Какво представлява ренинът?

Ренинът е ензим, който контролира производството на алдостерон. Алдостеронът е хормон, който играе важна роля в поддържането на нормални концентрации на натрий и калий в кръвта, както и в контрола на обема на кръвта и кръвното налягане. Тестът измерва количеството ренин в кръвта.


Защо се извършва изследването на нивата на ренин в кръвта?


Активността на ренина в плазмата се измерва като част от диагностиката и лечението на хипертония (високо кръвно налягане). Пациентите с първичен хипералдостеронизъм имат повишено производство на алдостерон, свързано с намалена активност на ренин в плазмата.


Пациентите с вторичен хипералдостеронизъм (т.е. причинен от бъбречно заболяване или бъбречно-съдова хипертония) имат повишени плазмени нива на ренин и алдостерон.

 

Пациентите с есенциална хипертония може да имат нужда от изследване на нивата на ренин и алдостерон, за да бъде определено дали имат чувствителност към сол, която причинява ниско ниво на ренин с нормални нива на алдостерон и това помага да се ориентира лекарят при избора на правилното лечение за тези пациенти.


Ренинът е ензим, който се освобождава от специализирани бъбречни клетки в кръвта в отговор на изчерпване на натрия или нисък обем на кръвта. Ренинът превръща ангиотензиноген (протеин, освободен в кръвта от черния дроб) в ангиотензин I.
Ангиотензин I се превръща в ангиотензин II от ензим във вените на белите дробове.

 

Ангиотензин II въздейства върху кората на надбъбречните жлези, за да стимулира освобождаването на алдостерон. Алдостеронът въздейства върху дисталните бъбречни тубули, за да намали загубата на натриеви йони и течност. Това води до повишаване на кръвното налягане. В допълнение, ангиотензинът предизвиква свиване на малките кръвоносни съдове, което също повишава кръвното налягане.


Как се провежда изследването на нивата на ренин в кръвта?

За целта на изследването е необходимо да бъде взета кръвна проба от вена, обикновено от вътрешната страна на лакътя. Положението на тялото е особено важно при вземане на пробата – в легнало или изправено положение.


Мястото на пункцията се почиства предварително с антисептик. Поставя се еластична лента около горната част на ръката, за да се упражни натиск и вената да набъбне от кръв. Във вената се вкарва игла и кръвта се събира във флакон. По време на процедурата лентата се отстранява, за да се възстанови циркулацията. След като кръвта бъде събрана, иглата се отстранява и мястото на пункцията се притиска с памук, за да спре кървенето. При поставянето на иглата, някои хора изпитват умерена болка, докато други изпитват само убождане или парене.


Каква е подготовката за изследване на нивата на ренин в кръвта?

Лекарят може да посъветва пациента да спре временно (от 2 до 4 седмици преди изследването) лекарства, които могат да повлияят на теста (като бета-блокери, 2-агонисти, нестероидни противовъзпалителни средства). Препоръчително е спазването на нормална, балансирана диета с ниско съдържание на натрий (около 3 g на ден) в продължение на 3 дни преди теста. В деня на процедурата пациентът не бива да приема храни или напитки, които съдържат кофеин.


Какво може да показват резултатите от изследването на нивата на ренин в кръвта?

Нормални стойности:


Нормалните стойности варират от 0,2-1,6 ng/mL/hr (ng/ml/час = нанограма на милилитър на час) в легнало положение и 0,7-3,3 ng/mL/hr в изправено положение. Референтните граници могат да се различават леко в различните лаборатории.


По-високите от нормалните нива могат да показват:

 • Болест на Адисон;
 • Цироза;
 • Есенциална хипертония;
 • Кръвоизлив (кървене);
 • Хипокалиемия;
 • Злокачествена хипертония;
 • Бъбречни тумори, продуциращи ренин;
 • Реноваскуларна хипертония

По-ниските от нормалните нива могат да показват:

 • Задържаща солта стероидна терапия;
 • Терапия с антидиуретичен хормон (АДХ);
 • Чувствителна към сол есенциална хипертония

Какви са рисковете от изследването на нивата на ренин в кръвта?

Рисковете от изследването на нивата на ренин в кръвта включват:

 • Прекомерно кървене;
 • Припадане или чувство на замаяност;
 • Хематом (натрупване на кръв под кожата);
 • Инфекция (лек риск при всяко нарушаване на целостта на кожата);
 • Множество пункции при търсене на подходяща вена

Специални съображения:


Нивата на ренина в кръвта се влияят от бременността, приема на сол, часа от деня и положението на тялото по време на процедурата. Лекарствата, които могат да повлияят на измерванията на ренин, включват антихипертензивни средства, диуретици, естрогени, орални контрацептиви и вазодилататори. Кръвоносните съдове варират по размер при различните пациенти и вземането на кръвна проба при някои хора може да бъде по-трудно, отколкото при други.


Библиография:
UCLA Health. Renin Test
WebMD. Renin Blood Test
Lab Tests Online (LTO). Aldosterone and Renin