Какво представлява изследването на тиреоглобулин в кръвта?

Това изследване измерва нивото на тиреоглобулин в кръвта. Тиреоглобулинът (Tg) е гликопротеин, който се произвежда от клетки на щитовидната жлеза (тиреоидни епителни клетки или тиреоцити). Щитовидната жлеза е малка жлеза с форма на пеперуда, разположена е в предната част на шията, произвеждаща хормони (тироксин или Т4 и трийодтиронин или Т3), които помагат да се регулира скоростта, с която тялото изразходва енергия. Тироглобулинът служи като източник на Т4 и Т3.


Производството на тези хормони и тяхното освобождаване в кръвта се стимулират от хормона на хипофизата – тиреотропен хормон (ТТХ, TSH / ТСХ, тироид стимулиращ хормон). Изследването на тиреоглобулин в кръвта се използва най-вече като тест за туморен маркер, който помага за насочване на лечението на рак на щитовидната жлеза.Кога се назначава изследването на тиреоглобулин в кръвта?

Тироглобулинът се произвежда при всички здрави хора и обикновено нивата му в кръвта са ниски. Нивата на тиреоглобулин се повишават както при доброкачествени заболявания (болест на Грейвс, подостър тиреоидит, тиреоидит Хашимото), така и при рак на щитовидната жлеза.


Следователно, повишените серумни нива на тироглобулин от една страна са неспецифичен индикатор за дисфункция на щитовидната жлеза и, от друга страна, туморен маркер, който може да бъде използван за проследяване на пациенти с папиларен и фоликуларен рак на щитовидната жлеза след диагностициране.


Туморните маркери представляват вещества, които се произвеждат от ракови клетки или от нормални клетки в отговор на рак в тялото. Тиреоглобулинът се произвежда както от нормални, така и от ракови клетки на щитовидната жлеза. Здравата щитовидна жлеза произвежда тиреоглобулин, затова изследването не се използва за диагностициране на рак на щитовидната жлеза.


Основната цел на лечението на рака на щитовидната жлеза налага пълното отстраняване на жлезата. Това обикновено включва отстраняване на щитовидната жлеза чрез операция, последвана от терапия с радиоактивен йод (радиойод).


Радиоактивният йод е лекарство, което е използвано за унищожаване на всички клетки на щитовидната жлеза, които са останали след операцията. Най-често се дава под формата на течност или в капсула.


След лечение в кръвта трябва да има малко или никакво количество тиреоглобулин. Измерването на нивата на тиреоглобулин в кръвта може да покаже дали все още има ракови клетки на щитовидната жлеза в тялото след лечението.


Ако нивата на тиреоглобулин останат същите или се повишат след лечението, това може да означава, че в тялото все още има ракови клетки на щитовидната жлеза. Ако нивата на тиреоглобулин намаляват или изчезват след лечението, това може да означава, че в тялото не са останали нормални или ракови клетки на щитовидната жлеза.


Този тест може да бъде необходим на пациенти, които са преминали лечение за рак на щитовидната жлеза. Изследването може да бъде извършвано редовно, за да бъде проверено дали след лечението са останали клетки на щитовидната жлеза. Тестът може да бъде провеждан на всеки няколко седмици или месеци, започвайки малко след края на лечението. След това изследването се извършва на по-големи интервали от време.


Какво се случва по време на изследването на тиреоглобулин в кръвта?

Необходимо е да бъде взета кръвна проба от вена на ръката на пациента, чрез малка игла. След поставяне на иглата, малко количество кръв се събира в епруветка или флакон. Може да бъде изпитана лека болка от убождане, когато иглата проникне във вената. Процедурата обикновено отнема по-малко от пет минути.


Налага ли се специална подготовка преди изследването на тиреоглобулин в кръвта?

Обикновено не е необходима специална подготовка преди изследването на тиреоглобулин в кръвта. Въпреки това пациентът може да бъде помолен да избягва приема на определени витамини или добавки.


Има ли рискове при изследването на тиреоглобулин в кръвта?

При кръвните тестове съществуват минимални рискове. Може да бъде почувствана лека болка или да бъдат образувани синини на мястото, където е поставена иглата, но повечето симптоми преминават бързо.


Какво може да означават резултатите от изследването на тиреоглобулин в кръвта?

Най-вероятно пациентът ще бъде изследван няколко пъти, започвайки малко след края на лечението. Резултатите от теста могат да покажат:

  • Високи или увеличаващи се с течение на времето нива на тиреоглобулин в кръвта може да означава, че раковите клетки на щитовидната жлеза растат или, че ракът започва да се разпространява в тялото.
  • Ниски нива или липса на тиреоглобулин в кръвта може да означава, че лечението на рак е подействало за премахване на всички клетки на щитовидната жлеза от тялото на пациента.
  • Серумните нива на тиреоглобулин намаляват за няколко седмици след лечението, но след това започват да се увеличават с течение на времето, което може да означава, че ракът се е върнал след успешно лечение.

Ако резултатите показват, че нивата на тиреоглобулин се увеличават, лекарят може да предпише допълнителна терапия с радиоактивен йод, за да бъдат премахнати останалите ракови клетки.

 

Въпреки че изследването за тиреоглобулин в кръвта се използва най-вече като тест за туморен маркер, то понякога се използва за диагностициране на някои заболявания на щитовидната жлеза, като:

  • Хипертиреоидизъм – състояние на повишена функция на щитовидната жлеза, при което в кръвоносната система се отделя голямо количество хормони;
  • Хипотиреоидизъм – състояние на понижена функция на щитовидната жлеза и липса на отделяне на достатъчно количество хормони в кръвта.

Библиография:
Mayo Medical Laboratories. Thyroglobulin, Tumor Marker Reflex to LC-MS/MS or Immunoassay
Clarke, William. Contemporary Practice in Clinical Chemistry. 2nd Ed
Lab Tests Online (LTO). Thyroglobulin