Какво представлява изследването на туморен маркер CA 125?

Карциномен антиген 125 (СА 125) представлява протеин, открит в раковите клетки на яйчниците. Протеинът се произвежда от клетките и може да бъде открит в кръвта. Изследването на CA 125 измерва количеството на карциномен антиген 125 в кръвта.


Изследването на кръвта за туморен маркер CA 125 може да бъде използвано за проследяване на рак на яйчниците по време и след лечението. В някои случаи изследването може да бъде използвано за получаване на информация при ранни симптоми на рак на яйчниците при жени, които са изложени на висок риск от заболяването.


 

Кръвният тест за CA 125 обаче не е достатъчно точен, за да бъде използван за скрининг на рак на яйчниците при всички жени, тъй като много различни състояния могат да причинят необичайни нива на този протеин.


Защо се извършва изследване на туморен маркер CA 125?

Изследването на туморен маркер CA 125 в кръвта често се назначава за проследяване на прогресията на рака на яйчниците. Нивата на CA 125 се измерват преди започване на лечение на рак на яйчниците. Спадът в нивата на CA 125 по време и след лечението обикновено показва, че то е било успешно. Повишаването на нивата на CA 125 след лечение може да означава рецидив на заболяването.


След лечение на рак на яйчниците, кръвният тест за туморен маркер CA 125 се извършва в продължение на няколко години, за да бъде гарантирано, че заболяването е било излекувано успешно. Обикновено изследването е препоръчително да бъде извършвано на всеки два до четири месеца през първите две години след завършване на лечението на рака. След този период тестът се препоръчва на всеки шест месеца в продължение на три години и след това веднъж годишно.


В някои случаи при рак на яйчниците изходните нива на CA 125 са нормални, което означава, че туморът не произвежда протеин CA 125. Ако това се случи, кръвния тест за CA 125 няма да може да помогне за наблюдаване на протичането на рака на яйчниците.


Важно е изследването за CA 125 при жени с фамилна анамнеза (случай в семейството) за рак на яйчниците. Въпреки това, тестът обикновено не се използва за скрининг на заболяването при жени, които нямат повишен риск от развитие на този вид рак. Съществуват множество заболявания и състояния, които могат да причинят повишени нива на CA 125 в кръвта, като:

 • Бременност;
 • Нормална менструация;
 • Рак на ендометриума и фалопиевата тръба;
 • Доброкачествени образувания в матката, като миома на матката;
 • Ендометриоза, което е състояние, което се характеризира с наличието на ендометриална тъкан на места извън матката, като яйчниците и пикочния мехур;
 • Тазово-възпалителна болест -  инфекциозно-възпалително заболяване на маточната шийка, матката, маточните тръби, яйчниците и прилежащи тазови структури;
 • Рак на панкреаса

Как се извършва изследването на туморен маркер CA 125?

Изследването на туморен маркер CA 125 включва вземане на малка проба кръв, обикновено от вена на ръката. Първо областта, от която ще бъде взета пробата, се почиства и дезинфекцира с антисептик. След това се слага еластична лента около горната част на ръката, за да могат вените да изпъкнат и да станат по-видими.


След като бъде намерена подходяща вена, внимателно се вкарва игла в нея, за да бъде събрано малко количество кръв. След събиране на достатъчно количество кръв, еластичната лента се отстранява, а върху иглата се поставя памучен тампон. След това иглата внимателно се изважда от вената, а мястото на пункцията се притиска за няколко минути, за да бъде спряно излишното кървене. Кръвната проба се изпраща в лаборатория за анализ.


Какви са рисковете от изследването на туморен маркер CA 125?

Процедурата при кръвния тест за CA 125 е нискорискова. Обикновено общите рискове при всички кръвни тестове включват:

 • Затруднено вземане на кръвна проба, което води до множество опити за въвеждане на игла;
 • Прекомерно кървене на мястото на пункцията;
 • Припадък поради вида на кръв;
 • Инфекция на мястото на проникване на иглата

Какво може да означават резултатите от изследването на туморен маркер CA 125?

Резултатите от изследването на нивата на CA 125 в кръвта може да варират в зависимост от лабораторията, която е извършила анализа. В повечето случаи обаче нивата на CA 125 се считат за повишени, ако са над 35 единици на милилитър (U/mL).

 

Високите нива на CA 125 не потвърждават непременно наличието на рак на яйчниците или друг вид рак.


Някои лекарства за рак и операции също могат да променят нивата на CA 125 в кръвта. Резултатите от изследването трябва да бъдат обсъдени с лекар, за да бъде изяснено какви допълнителни изследвания са необходими.


Библиография:
Ovarian Cancer Research Foundation. What is CA-125?
Lab Tests Online (LTO). CA-125: The test
Cancer Treatment Centers of America. CA-125 test