Какво представлява изследването на хаптоглобин?

Изследването на хаптоглобин измерва количеството на хаптоглобин в кръвта. Хаптоглобинът представлява протеин, който се синтезира от черния дроб. Този протеин се свързва с хемоглобина, който се намира в червените кръвни клетки.

 


Червените кръвни клетки (еритроцити) имат важната роля за транспортирането на кислород от белите дробове до сърцето и останалата част от тялото. Еритроцитите се произвеждат от костния мозък и се разграждат в черния дроб и далака (слезката).


Когато червените кръвни клетки бъдат разградени, те освобождават хемоглобин. Освободеният хемоглобин се нарича „свободен хемоглобин“. Хаптоглобинът се свързва със свободния хемоглобин, за да създаде хаптоглобин-хемоглобинов комплекс. Този комплекс се елиминира от тялото чрез черния дроб.


Обикновено тялото поддържа баланс между разграждането (хемолиза) и производството на червените кръвни клетки. Когато този процес е нарушен обаче, червените кръвни клетки могат да бъдат разградени по-бързо, отколкото са произведени. Това води до спадане на нивата на хаптоглобина, тъй като този протеин се елиминира от тялото по-бързо, отколкото може да бъде синтезиран. Повишеното разграждане на червените кръвни клетки може да възникне в резултат на:

 • Наследствени състояния, които причиняват аномалии в размера или формата на червените кръвни клетки, като наследствена сфероцитоза;
 • Болести на далака;
 • Цироза или болести на черния дроб;
 • Миелофиброза

Тези състояния могат да доведат до развитие на форма на анемия, наречена хемолитична анемия.


Хемолитичната анемия възниква, когато костният мозък не може да произвежда червени кръвни клетки толкова бързо, колкото се разграждат. Недостатъчното снабдяване с червени кръвни клетки означава, че тялото може да получи недостиг на кислород.


Изследването на хаптоглобин може да помогне за диагностицирането на хемолитична анемия или друг вид анемия. Този тест може също да помогне да се определи точната причина за повишено разграждане на червените кръвни клетки.


Защо се назначава изследването на хаптоглобин?

Изследването на хаптоглобин може да бъде назначено при наличие на симптоми на хемолитична анемия. Тези симптоми могат да включват:

 • Силна умора;
 • Бледа кожа;
 • Студени ръце и крака;
 • Жълтеница или пожълтяване на кожата и склерите (бялото на очите);
 • Болка в горната част на корема;
 • Виене на свят;
 • Замаяност;
 • Задух;
 • Аритмия

Жълтеницата се появява в резултат на високите нива на билирубин. Билирубинът е жълт пигмент, който се образува, когато червените кръвни клетки бъдат разградени и елиминирани от тялото. Когато червените кръвни клетки се разграждат с повишена скорост, това може да доведе до натрупване на билирубин в кръвта, което кара кожата или очите да изглеждат жълти. По-високите от нормалните нива на билирубин също могат да доведат до камъни в жлъчката, които представляват твърди отлагания, които се образуват в жлъчния мехур.


Изследването на хаптоглобина може да потвърди диагнозата хемолитична анемия и да помогне за определяне на основната причина за състоянието.


Каква е подготовката за изследването на хаптоглобин?

Изследването на хаптоглобин не изисква специална подготовка. Важно е пациентът да обсъди с лекаря своето здравословно състояние и употребата на лекарства, за да може резултатите от изследването да бъдат интерпретирани по-точно.


Резултатите от теста могат да бъдат повлияни от различни основни състояния, като ревматоиден артрит, улцерозен колит и хронично чернодробно заболяване. Те могат да бъдат повлияни и от употребата на някои медикаменти, като кортикостероиди и противозачатъчни хапчета.


Как се извършва изследването на хаптоглобин?

Изследването на хаптоглобин включва вземане на малка проба кръв. Извършва се в лекарски кабинет или лаборатория. В повечето случаи кръвта се взема от вената от вътрешната страна на лакътя на пациента.


Първо мястото на вземане на кръвната проба се почиства със спирт или друг стерилизиращ разтвор. След това се поставя еластична лента около ръката на пациента, за да изпъкнат вените. След като бъде намерена подходяща вена, се вкарва малка игла в нея, за да бъде изтеглено малко количество кръв. Кръвта се събира в малка епруветка или флакон, прикрепен към иглата. След като бъде взето достатъчно количество кръв, иглата се изважда, а на мястото на пункцията се притиска с памук, за да бъде спряно кървенето.


Извършването на кръвния тест за хаптоглобин отнема само няколко минути. Резултатите от теста могат да варират в зависимост от лабораторията, която е анализирала кръвната проба.


Какво може да означават резултатите от изследването на хаптоглобин?

Нормалното ниво на хаптоглобин пада между 45 и 200 милиграма хаптоглобин на децилитър кръв.

 

Когато нивото на хаптоглобин е по-ниско от 45 милиграма хаптоглобин на децилитър кръв, вероятно червените кръвни клетки се разграждат по-бързо, отколкото се произвеждат. Ако нивото на хаптоглобин е под нормалното, възможно е да се касае за хемолитична анемия или друга форма на анемия.


Ако нивото на хаптоглобина надвишава 200 милиграма на децилитър кръв, това може да е признак на остра ревматична треска, язвен колит или инфаркт. В зависимост от резултатите може да се наложи да бъдат извършени повече тестове.


Библиография:
National Heart, Lung, and Blood Institute (NHLBI). Hemolytic anemia
Lab Tests Online (LTO). Haptoglobin
University of Rochester Medical Center (URMC). Haptoglobin