Какво представлява изследването на пролактин в кръвта?

Пролактинът се произвежда от хипофизната жлеза в мозъка, както и от матката, клетките на имунната система, млечните жлези, простатата, мозъка, кожата и мастната тъкан. Известен още като лактогенен хормон, пролактинът главно стимулира производството на майчино мляко от млечните жлези след раждането.


Пролактинът е важен както за женското, така и за мъжкото репродуктивно здраве. Въпреки това специфичната функция на пролактина при мъжете не е добре известна. Изследването на нивата на пролактин в кръвта може да разкрие и други проблеми, причинени от хормона.Защо се назначава изследването на пролактин в кръвта?

Жени


Жените, които имат симптоми на пролактином може да се нуждаят от изследването. Пролактиномът е доброкачествен тумор на хипофизната жлеза, който произвежда високи нива на пролактин. Симптомите на пролактином при жените включват:

 • Необясними главоболия;
 • Зрително увреждане;
 • Галакторея или лактация извън раждането или кърменето;
 • Болка или дискомфорт по време на секс;
 • Ненормален растеж на космите по тялото и лицето;
 • Акне

Изследването на пролактин в кръвта обикновено се провежда при хора с пролактином, за да бъде проследена реакцията на тумора към лечението.


В допълнение, изследването на пролактин в кръвта може да е необходимо при репродуктивни проблеми или нередовна менструация. Изследването на пролактин може да изключи и други проблеми с хипофизата или хипоталамуса.


Мъже

 

Мъжете може да се нуждаят от изследването на нивата на пролактин в кръвта, ако проявят симптоми на пролактином. Симптомите на пролактином при мъжете включват:

 • Необясними главоболия;
 • Зрително нарушение;
 • Намалено сексуално желание или репродуктивни проблеми;
 • Еректилна дисфункция;
 • Необичайна липса на косми по тялото и лицето;

Тестът може да бъде използван и при:

 • Тестикуларна дисфункция;
 • Изключване на проблеми с хипофизната жлеза или хипоталамуса

Как се провежда изследването на пролактин?

Изследването на пролактин е кръвен тест, като процедурата отнема няколко минути в кабинета на лекаря. Не е необходима специална подготовка за теста. Кръвната проба обикновено се взема сутрин, три до четири часа след събуждане. Пробата се взема от вена на ръката на пациента, като е възможно да бъде изпита минимална болка. Може да бъде усетено леко щипене при проникването на иглата и лека болезненост след това. След това пробата се изпраща за анализ в лаборатория.


Някои противозачатъчни средства, лекарства за високо кръвно налягане или антидепресанти могат да повлияят на резултатите от теста. Важно е лекарят да бъде уведомен за всички лекарства, които приема пациентът преди изследването. Проблемите със съня, високите нива на стрес и усилените упражнения преди изследването също могат да повлияят на резултатите.


Какви са рисковете при процедурата?

Рисковете от усложнения при процедурата за изследването са общи за всички кръвни изследвания. Възможно е да възникне малка синина на мястото на пункцията след вземане на кръв. Затова е необходимо да бъде приложен натиск с марля върху мястото за няколко минути след отстраняване на иглата. Пациентът може да се почувства замаян.


В редки случаи вената може да се възпали след процедурата, състояние, известно като флебит. Флебитът може да бъде лекуван с топъл компрес, поставен върху мястото няколко пъти на ден.


Възможно е да възникне и продължително кървене, ако пациентът има нарушение на кръвосъсирването, както и ако приема лекарства за разреждане на кръвта като аспирин или варфарин, за които е полезно лекарят да бъде уведомен преди провеждането на теста.


Какви са нормалните резултати от изследването на пролактин?

Лекарят преценява дали резултатите са в норма въз основа на много фактори, включително общото здравословно състояние на пациента. Референтните стойности могат да варират леко в зависимост от различните лаборатории и техните стандарти при изследването. Нормалните резултати обикновено изглеждат по следния начин (ng/mL = нанограми на милилитър):

 • Жени, които не са бременни <25 ng/mL;
 • Бременни жени от 34 до 386 ng/mL;
 • Мъже <15 ng/mL

Какво може да означават високите нива от изследването на пролактин?

Ниските нива на пролактин обикновено не са притеснителни. Въпреки това, прекалено високите нива на пролактин, известни като хиперпролактинемия, могат да показват по-сериозен проблем. Около 10% от населението страда от хиперпролактинемия.


Високите нива на пролактин са нормални по време на бременност и след раждане по време на кърмене. Въпреки това, хиперпролактинемията може да бъде причинена и от анорексия нервоза, чернодробно заболяване, бъбречно заболяване и хипотиреоидизъм.


Хипотиреоидизмът може да причини уголемяване на хипофизната жлеза, което се лекува със заместителна терапия с хормони на щитовидната жлеза. Високите нива на пролактин могат да бъдат причинени и от тумори на хипофизата. Тези тумори могат да бъдат лекувани медикаментозно или хирургически.


Някои лекарства могат да причинят високи нива на пролактин. Антипсихотици като рисперидон и халоперидол могат да повишат нивата на хормона. Метоклопрамид също може да повиши нивата на пролактин. Това лекарство обикновено се използва за лечение на киселинен рефлукс или гадене, причинено от лекарства за рак.


Някои често срещани стресови фактори също могат да повишат нивата на пролактин. Тези стресори включват ниска кръвна захар, усилени физически упражнения и различни форми на дискомфорт.


Червената детелина, сминдух или копър могат да повишат нивата на пролактин. Необходимо е консумацията на тези съставки да бъде избягвана, ако бъде установено, че пациент има високи нива на пролактин.


Пролактиномът може да окаже натиск върху хипофизната жлеза и да спре производството на хормони. Това състояние е известно като хипопитуитаризъм. При мъжете това причинява по-ниско сексуално желание и загуба на окосмение по тялото. При жените това може да доведе до безплодие.


Хиперпролактинемията може да затрудни забременяването. Високите нива на пролактин нарушават нормалното производство на хормоните естроген и прогестерон. Това може да доведе до нередовна овулация или до пълното ѝ спиране. Медикаменти и други лечения на пролактином помагат за възстановяване на плодовитостта при повечето жени.


Какво е лечението при високи нива на пролактин?

Допаминовите агонисти като бромокриптин (Parlodel и Cycloset) са най-често срещаното лечение за високи нива на пролактин. Тези лекарства помагат на мозъка да произвежда допамин, за да контролира високите нива на пролактин. Медикаментите също могат да намалят туморната маса на пролактинома. Каберголин е по-ново лечение на пролактинома с по-леки нежелани реакции от други често срещани лекарства за пролактином.


Лекарят може да предложи лъчетерапия, ако тези лекарства не помагат за нормализиране на нивата на пролактин при пролактином.


Лекарят може да предложи операция, ако лекарството не свива тумора. Операцията може да бъде извършена през носа или горната част на черепа. Хирургичната операция заедно с лекарствата могат да възстановят нивата на пролактин към нормалното.


Други стъпки, които може да бъдат предприети за намаляване на нивата на пролактин в кръвта, включват:

 • Промяна в диетата и намаляване на нивата на стрес;
 • Спиране на високоинтензивни тренировки или дейности;
 • Избягване на дейности и облекло, които прекалено дразнят зърната на гърдите;
 • Прием на добавки с витамин В6 и витамин Е

Витамин В6 е част от процеса на производство на допамин и по-високите му нива могат да намалят нивата на пролактин. Витамин Е по естествен начин предотвратява повишаването на нивата на пролактин. Препоръчителна е консултацията с лекар или диетолог, преди да бъдат предприети промени в начина на хранене и приема на витамини или други добавки.


Пациентът обикновено ще бъде насочен към ендокринолог, ако страда от състояние, свързано с високи нива на пролактин.


Лекарят може да назначи ядрено-магнитен резонанс (ЯМР), за да бъде проверено дали пролактином причинява повишаване на нивата на пролактин.


Понякога няма конкретна причина за високите нива на пролактин. Това състояние е известно като идиопатична хиперпролактинемия и обикновено отминава без лечение след няколко месеца.


Библиография:
Ontario Association of Medical Laboratories (OAML). Guidelines for Ordering Serum Levels of Gonadotropins (FSH, LH) and Prolactin CLP-021
American Society for Reproductive Medicine (ASRM). Hyperprolactinemia (High Prolactin Levels)
Lab Tests Online. Prolactin
Canadian Medical Association Journal (CMAJ). Diagnosis and management of hyperprolactinemia
Healthline. Prolactin Level Test