Какво е лечението при възпалителни заболявания на червата?

Възпалителните заболявания на червата, особено улцерозният колит или болестта на Крон, са състояния на хронично възпаление на стомашно-чревния тракт. Симптомите на възпалителните заболявания на червата могат да включват коремна болка, диария, ректално кървене, умора и загуба на тегло. Въпреки че няма лек за възпалителните заболявания на червата, съществуват няколко класа лекарства, които могат да помогнат за облекчаването на симптомите:

  • Противовъзпалителни лекарства (като кортикостероиди и аминосалицилати);
  • Имуносупресивни лекарства (като азатиоприн и метотрексат);
  • Биологични продукти (като инфликсимаб и адалимумаб)

Аминосалицилатите, известни също като производни на 5-аминосалициловата киселина или 5-ASA, често са първият избор за лечение на възпалителните заболявания на червата, въпреки това те могат също да бъдат използвани и за лечение на някои форми на артрит.


Какво представляват аминосалицилатите?

Аминосалицилатите (5-ASA) са категория лекарства, които упражняват противовъзпалителен ефект в дебелото и тънкото черво. Те често са избор за лечение от първа линия за лек до умерен улцерозен колит, но могат също така да се прилагат и за предотвратяване на обостряне на улцерозен колит и поддържане на ремисията на неговите симптоми в дългосрочен план. Аминосалицилатите се използват по-рядко при лечението на болестта на Крон, но могат да бъдат ефективни и при по-леки случаи на състоянието или да помогнат за справяне със симптомите след операция.

За какво се използват аминосалицилатите?

Аминосалицилатите (5-ASA) са одобрени за лечение на следните състояния:

  • Активен улцерозен колит;
  • Поддържане на ремисия на улцерозен колит;
  • Улцерозен проктит (възпаление на ректума)

Как действат аминосалицилатите?

По време на обостряне на улцерозен колит или болест на Крон, чревната стена се възпалява. Смята се, че производните на 5-аминосалициловата киселина лекарства, химически сродни на аспирина, действат директно върху лигавицата на дебелото и тънкото черво, като инхибират (потискат) производството на молекули, които активират острия възпалителен отговор. В резултат на намаляването на пристъпите, увредената тъкан получава време за заздравяване.

 

Аминосалицилатите могат да бъдат прилагани перорално, като таблетки или капсули, или ректално, като клизми или супозитории. Аминосалицилатите имат способността да се абсорбират бързо в червата, затова различните аминосалицилати са формулирани по различни начини, за да бъде гарантирано, че активната съставка достига до областта на храносмилателния тракт, където възниква възпалението.

 

Пероралните аминосалицилати, които имат мезаламин като активна съставка, могат да бъдат във формулировки със забавено освобождаване във времето, като 5-аминосалицилова киселина, или да освобождават активната съставка чрез използване на киселинността в дебелото черво, като мезалазин. Олсалазин натрий освобождава мезаламин, като позволява на бактериите в дебелото черво да го активират от неговия носител. Предимство на по-новите аминосалицилати е, че не е необходимо да се приемат толкова често, колкото по-старите аминосалицилати и имат формулировки, които позволяват лекарството да достигне цялото дебело черво.

 

Доказано е, че комбинираната терапия, при която се използава перорално и ректално лечение, е по-ефективна за предизвикване на ремисия на възпалителните заболявания на червата и подобряване на качеството на живот, отколкото всяко лечение, използвано самостоятелно.

Референции:
1. National Center for Biotechnology Information (NCBI). Mechanism of action of 5-arninosalicylic acid
2. Karger Publishers. Oral/Rectal or Combination 5-Aminosalicylic Acid?
3. SingleCare. Aminosalicylates: Uses, common brands, and safety info