Какво представлява изследването на С-пептид?

Инсулинът е хормонът, който е отговорен за понижаване на нивата на глюкоза (кръвна захар) в кръвта. Инсулинът се произвежда от специализирани клетки на панкреаса, наречени бета-клетки. В процеса на хранене организмът разгражда храната до глюкоза и други хранителни вещества, като в отговор на това панкреасът произвежда инсулин, който позволява на клетките да абсорбират глюкозата от кръвта.


С-пептидът е страничен продукт, който се образува при производството на инсулин. Измерването на количеството на С-пептид в кръвта показва колко инсулин се произвежда от клетките на панкреаса. По принцип високото производство на С-пептид показва високо производство на инсулин и обратното.



Кога се назначава изследването на С-пептид в кръвта?

Изследването на С-пептид се използва за наблюдение на производството на инсулин в организма. Тестът може да даде на лекарите полезна информация за състоянието на пациент, като може да бъде използван за:

Тестът се извършва и при хора, които изпитват симптоми, свързани с хипогликемия при липса на диабет тип 1 или тип 2. В този случай тялото може да произвежда твърде голямо количество инсулин. Симптомите на хипогликемия включват:

  • Изпотяване;
  • Сърцебиене;
  • Прекомерен глад;
  • Нервност или раздразнителност;
  • Объркване;
  • Замъглено зрение;
  • Припадък;
  • Гърчове или загуба на съзнание

Каква е подготовката за изследването на С-пептид?

Подготовката, необходима за изследването на С-пептид, зависи от възрастта на пациента и причината за теста.


В някои случаи може да се наложи въздържание от консумация на храни и напитки до 12 часа преди теста, като не бива да се приема нищо друго, освен вода преди теста.


Възможно е също да се наложи пациентът да спре приема на някои лекарства. Лекарят ще предостави конкретни инструкции въз основа на конкретните нужди на пациента.


Как се извършва изследването на С-пептид в кръвта?

Изследването на С-пептид изисква кръвна проба да бъде взета от квалифициран лекар или медицинска сестра. Кръвната проба се взема от вена, обикновено от вътрешната страна на лакътя. Процедурата може да причини лек дискомфорт, който е временен. Кръвта се събира в епруветка и се изпраща в лаборатория за анализ.


Какви са рисковете от изследването на С-пептид?

Процедурата при изследването на С-пептид може да причини известен дискомфорт при вземане на кръвна проба. Честите нежелани реакции включват временна болка или пулсиране на мястото на иглата. По-рядко срещаните странични ефекти от процедурата включват:

  • Трудности при вземането на кръвна проба, което води до множество убождания;
  • Прекомерно кървене на мястото на пункцията;
  • Припадък като реакция при вида на кръв;
  • Натрупване на кръв под кожата (хематом);
  • Инфекция на мястото на пункцията

Какво е нормалното ниво на С-пептид в кръвта?

Обикновено резултатите от изследването са налични в рамките на няколко дни. Като цяло нормалните стойности на С-пептид в кръвния поток са между 0,5 и 2,0 нанограма на милилитър (ng/mL). Въпреки това, резултатите от изследването на С-пептид в кръвта могат да варират в зависимост от лабораторията, в която е извършен анализът на кръвната проба. Лекар ще може да предостави на пациента повече информация за резултатите и какво означават те.


Какви състояния могат да причинят високо ниво на С-пептид?

Ако нивото на С-пептид в кръвта е по-високо от нормалното, това може да означава, че тялото произвежда твърде много инсулин. Причините за високо ниво на С-пептид включват:

  • Тумори, известни като инсулиноми;
  • Инсулинова резистентност;
  • Заболяване на бъбреците;
  • Синдром на Кушинг, ендокринно заболяване

Клас лекарства за диабет, известни като сулфонилурейни препарати, също могат да повишат нивата на С-пептид в кръвта. Примерите за сулфонилурейни препарати включват:

  • Глимепирид (Амарил);
  • Глипизид (Глюкотрол, Глюкотрол XL);
  • Глибурид (Глиназа, Микроназа);
  • Толбутамид

Какви състояния могат да причинят ниско ниво на С-пептид в кръвта?

Ако нивото на С-пептид е по-ниско от нормалното, това означава, че тялото не произвежда достатъчно инсулин. Причините за ниско ниво на С-пептид в кръвта включват:

  • Както диабет тип 1, така и тип 2 (хората с диабет тип 1 обикновено имат по-ниски нива на С-пептид от хората с диабет тип 2);
  • Лошо функциониращ панкреас;
  • Гладуване за дълъг период от време, което се отразява на нивата на инсулина


Библиография:
Lab Tests Online. C-peptide
Upson Regional Medical Center. C-peptide (blood)
American Diabetes Association. Summary of revisions: Standards of medical care in diabetes
Healthline. C-Peptide Test