Какво представлява изследването на фибриноген?

Изследването на функционалната активност на фибриногена, известно също като изследване на фактор I, се използва за определяне на нивото на фибриноген в кръвта. Фибриногенът (фактор I) е протеин в кръвната плазма, който се произвежда в черния дроб и представлява около 5% от всички белтъци в кръвната плазма, той е един от 13 коагулационни фактора, отговорни за нормалното съсирване на кръвта.


При кървене организмът инициира процес, наречен коагулационна каскада. Този процес кара коагулационните (съсирващите) фактори да се комбинират и да образуват кръвен съсирек, който да спре кървенето. Липсата на достатъчно фибриноген или нарушенията в коагулационната каскада предзивикват затруднения при съсирването, което може да доведе до прекомерно кървене.Под въздействието на друг важен белтък, участващ в кръвосъсирването, наречен тромбин (фактор II), фибриногенът се превръща във фибрин, при което се образува мрежа от тромбоцити (кръвен съсирек).

 

Процесът фибринолиза, от своя страна, предпазва от възникването на хиперкоагулация (свръхсъсирваемост). При фибринолизата фибринът се разгражда под действието на ензима плазмин до фибринови мономери.


Отклоненията в нивата на фибриногена в кръвта също могат да причинят и тромбоза поради повишаване на коагулационната активност. При високи нива на фибриноген се повишава рискът от сърдечносъдови заболявания, атеросклероза и мозъчносъдови заболявания.

 

Тромбозата се отнася до образуването на кръвен съсирек вътре в кръвоносния съд. Съсирекът блокира нормалния приток на кръв през кръвоносната система, което може да доведе до сериозни състояния като инфаркт и инсулт.


Каква е целта на изследването на фибриноген?

Изследването на функционалната активност на фибриногена може да бъде назначено самостоятелно или като част от поредица изследвания за определяне на причината за абнормно кървене. Причина за назначаването на теста може да бъде:

 • Честа поява на синини при леки травми;
 • Прекомерно кървене от венците;
 • Често кървене от носа;
 • Кървене от стомашно-чревния тракт;
 • Кръв в урината;
 • Кръв в изпражненията

Изследването на фибриноген може да бъде назначено също при:

 • Анормални резултати от изследването на протромбиново време или от изследването на парциално тромбопластиново време;
 • Симптоми на дисеминирана интравазална коагулация (ДИК синдром, дисеминирано вътресъдово съсирване), което представлява състояние, при което в тялото се образуват малки съсиреци;
 • Признаци на необичайно разграждане на фибриноген (фибринолиза);
 • Придобит или наследствен дефицит на фактор, който влияе върху това как се съсирва кръвта

Изследването на функционалната активност на фибриногена може също да бъде част от общата оценка на риска от сърдечносъдови заболявания. Хората с нарушения на кръвосъсирването имат повишен риск от сърдечни заболявания и инсулт.


Какво е необходимо при изследването на фибриноген?

Не е необходима специална подготовка за изследването. Лекарят може да посъветва пациентът да спре приема на определени лекарства преди теста. Много е важно лекарят да бъде информиран, ако пациентът приема лекарство за разреждане на кръвта.


При процедурата се взема кръвна проба от ръката на пациента. Слага се еластична лента, за да може вените да изпъкнат и да станат по-видими. Мястото, където иглата трябва да бъде вкарана, се почиства предварително. Иглата се вкарва във вена и се събира малко количество кръв. След това иглата се изважда, а мястото на пункцията се покрива с марля. Кръвната проба се изпраща в лаборатория за анализ.


Какво може да означават резултатите от изследването на фибриноген?

Нормални резултати


Нормалното ниво на фибриноген в кръвта е между 1,5 до 3,0 грама на литър. Различните лабораториите могат да се различават в своите стандарти при отчитане на резултатите от изследването.


Необичайни резултати


Необичайните резултати могат да бъдат по-високи или по-ниски от референтните стойности.

 

Ниски нива на фибриногена могат да бъдат отчетени при:

 • Повишена консумация на фибриноген при дисеминирано вътресъдово съсирване и при свърхразграждане на фибрина при някои злокачествени заболявания;
 • Понижен синтез на фибриноген при тежки чернодробни увреждания;
 • Тромболитична терапия;
 • Генетични заболявания с дефицит или липса на синтез на фибриноген;
 • Консумация на алкохол

При ниски нива на фибриноген в кръвта съществува повишен риск от кървене при операции.

 

 

Високи нива на фибриногена могат да бъдат отчетени при:

 • Инфекции, травми, тумори, както и при състояния като инфаркт или операция, след което нивата на фибриногена се връщат в нормални граници. За разлика от тях при автоимунни заболявания, нивата на фибриногена в кръвта остават повишени;
 • Бъбречни заболявания;
 • Чернодробни заболявания;
 • Хипертония;
 • Диабет;
 • Някои медикаменти

Какви видове дефицит на фибриноген съществуват?

Трите вида дефицит на фибриноген са афибриногенемия, хипофибриногенемия и дисфибриногенемия:


Афибриногенемия


Афибриногенемията представлява пълното отсъствие на фибриноген. Това нарушение засяга 5 на всеки 10 милиона души и причинява най-тежкото кървене от трите форми на дефицит на фибриноген.


Хипофибриногенемия


Хипофибриногенемията е необичайно ниско ниво на фибриноген. В този случай изследването показва ниво между 0,2 и 0,8 грама на литър. Тази форма на дефицит е по-рядка от афибриногенемията и може да причини леко до тежко кървене.


Дисфибриногенемия


Дисфибриногенемията е състояние, при което нивата на фибриноген са нормални, но протеинът не функционира правилно. Дисфибриногенемията засяга само около един на всеки 1 милион души. Състоянието рядко причинява проблем с кървенето, но вместо това е по-вероятно да причини тромбоза.


Какви са рисковете от изследването на фибриноген?

Както при всяко кръвно изследване, съществуват минимални рискове, които включват:

 • Леко посиняване на мястото на пункцията;
 • Прекомерно кървене, което може да бъде проблем при нарушения на кръвосъсирването или при прием на медикаменти за разреждане на кръвта, като варфарин (Coumadin) или аспирин;
 • Инфекция на мястото на пункцията


Библиография:
Lab Tests Online. Fibrinogen: The test
Canadian Hemophilia Society. Factor I deficiency (fibrinogen deficiency)
National Center for Biotechnology Information. What does blood do?