Какво представлява главоболието, причинено от алергична реакция?

Главоболието може да бъде причинено от алергична реакция и да се прояви като един от симптомите на алергия. Главоболието, причинено от алергия често протича заедно с повишено налягане в синусите, запушен нос или хрема, сълзене на очите и кихане. Не всеки човек, който страда от алергии, изпитва главоболие, а видът на болката може да варира при различните случаи.


Какви са симптомите на главоболието, причинено от алергична реакция?


Двата основни типа главоболие, които най-често придружават алергиите, са мигренозно главоболие и синусово главоболие.


Мигренозното главоболие обикновено се проявява с пулсираща от умерена до силна болка в главата, шията или лицето, която се ограничава до едната страна на главата. Много хора с мигрена също изпитват изключителна чувствителност към светлина, известна като фотофобия. Гаденето е друг срещан симптом и често се влошава при физическо движение. Други симптоми включват чувствителност към шум и миризми.


Синусовите главоболия включват болка в областта на синусите на лицето, включително бузите и челото. При нормални обстоятелства синусите са пространства, които служат за овлажняване и затопляне на вдишвания въздух. Въпреки това, алергиите могат да причинят комбинация от възпаление и подуване, което води до запушване на синусите. Подуването води до усещане за натиск и болка в областта около синусите.


Синусовото главоболие може да засегне едната или двете страни на лицето. Болката може да се простира от горната част на главата до челото, областта между очите, в челюстта и зъбите или другаде по лицето. Болката в синусите може да бъде от лека до тежка и често се влошава в легнало положение.


Кои са факторите, които отключват главоболието, причинено от алергична реакция?

Причините за главоболието при алергия могат да варират при различните случаи. Когато човек бъде изложен на алерген, неговата имунна система причинява възпаление в тялото. В много случаи това може да предизвика и алергично главоболие.


Полените и промените в атмосферното налягане, като например при обилни пролетни дъждове, са едни от най-честите причини за главоболие при алергична реакция.
Мигренозното главоболие може да бъде генетично обусловено, но често срещаните отключващи фактори за мигренозно главоболие, свързани с алергии, включват:

 • Хранителни алергии, причинени от консумацията на фъстъци, яйца или млечни продукти;
 • Дим, парфюм, цветен прашец, трева или пърхот на домашни любимци;
 • Някои от причините за синусово главоболие, свързани с алергия, включват:
 • Прах;
 • Домашни любимци;
 • Мухъл;
 • Храни, като фъстъци, яйца или млечни продукти

Много хора, страдащи от главоболие при алергия откриват, че симптомите им се влошават в зависимост от сезона.


Сезонният алергичен ринит, известен също като сенна хрема, е често срещан отключващ фактор за алергично главоболие. Сенната хрема се свързва със симптоми, които засягат носа, като конгестия (запушване), хрема и кихане. Вдишването на алерген може да доведе до тези симптоми, тъй като тялото реагира с възпалителен отговор, който причинява възпаление, особено в носа.


Много главоболия, свързани с хранителни алергии, са наследствени (генетични) и могат да причинят здравословни проблеми. Някои от най-честите причини за хранителни алергии включват:

 • Пшеница;
 • Млечни продукти;
 • Яйца;
 • Фъстъци;
 • Соя;
 • Царевица;
 • Дрожди

Хистамините са вещества в тялото, които играят важна роля в предизвикването на имунен отговор и управлението на алергичните реакции. Когато човек е изложен на алерген, хистамините разширяват кръвоносните съдове, за да позволят на белите кръвни клетки да се борят с алергена. Разширяването на кръвоносните съдове в мозъка може да бъде причина за главоболие.


Хистамините, които попадат в организма отвън идват предимно от хистамин съдържащи хранителни продукти. Храните и напитките с високо съдържание на хистамини включват алкохол, пакетирано месо, отлежали сирена и някои цитрусови плодове. Всеки човек реагира различно на хистамините. Някои хора са силно чувствителни към тях, докато други нямат забележима реакция.


Библиография:
1. National Headache Institute. What’s causing your allergy headaches?
2. American College of Allergy, Asthma & Immunology. Allergy headaches
3. John Hopkins Medicine. Migraine headaches
4. Borish L. Allergic rhinitis: systemic inflammation and implications for management
5. National Headache Institute. Can food allergies cause headaches?