпими, да се засилват постепенно или да възникват остро. За жалост повечето от тях са неспецифични и съществуват и при други заболявания на храносмилателната система.

 

Гадене и повръщане, безапетитие, тежест в корема, отслабване на килограми, оригване, киселини и лош дъх са само малка част от разнообразните клинични изяви. Те могат да бъдат постоянни или да се засилват след диетична грешка и нервно напрежение. Да, емоционалното състояние на човека пряко се отразява на състоянието на храносмилателната система. Не случайно екстремен стрес може да провокира самото отключване на една язва.

 

Симптомът обаче, който е повече от типичен и присъства при почти всички засегнати, е болката. При нея се откриват различия и вариации според типа язва и нейното разположение. При стомашната язва болката започва след нахранване и то толкова по-рано след преглъщане, колкото по-високо е разположена тя. От друга страна дуоденалната язва протична точно по обратния начин. След нахранване оплакванията отшумяват, но се появяват отново 3-4 часа след това. Тоест стомашната язва боли след нахранване, а дуоденалната на гладно.


Какво да направим, ако се съмняваме че имаме язва?

Редица изследвания се използват, с цел диагностициране на язвената болест. Основно място заема рентгенографията след приемане на Бариева каша. Тестването за основния причинител (Хеликобактер Пилори) от своя страна пък става с кръвен, дихателен, фекален тест. Най-важна диагностична стойност обаче има ендоксопското изследване с фиброгастроскопия. При преценка на лекаря се прави и биопсия за изключване на злокачествен процес в язвената лезия.

 

Не е за подценяване и правилната анамнеза. Подробното систематизиране на придружаващите заболявания, начинът на живот, приеманите медикаменти, темперамента на личност, дават голям процент от диагнозата. Добре известна е огромната роля на бактериалния причинител Хеликобактер Пилори, на високата киселинност и нарушената защитна бариера. 

NEWS_MORE_BOX

 

Не бива да се забравя обаче и доказаната роля на някои лекарства като ацелитсалицилова киселина, кортикостероидите, нестероидните противовъзпалителни средства. Приемът на алкохол (особено концентрат и то на гладно), комбинацията с тютюнопушене, прекаляване с твърде пикантни, горещи и студени храни и напитки имат своята роля за дразнене на стомашната лигавица.

 

Язвената болест може да бъде леко заболяване, с което човек да живее без особени трудности, спазвайки някои диетични правила и периодично приемайки лекарства. В други случаи обаче въпреки тези действия болестта прогресира, има чести изостряния и може да доведе до тежки усложнения. Във всички случаи язвата не търпи подценяване и изисква правилен подход и редовно медицинско наблюдение.