Изтръпването може да бъде безобидно и безвредно, но ако се повтаря често или е с изразена, нарастваща интензивност е необходимо търсене на подлежаща причина. Симптомите от мравучкане, тръпнене и дори парене се обединяват от медицинския термин парестезии.


В някои случаи сериозни заболявания или състояния като инсулт, например, може да стартира с изтръпване на пръстите на ръцете. Това налага при наличие на други симптоми като затруднено дишане, виене на свят, силно главоболие или неясна реч, да се потърси спешна помощ.


Симптомите на изтръпване в ръцете могат да се усещат значително, тъй като по пръстите има значително количество на нервни окончания. Причините за проява на симптома са множество, но допълнителните симптоми значително насочват.При диабетна невропатия изтръпването на пръстите е чест симптом, често е съпроводено с намалено усещане на топлина или студ, както и чувството за допир също е редуцирано. Причината е постепенното увреждане на периферните нерви от повишените нива на глюкоза в кръвта.


Синдромът на карпалния канал е една от най-честите причини за изтръпване на пръстите на ръцете, като взависимост от засегнатия нерв – симптомите се усещат само в някои пръсти.


Изтръпването на първите три пръста на ръцете е характерно за синдрома, поради притискане на срединния нерв на ръката - nervus medianus в т. нар. карпален канал или тунел. През него преминава не само споменатият нерв, но и сухожилията на сгъващите пръстите мускули и нервът. Следствие на получаващия се оток, налягането се повишава и обменните процеси в нервната тъкан се затрудняват. Нервната проводимост се забавя и се усеща изтръпване на палеца, показалеца и трети пръст, като е възможно дори изтръпване на част от безименния пръст.


Дегенеративните промени на шийните прешлени могат да доведат до промяна в нормалното кръвообращение, както и притискане на нервни окончания, което също да доведе като последствие до изтръпване на пръстите. При рентгенография промените лесно могат да бъдат откроени. Но за допълнителни нарушения на междупрешленовите дискове се налага скенер.


Паник атаките са рядка причина за проява на изтръпване на ръцете и пръстите, но не е изключена. Емоционалното състояние може силно да повлиява т. нар. соматизация или проява на субективни усещания за симптоми като болка, изтръпване, парена и други.


Наличието на травми, дори и с по-стара давност също не трябва да се подценява, защото хроничните промени водят до проява често и на остра симптоматика след години.


Като страничен ефект от медикаменти изтръпването на пръстите не е толкова чест симптом, но също не бива да се подценява – затова пациентите се съветват да наблюдават през първите една до две седмици от началото на нова терапия дали има проява на някаква клиника. Дефицитът на някои витамини – какъвто е примерът с витамин В12, също може да води до проява на изброените симптоми.


При симптоми, които продължават дълго време, без да се търси причина и съответно лечение, постепенно силата на ръката започва да намалява, нейните функционални възможности и усещането за допир и координация също отслабват, като се стига до момент, в който започва изпускане на предмети и невъзможност за хващане на по-дребни предмети – в началото страда фината моторика. Симптомите се усещат през целия ден, докато в началото обикновено са само в рамките на нощта.


Дори и след започнато лечение, в началото се изисква щадене на китките и избягване на дейности с повтарящи се движения на ръцете – например плетене или шиене на ръка, бродиране. Студени компреси при възпалителна генеза водят до облекчение, както и държането на засегнатата ръка нощем върху възглавница, в повдигнато положение. За да се намали рискът от усложнения е препоръчително и правенето на упражнения на пръстите и китката със стрес топка за запазване на силата на мускулите.


Референции:
1. Numbness in hands, Mayo Clinic;
2. Why is my hand numb?, The Orthopedic Institute;
3. Why Is Your Arm or Hand Numb? WebMD