Какво представлява растежният хормон?

Човешкият растежен хормон (hGH, соматотропен хормон) е от съществено значение за нормалния растеж и развитие при децата. Той насърчава правилния растеж на костите от раждането до пубертета. Както при деца, така и при възрастни, растежният хормон помага да се регулира скоростта, с която тялото получава енергия от храната (метаболизъм) и синтезира липиди, протеини и глюкоза. Хормонът също така помага за регулиране на производството на червени кръвни клетки (еритроцити) и мускулна маса.


Растежният хормон се произвежда от хипофизната жлеза, малка жлеза, разположена в основата на мозъка зад носа. Хормонът се освобождава в кръвта през деня и нощта с пикове, които се появяват най-вече през нощта. Поради това еднократно измерване на нивото на растежен хормон (hGH) в кръвта е трудно за интерпретация и обикновено не е клинично полезно. Стойността ще бъде по-висока, ако пробата бъде взета по време на пик и по-ниска, ако бъде взета през период между пиковете. Затова най-често се използват процедури, наречени стимулиране и потискане на растежен хормон, за диагностициране на състояния, причинени от дефицит или излишък на растежен хормон.Какво предизвиква дефицит на растежен хормон?

Някои деца имат дефицит на растежен хормон при раждане, а други могат да развият дефицит по-късно поради, например, мозъчна травма или тумор. Тези състояния могат да засегнат хипофизната жлеза, причинявайки намаляване на функцията ѝ, което води до понижено производство на хормони на хипофизата (хипопитуитаризъм). Понякога причината за дефицита не е известна (идиопатична).


При възрастни хормонът на растежа играе роля в регулирането на костната плътност, мускулната маса и метаболизма на глюкозата и липидите. Той може също да повлияе на работата на сърцето и бъбреците. Дефицитът му може да започне в детството или да се развие в зряла възраст. Дефицит на хормона може да бъде развит например поради увреждане на хипофизната жлеза, причинено от нараняване на главата, мозъчен тумор или операция или лъчелечение. Това може да доведе до намаляване на хормоните на хипофизата (хипопитуитаризъм).


Какво предизвиква излишък на растежен хормон?

Излишъкът на растежен хормон най-често се дължи на тумор на хипофизата (обикновено доброкачествен), който произвежда хормона.


Твърде голямо количество растежен хормон при деца може да причини дългите им кости да продължат да растат след пубертета, което води до изключително рядко състояние, наречено гигантизъм. Хората с повишени нива на растежен хормон може също да имат загрубяване на чертите на лицето, обща слабост, забавен пубертет и главоболие. Туморите на хипофизата, отделящи хормон на растежа, могат да причинят загуба на зрението, ако станат твърде големи.


Повишеното ниво на растежен хормон при възрастни може да доведе до рядкото състояние, акромегалия, което се характеризира не с удължаване на костите, а с тяхното удебеляване. Въпреки че симптоми като загрубяване на кожата, изпотяване, умора, главоболие и болки в ставите в началото могат да бъдат едва доловими, повишените нива на растежен хормон могат да доведат до уголемяване на ръцете и краката, уголемени лицеви кости, синдром на карпалния канал и необичайно уголемени вътрешни органи. Излишните количества на растежен хормон може също да причинят и чревни полипи.


Често туморът на хипофизата, причиняващ повишаването на растежен хормон в кръвта, може да бъде хирургично отстранен и/или лекуван с химиотерапия или лъчетерапия. В повечето случаи това може да доведе до връщане на нивата на хормона до нормални или почти нормални нива.


Ако не бъдат лекувани, както акромегалията, така и гигантизмът могат да доведат до усложнения като диабет тип 2, повишен риск от сърдечносъдови заболявания, високо кръвно налягане, артрит и като цяло намалена продължителност на живота.


Как се взема пробата за изследване на нивата на растежен хормон в кръвта?

Растежният хормон се освобождава на пикове, затова еднократното му измерване в кръвта обикновено не е клинично полезно. Следователно на нивата на растежен хормон обикновено се измерват с помощта на процедури за потискане или стимулиране на растежния хормон. След въздържане от консумация на храни и напитки в продължение на 10 до 12 часа се взема кръвна проба от вена на ръката. След това под лекарско наблюдение се извършва процедурата за потискане или стимулиране на освобождаването на хормона. Това може да включва използването на интравенозна инфузия. След това се вземат кръвни проби от вена на определени интервали от време. Понякога се взема една-единствена проба кръв след гладуване и почивка или след период на интензивни упражнения.


Необходима ли е някаква подготовка преди процедурата, за да се гарантира качеството на пробата?


Важно е да бъдат следвани инструкциите, които пациентът е получил от своя лекар. В повечето случаи трябва да има период на въздържание преди вземането на кръвна проба. Може да се наложи почивка или физическо натоварване за период от време преди процедурата.


Децата и подрастващите, които се изследват за дефицит на растежен хормон, трябва да бъдат подготвени за лечение с полови стероиди няколко дни преди изследването. Такова лечение намалява броя на фалшиво ниските стойности на растежен хормон при стимулация. Лекарят, който назначава изследването, трябва да предостави на родителите на детето рецепта за такива лекарства.


Библиография:
University of Rochester Medical Center. Growth Hormone (Blood)
Nationwide Children’s Hospital. Growth Hormone Stimulation Test (Outpatient)
American Cancer Society. Tests for Pituitary Tumors
Lab Tests Online. Growth Hormone