Какво е протромбиново време?

Изследването на протромбиново време (PT) измерва времето, необходимо за съсирването на кръвната плазма. Протромбинът, който е известен също като фактор II, е само един от многото плазмени белтъци, участващи в процеса на кръвосъсирване.


Защо се назначава изследването на протромбиново време?


При нараняване, тромбоцитите в кръвта се събират на мястото на раната. Те създават временна тапа за спиране на кървенето. За да се получи качествен кръвен съсирек, серия от 12 плазмени протеина или коагулационни фактори действат заедно, за да образуват вещество, наречено фибрин, което запечатва раната.


Нарушение на кървенето, известно като хемофилия, причинява неправилното синтезиране на определени фактори на коагулация или изобщо не се синтезират такива. Някои лекарства, чернодробни заболявания или дефицит на витамин К също могат да причинят нарушения на кръвосъсирването. Симптомите на нарушение на кръвосъсирването включват:

  • Лесно получаване на натъртвания;
  • Кървене, което не спира, дори след оказване на натиск върху раната;
  • Обилна менструация;
  • Кръв в урината;
  • Подути или болезнени стави;
  • Кървене от носа

Ако има подозрения за наличие на нарушение на кръвосъсирването, тогава може да бъде назначено изследването на протромбиново време, което да помогне за поставянето на диагноза. Дори ако няма симптоми на нарушение на кръвосъсирването, лекар може да назначи теста на пациент, преди да се подложи на операция, за да се увери, че кръвта му се съсирва нормално.


При прием на лекарството за разреждане на кръвта (като варфарин) лекарят назначава редовни изследвания на протромбиново време, за да се увери, че пациентът не приема твърде много от лекарството. Приемът на твърде много варфарин може да причини прекомерно кървене.


Чернодробно заболяване или дефицит на витамин К могат също да причинят нарушение на кръвосъсирването. Ако пациент има някое от тези състояния, изследването на протромбиново време може да бъде назначено, за да се провери съсирването на кръвната плазма.


Как се извършва изследването на протромбиново време?

Лекарствата за разреждане на кръвта могат да повлияят на резултатите от теста. Затова лекарят трябва да бъде уведомен за всички лекарства и добавки, които приема пациентът. Лекарят дава указания на пациента дали да спре прима на някои медикаменти преди теста. Не е необходимо въздържание от консумация на храни преди изследването.


За целите на изследването е необходимо вземането на кръвна проба. Това е амбулаторна процедура, която отнема само няколко минути и не причинява почти никаква болка.


Вземането на кръв за изследването става чрез малка игла, която се вкарва във вена, обикновено на ръката на пациента. След това лабораторен специалист добавя химикали към кръвта, за да провери колко време е необходимо за кръвосъсирването.


Какви рискове са свързани с изследването на протромбиново време?

Много малко рискове са свързани с вземането на кръв при изследването на протромбиново време. Ако обаче пациентът има нарушение на кръвосъсирването, тогава има малко по-висок риск от прекомерно кървене и образуване на хематом (кръв, която се натрупва под кожата).

 

На мястото на проникването на иглата съществува много малък риск от инфекция. Пациентът може да изпита замайване при вида на кръвта или да почувства болезненост на мястото, откъдето е взета кръвта. Лицето, което администрира теста, трябва да бъде предупредено от пациента, ако той започнете да изпитва замайване или чувство за припадане.


Какво означават резултатите от изследването на протромбиново време?

Съсирването на кръвната плазма обикновено отнема между 11 и 13,5 секунди, ако пациентът не приема лекарства за разреждане на кръвта. Резултатите от изследването на протромбиново време се изразяват най-точно чрез показателя INR (международно нормализирано съотношение). Нормална стойност за човек, който не приема лекарства за разреждане на кръвта, е от 0,9 до около 1,1. За човек, който приема варфарин, планираният INR обикновено е между 2 и 3,5.


Ако кръвта на пациента се съсирва в рамките на нормалното време, най-вероятно няма нарушение на кръвосъсирването. Ако пациент приема медикамент, разреждащ кръвта, съсирването отнема повече време. Резултатите се тълкуват от лекар. Ако кръвта не се съсирва за нормално време, това може да показва:

  • Прием на грешна доза варфарин;
  • Чернодробно заболяване;
  • Дефицит на витамин К;
  • Нарушение на кръвосъсирването, като дефицит на фактор II


Библиография:
University of Rochester Medical Center (URMC). Promthrombin time
American Association for Clinical Chemistry (AACC). The international normalized ratio: How well do we understand this measurement?
Healthline. Prothrombin Time Test