Голям процент от населението по целия свят страда от неустановен дефицит на витамин В12. През последните години все повече лекари се насочват към изследването му, заедно с количеството на витамин D, който също често се открива в стойности под референтните. Витамин В12 има отношение не само към периферната и централната нервна система, но също така и към кръвотворната, сърдечносъдовата и не на последно място имунната система.


При навременна диагностика и започване на заместатителна терапия на дефицита – симптомите изчезват за кратък период от време, но при сериозни увреждания и продължителен дефицит – състоянието не може да бъде върнато обратно.


Витамин B12 е един от основните витамини, които влияят на различни системи в тялото, като има важна роля в метаболизма на нервната система. Аденозилкобаламин и метилкобаламин, две форми на витамин B12, които представляват кофактори в две ензимни реакции, които повлияват на образуването на миелин.
Плазменият хомоцистеин се повишава при дефицит на витамин B12, който от своя страна има отношение към предразположеността към съдови инциденти.Поради факта, че голяма част от витамин В12 се съхранява в черния дроб, дефицитът му следствие на малабсорбция се развива едва след 2-5 години, а при рестриктивни хранителни режими дефицитът може да се прояви дори след повече години.


Неврологичните нарушения се дължат на засягане най-често на периферните нерви (невропатия) и на гръбначния мозък. Налице може да са също автономни нарушения, психиатрични отклонения и други.


Изтръпването или т. нар. парестезии са един от първите симптоми на дефицита на витамина. Налице са още субективни усещания за студени тръпки, стягане в областта на пръстите на краката, впоследствие и на ръцете.


Слабост в крайниците е малко по-късна проява, при напредване на дефицита. При пo-тежки случаи се проявява нарушение на походката – атаксия – походката става по-разкрачена, значително се нарушава на тъмно, което предразполага към инциденти с падания.


При тежки дефицити са налице и атрофия на мускулите – в началото само на долните крайници.


Когнитивната функция също се засяга. Налице са нарушение на краткосрочната памет, дефицит на внимание, а от страна на психиката – могат да се проявяват чести епизоди на депресия, хипомания, параноидна психоза със слухови или зрителни халюцинации при по-напреднал дефицит, насилствено поведение, личностови промени, емоционална лабилност.


Зрителни нарушения също са един от сравнително честите симптоми. Налице е прогресивно подостро намаление на зрителната острота, най-често като резултат от двустранна оптична невропатия.


Към автономните нарушения влизат ортостатична хипотония, сексуална дисфункция, незадържане на урина.


Често пациентите се оплакват от продължителни и неповлияващи се от терапия раздразнителност, апатия, сънливост, влошаване на интелектуалните способности. При деца има склонност за изоставане в развитието и аутистично поведение.


Усещанията за болка и изтръпване, схващане на ръцете и краката могат да достигнат дори до корема и гърдите при дълъг период на недиагностициран дефицит.


Налице са още понижена чувствителност на допир, температура, може да се отчита непохватност, поради постепенно сковаване на ставите и последваща тромавост на движенията.


Треперенето или треморът е друг често открояващ се симптом при напредващ дефицит на витамина.


Изследвания при животински модели показва, че хомоцистеинът, който нараства при дефицит на витамин В12, може да предизвиква конвулсии. Има съобщения за пациенти със спазми, които са били успешно лекувани с добавка B12.


Известно е, че не съществува корелация между тежестта на витамин В12 и съпровождащата неврологична симптоматика.
Възможностите за лечение с витамин B12 включват заместителна терапия с перорален прием, мускулни инжекции, назален гел и спрей за нос.


Референции:
1. H. Serin, E. Arslan; Neurological symptoms of vitamin B12 deficiency: analysis of pediatric patients, Acta clinica Croatica, 2019;
2. Dobrozsi S, Flood VH, Panepinto J, Scott JP, Brandow A.; Vitamin B12 deficiency: the great masquerader, Pediatric Blood Cancer, 2014;
3. Vitamin B12 Deficiency, Cleveland Clinic.