Какво представлява изследването на протеин S?

Протеин S е един от многото жизненоважни протеини в човешкия организъм. Той е витамин К-зависим антикоагулантен (противосъсирващ) плазмен протеин, кофактор на активирания протеин С и играе важна роля в контрола на процеса на съсирване на кръвта.


Способността на кръвта да се съсирва е много важна, тъй като предотвратява прекомерната загуба на кръв от тялото, когато настъпи нараняване. Въпреки това, образуването на кръвен съсирек в артерия или вена (тромбоза) може също да бъде изключително опасно.В човешкия организъм съществуват вещества, които съсирват (коагуланти) и които разреждат кръвта (антикоагуланти). Протеин S е антикоагулант и при недостиг от него може да бъде образуван кръвен съсирек. Необходимо е точно количество протеин S, за да може процесът на съсирване на кръвта да функционира правилно.


При възникването на кръвен съсирек е необходимо да бъде извършена пълна оценка на факторите на кръвосъсирването на пациента. Ниските нива на протеин S са един от многото потенциални проблеми в каскадата на съсирването.


Защо се назначава изследването на протеин S?

Една от най-честите причини, поради които може да бъде назначено изследването на нивото на протеин S в кръвта, е развитието на кръвен съсирек в крака или белия дроб. Наличието на няколко необясними спонтанни аборта може също да накара лекаря да назначи изследване на факторите на кръвосъсирването. Някои състояния могат да доведат до спадане на нивата на протеин S, те включват:

В някои случаи дефицитът на протеин S се унаследява. Някои хора се раждат с недостиг на този конкретен антикоагулант. Може да бъдат назначени тестове на пациент при наличието на един или повече близки членове на неговото семейство с анамнеза (история) за образуване кръвни съсиреци или при член на семейството с диагностициран дефицит на протеин S.


При повечето хора с дефицит на протеин S, образуването на потенциално опасен кръвен съсирек често е първият признак за патологично състояние. Съсирекът най-често се появява в крака или белия дроб и обикновено не дава симптоми.


Тест за нивото на протеин S се назначава при развитие на кръвен съсирек (тромбоза) във вена или артерия. Изследването може да помогне за определянето на причината за тромбозата. Съсиреци, свързани с дефицит на протеин S, обикновено се образуват във вените. Въпреки това, дефицитът на протеин S невинаги означава, че човек ще развие тромбоза и той може никога през своя живот да не пострада от подобен проблем.


Как се извършва изследването на протеин S?

Лекарят снема анамнеза (медицинска история) на пациента и дава указания за лекарствата, които взема пациента преди теста и дали някои от тях не трябва да бъдат временно спрени.


Тестът не трябва да се прави по време на активно съсирване, тъй като наличието на кръвен съсирек естествено ще понижи нивата на протеин S, което прави резултатите от теста неточни.


Също така ще трябва да бъде спрян приемът на антикоагуланти за минимум две седмици преди изследването, за да бъдат осигурени точни резултати. Въпреки това никога не бива да бъде спиран приемът на антикоагуланти без одобрението на лекар.


За изследването на протеин S е необходимо да бъде предоставена кръвна проба. Това става чрез вземането на кръв от вена на ръката и събирането ѝ във флакон. Възможно е да бъде изпитана незначителна болка при поставяне на иглата, но сериозните усложнения при процедурата са редки.


Какво е тълкуването на резултатите от изследването на протеин S?

Определянето на нивата на свободния протеин S дава по-полезна информация от определянето на общото количество на протеина. Резултатите обикновено се представят като процент на инхибиране. Тези процентни стойности обикновено трябва да бъдат между 60% и 150%.


Може да има леки разлики в критериите при различните лаборатории. Високите нива на протеин S обикновено не са причина за безпокойство, докато ниските нива могат да увеличат риска от образуване на кръвни съсиреци. Често се препоръчва последващо тестване за потвърждаване на диагнозата.


Нужно е проследяване след потвърден дефицит на протеин S. Ако дефицит на протеин S бъде установен, предприемането на лечение зависи от причината за липсата на протеина. Понякога съществува друго състояние, което кара нивата на протеин S да бъдат по-ниски от нормалните.


При пациентите с вроден дефицит на протеин S фокусът обикновено се поставя върху намаляването или елиминирането на рисковите фактори за образуването на съсиреци. Промените в начина на живот, като отказване от тютюнопушене, чести упражнения, поддържане на здравословно тегло и избягване на лекарства, съдържащи естроген, са някои от начините за намаляване на риска от тромбоза при ниски нива на протеин S.


Библиография:
Lab Tests Online (LTO). Protein C and protein S
National Library of Medicine (NLM). Protein S deficiency
National Center for Biotechnology Information (NCBI). Nakashima, M. O., & Rogers, H. J. Hypercoagulable states: an algorithmic approach to laboratory testing and update on monitoring of direct oral anticoagulants