Какво представлява тестът за соматосензорен предизвикан потенциал?

Тестът за соматосензорен предизвикан потенциал (SEP тест) изследва как гръбначният и главният мозък предават информация. Той може да открие проблеми с гръбначния мозък, които причиняват изтръпване на ръцете и краката.

 


SEP тестът е един от трите изследвания на сензорно евокирани (предизвикани) потенциали, които измерват електрическата активност в мозъка, която е резултат от зрението, слуха или усещането за допир. Тестът за соматосензорен предизвикан потенциал (SEP) се фокусират върху електрическата активност в мозъка в резултат на допир. Тестът е неинвазивен и обикновено се използва, въпреки че са налични образни тестове, като ЯМР.

 

Разликата между теста за измерване на соматосензорен предизвикан потенциал и други електрофизиологични изследвания, като електроенцефалография (ЕЕГ), електромиография (ЕМГ), е, че при него се измерват спонтанно възникнали потенциали.

Как се извършва тестът за соматосензорен предизвикан потенциал?

При изследването на соматосензорен предизвикан потенциал специалист прикрепя електроди към гърба, китката и скалпа на пациента, при което се прилага лек електрически стимул. Електродите на скалпа отчитат времето, необходимо на електрическия ток да стигне до мозъка.

 

Тестът за соматосензорен предизвикан потенциал (SEP) е безболезнен, но може да предизвика изтръпване или потрепване на мускулите. Тестът обикновено отнема до 2 часа. SEP тестовете могат да бъдат препоръчани на лица от всяка възрастова група.

Кога се използва соматосензорен предизвикан потенциал?

Тестът за соматосензорен предизвикан потенциал (SEP) може да бъде назначен, когато пациент съобщи за слабост в ръцете или краката. Изследването може също да установи как функционира мозъкът по време на кома и да помогне за диагностицирането на множествена склероза (МС). Американската асоциация по невромускулна и електродиагностична медицина споменава други употреби на SEP теста, като например:

 • Изследване на периферните и централните сензорни влакна при хора с хронична бъбречна недостатъчност и диабет;
 • Наблюдение на тумори на гръбначния мозък;
 • Наблюдение на гръбначния мозък по време на операция на сколиоза или след гръбначна травма

Пациент може да бъде подложен на SEP тест, ако има мускулна слабост или когато при него се подозира множествена склероза. Симптомите на множествена склероза могат да включват:

 • Затруднения при ходене;
 • Мускулни спазми;
 • Скованост;
 • Замъглено зрение;
 • Умора;
 • Депресия

Каква е подготовката преди теста за соматосензорен предизвикан потенциал?

Преди изследването пациентът трябва да информира лекаря за всички лекарства, които приема, включително хранителни добавки. Няма нужда от въздържание преди SEP теста, също така той се извършва без седация.

 

Преди теста пациентите не трябва да нанасят лак за коса, пяна или гел върху своята коса или да използват овлажнители за кожа, тъй като те могат да повлияят на резултатите от изследването. Също така пациентите трябва да носят широки дрехи, за да може да бъде осъществен достъп до точките на тялото, където да бъдат поставени лесно електродите.

Какво може да бъде очаквано от теста за соматосензорен предизвикан потенциал?

Лекарите ще обсъдят с пациентите какво да очакват през деня на изследването. Процедурата може да бъде извършена амбулаторно или като част от болничния престой. Обикновено пациентите трябва да свалят бижута, очила, слухови апарати и фиби, които могат да попречат на теста. Процедурата протича със следните стъпки:

 • Лекарят използва паста, за да прикрепи електродите към скалпа, гърба и раменете на пациента;
 • Изпраща се ток (електрически шок) през електродите, който обаче не трябва да причинява болка;
 • Медицинският екип използва записващо устройство, което отчита електрическата активност и я превръща в диаграма за тълкуване на резултата

Какви са рисковете или усложненията от теста?

Някои фактори или здравословни проблеми могат да повлияят на резултата от теста за сетивно предизвикан потенциал. Те включват:

 • Тежко късогледство;
 • Възпаление на средното ухо;
 • Тежко увреждане на слуха;
 • Мускулни спазми на главата или шията

Освен това SEP тестовете може да бъдат по-малко надеждни за пациенти с увреждане на гръбначния мозък.

Какво показват резултатите от теста за соматосензорен предизвикан потенциал?

SEP тестът може да даде следните резултати:

 • Типични резултати - времето между стимулацията и нервния отговор може да бъде както обикновено очакват здравните специалисти;
 • Нетипични резултати (отклонения) - при някои пациенти, при които не са били установени симптоми в изследваната област, се установяват необичайни отговори от страна на нервната система. Анормалното време за реакция може да бъде свързано с увреждания на нерви, както и с различни неврологични заболявания

След SEP теста специалистът премахва електродите. Косата на пациента може да бъде лепкава, докато не я измие.

 

Референции:
1. American Association of Neuromuscular & Electrodiagnostic Medicine (AANEM). Somatosensory Evoked Potentials: Clinical Uses
2.National Center for Biotechnology Information (NCBI). Somatosensory Evoked Potentials
3. Medical News Today. What is a somatosensory evoked potential test?