Изследването на тироксин (T4) представлява кръвен тест, който помага за идентифицирането на проблеми с щитовидната жлеза. Процедурата при вземане на кръв е с нисък риск, чрез нея често се извършват и други кръвни тестове, които включват изследването на нивата на трийодтиронин (T3) и тироиден стимулиращ хормон (TSH/ ТСХ).


Каква е процедурата при изследването на тироксин в кръвта?

При процедурата се събира малко количество кръв в епруветка или флакон, след което се изпраща в лаборатория за изследване.При изследването на тоталната стойност на тироксина (Т4) при възрастни нормалните стойности обикновено варират от 5,0 до 12,0 микрограма на децилитър (μg /dL). Резултатите при деца се променят в зависимост от възрастта. Препоръчителна е консултацията със специалист за определяне на референтните стойности, които може да бъдат очаквани при конкретен пациент. Може да има и някои вариации в резултатите между различните лаборатории.


Нормалните стойности при възрастни при изследване на свободния тироксин обикновено варират от 0,8 до 1,8 нанограма на децилитър (ng /dL). Подобно на изследането на тоталната стойност на тироксина при възрастни, при изследването на свободния тироксин резултатите също варират при децата, в зависимост от тяхната възраст.


Както при всеки резултат от изследване, ако той е извън очакваните граници, е необходима консултацията с лекар, за да бъде определно какво може да означава резултатът от теста по отношение на личното здравословно състояние на пациента.


Тъй като тироксинът (Т4) не е единственият хормон, който се произвежда от щитовидната жлеза, нормален резултат от изследването на тироксина в кръвта все още може да означава, че има проблем с жлезата.


Например резултатите от изследването на тироксин в кръвта могат да попаднат в нормални граници, но резултатите от изследването на трийодтиронин (Т3) могат да бъдат необичайни. Това може да се получи особено при случаи на свръхактивна щитовидна жлеза.


Какво може да означават необичайните резултати от изследването на тироксин в кръвта?

Необичайните резултати само от изследването на тироксин в кръвта може да не дадат на лекаря достатъчно информация, за да разбере напълно или да диагностицира състоянието на пациента. Може да се наложи да бъдат взети предвид и резултатите от изследването на нивата в кръвта на трийодтиронин (Т3) и тироиден стимулиращ хормон (TSH/ ТСХ) за по-пълна картина.


Бременността също може да повлияе на нивата на тироксина. Ако нивата на тироксина в кръвта са необичайни, без наличие на бременност, може да бъдат назначени допълнителни изследвания.


Ненормално високи резултати от изследването на тироксин


Повишените нива на тироксин могат да показват хипертиреоидизъм. Те могат да показват и други проблеми с щитовидната жлеза, като тиреоидит (възпалително заболяване, засягащо щитовидната жлеза) или токсична полинодозна гуша (токсична възлеста гуша). Други причини за необичайни резултати могат да включват:

 • Високи нива на протеини в кръвта;
 • Твърде голям прием на заместващи лекарства на щитовидната жлеза;
 • Твърде голям прием на йод;
 • Трофобластна болест – термин, който описва група от редки тумори, свързани с бременността;
 • Герминативно клетъчни тумори – тумори, които възникват от първични зародишни клетки на яйчниците и тестисите

Приемът на твърде голямото количество йод може да повиши нивата на тироксин. Тъй като контрастните вещества, които се използват при рентгенография, могат да съдържат йод, рентгеново изследване с багрило, което е било извършено скоро преди изследването на нивата на тироксин, може също да повиши резултатите от изследването на тироксин в кръвта.


Необичайно ниски резултати от изследването на тироксин


Необичайно ниските нива на тироксин (Т4) в кръвта могат да показват:

 • Проблеми с храненето, като гладуване, недохранване или дефицит на йод;
 • Лекарства, които влияят на нивата на протеините в кръвта;
 • Болест;
 • Хипотиреоидизъм;
 • Проблем с хипофизата;

Има ли рискове, свързани с изследването на тироксин в кръвта?

При изследването на тироксин в кръвта няма специфични рискове. Рисковете включват винаги присъстващите такива при вземане на кръв за изследване. В редки случаи може да се получат усложнения, като например:

 • Възпаление на вена;
 • Инфекция;
 • Прекомерно кървене

Понякога може да бъде изпитана болка или дискомфорт по време на вземането на кръв. Може също да се появи леко кървене след отстраняване на иглата при вземането на кръв. Може да се появи и малка синина около мястото, където е била вкарана иглата.


Важно е преди процедурата лекарят да бъде уведомен за всички лекарства и хранителни добавки, които приема пациентът, за известни заболявания на щитовидната жлеза, от които страда пациентът, или за наличието на бременност. Това би осигурило най-точно тълкуване на резултатите от изследването.


Библиография:
American Thyroid Association. Thyroid function tests
American Board of Internal Medicine (ABIM). Free T4