Какво представляват бифосфонатите?

Бифосфонатите са клас лекарства, които забавят и предотвратяват загубата на костна маса. Използват се за увеличаване на здравината на костите и намаляване на риска от костни фрактури. Бифосфонатите помагат за лечение на остеопороза (заболяване, свързано с намалена здравина и чупливост на костите), болест на Педжет (заболяване, което включва разрушаване на костите с последващо развитие на деформации) и други състояния, които могат да доведат до загуба на костна минерална плътност.

 


Бифосфонатите са лекарства, които укрепват костите чрез забавяне или предотвратяване на костния обмен и загубата на кост. Загубата на костна маса е нормална част от процеса на стареене, но жените могат да изпитат повишен риск от заболяване на костите след менопаузата. Нивата на естроген намаляват при жени след менопауза, което може да доведе до намалена костна маса. Загубата на костна маса е възможно да доведе до повишен риск от фрактури на бедрената кост и фрактури на прешлените.

 

Лечението с бифосфонати намалява риска от фрактури при лица със състояния, които причиняват загуба на костна маса, като остеопороза. Бифосфонатите се препоръчват за лечение на остеопороза, тъй като те помагат за забавяне на процеса на костно ремоделиране и предотвратяват загубата на калций и други минерали от костите.

Как действат бифосфонатите?

Костите непрекъснато се възстановяват в процес, известен като костно ремоделиране (или костен метаболизъм). По време на този процес на костна обмяна старата костна тъкан се разгражда и заменя с нова костна тъкан. Тъй като старата костна тъкан се разгражда, калцият се освобождава от костта в кръвния поток.

 

Остеокластите са костните клетки, които са отговорни за отстраняването на старата костна тъкан, а остеобластите са костните клетки, които помагат за образуването на новата костна тъкан. При състояния като остеопороза, остеокластите са по-активни, причинявайки по-бързо разграждане на костната тъкан, отколкото може да бъде възстановена. Бифосфонатите забавят процеса на костно ремоделиране и спомагат за поддържане на здравината на костите.

 

Подобно на други антирезорбтивни средства, бифосфонатите инхибират (потискат) действието на остеокластите и намаляват костната резорбция. Тъй като бифосфонатите се свързват с места на повърхността на костта, остеокластите не могат да изпълняват функцията си да премахват стари костни клетки. Този механизъм на действие помага за забавяне на изтъняването на костите и предотвратява костни фрактури.

За какво се използват бифосфонатите?

Бифосфонатите се използват предимно за лечение на остеопороза, но могат да бъдат използвани и при следните състояния:

Костната плътност може да бъде измерена чрез изследване, известно като DEXA сканиране (двойноенергийна рентгенова абсорбциометрия). Това сканиране е вид рентгеново изследване, което оценява костната загуба чрез измерване на костната минерална плътност. DEXA сканирането измерва колко грама калций и други костни минерали съдържа сегмент от костта. Сканирането обикновено измерва костната минерална плътност в гръбначния стълб, бедрото или предмишницата. Колкото по-високо е съдържанието на минерали, толкова по-плътни са костите. При висока минерална плътност на костите е по-малко вероятно те да се счупят. При ниска костна минерална плътност за възрастта на даден пациент, може да бъде предписано лечение с бифосфонат.

Кои пациенти могат да приемат бифосфонати?

Възрастни
Възрастните лица могат да приемат различни форми на бифосфонати. Повечето бифосфонати се предлагат под формата на таблетки. Например алендроновата киселина се предлага под формата на ефервесцентни таблетки. Някои форми на бифосфонати се дават веднъж седмично, докато други могат да се приемат ежедневно. Золедроновата киселина се предлага само като инжекция, която се прилага всяка година. При пациентите, лекувани с бифосфонати за костна загуба обикновено се препоръчват и витамин D и добавки с калций.

 

Бисфосфонатите обикновено се приемат за период от три до пет години лечение. Изследванията за костна плътност могат да определят дали бифосфонатите са необходими и дали те ефективно са предотвратили по-нататъшна загуба на костна маса. Лекарствата трябва да бъдат приемани така както е предписал лекарят.

 

Деца
На деца с остеогенезис имперфекта или други заболявания, които водят до загуба на костна маса, понякога могат да бъдат предписани бифосфонати. Бифосфонатите обаче не са одобрени от Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ (FDA) за употреба при деца. Дозировката може да се основава на теглото на детето.

 

Лица в напреднала възраст
По-възрастните пациенти могат да приемат бифосфонати без необходимост от корекция на дозата.

 

Референции:
1. SingleCare. Bisphosphonates: Uses, common brands, and safety info
2. UF Health. What causes bone loss?
3. Encyclopedia Britannica. Bone remodeling