Направени са множество проучвания, доказващи здравословния ефект на кафето, тонизиращите и антиоксидантните му способности.
 


Ново изследване обаче показва, че  консумацията на 4 и повече чаши кафе на ден,  не само, че не вреди на сърцето, а дори понижава риска от аритмии с 18%.
 


Според авторите на изследването, протективните свойства на кафето се наблюдават и при двата пола, независимо от етническата им принадлижност, както и при пушачи.
 Учените напомнят, че здравословният и тонизиращ ефект се дължи както на кофеина така и на антиоксидантите, съдържащи се в него.
 


Направените проучвания показват, че безкофеиновото кафе не предпазва сърцето и не понижава риска от аритмия, което според изследователите е доказателство, че всъщност кофеинът е предпазващата от аритмии съставка.
 


Учените все още не са категорични на какво се дължат протективните свойства на кофеина. Те обаче предполагат съставката в кафето, която се сочеше за виновник за повишаване на кръвното, всъщност блокира аденозиновите рецептори.
 


Предишни проучвания на въздействието на кофеина върху аденозина за съответните рецептори в мозъка показва, че той има компетитивно действие върху тях.
 


Изследователите предполагат, че кофеинът има подобно въздействие и върху аденозина в сърдечния мускул.
 


Аденозинът влияе  върху провеждането на импулси и възстановяването на мускулните клетки след деполяризация. Под въздействието на кофеина се скъсява и рефрактерния период, в който се повишава риска от ритъмни нарушения.