Какво е значението на желязото за организма?

Организмът разчита на желязото в червените кръвни клетки (еритроцити) за преноса на кислород до всичките клетки на тялото. Желязото е нужно за производството на червени кръвни клетки и без достатъчно количество от него, еритроцитите не биха могли да доставят достатъчно кислород от белите дробове до тъканите в организма.

 


Прекалено голямото наличие на желязо в кръвта обаче също не е полезно за тялото. Както високите, така и ниските нива на желязо в кръвта е възможно да показват сериозен основен здравословен проблем.


При подозрения за дефицит на желязо или претоварване с желязо на тялото, може да бъде назначен кръвен тест за феритин, чрез който да бъде измерено количеството на складирано желязо в организма.


Какво е феритин?

Феритинът е протеин, който съдържа желязо, освобождавайки го, когато тялото има нужда от него. Феритинът обикновено се съдържа в клетките на тялото, като в кръвта циркулира много малко количество от него.


Най-големите концентрации на феритин обикновено се намират в клетките на черния дроб (известни като хепатоцити) и клетките на имунната система (известни като ретикулоендотелни клетки).


Феритинът се съхранява в клетките на тялото, докато не дойде момент, при който е необходимо производство на повече червени кръвни клетки. Тогава тялото сигнализира на клетките да освобождават феритин. След това феритинът се свързва с друго вещество, наречено трансферин.


Трансферинът е протеин, който се комбинира с феритина, за да го транспортира до мястото, където се произвеждат нови червени кръвни клетки.


От голямо значение за организма е наличието на достатъчно количество съхранено желязо. Ако в тялото няма достатъчно количество феритин, запасите от желязо в организма могат да бъдат изчерпани бързо.


Каква е целта на изследването на феритин в кръвта?

Информацията за наличието на твърде голямо или твърде малко количество феритин в кръвта може да даде на лекаря представа за общите нива на желязо в тялото. Колкото по-голямо е количеството на феритина в кръвта, толкова повече желязо се съхранява в организма.


Освен изследването на феритин в кръвта, за пълна диагностика на състоянието на запасите от желязо в организма, е препоръчително също да бъдат изследвани и нивата на серумното желязо, хемоглобина и желязосвързващия капацитет на кръвта (измерване на нивата на трансферин).


Кои симптоми е възможно да бъдат свързани с ниските нива на феритин?

Изследване на феритин в кръвта може да бъде назначено при наличие на някои от следните симптоми, свързани с ниски нива на феритин:

 • Необяснима умора;
 • Виене на свят;
 • Хронично главоболие;
 • Необяснима слабост;
 • Шум в ушите;
 • Раздразнителност;
 • Болки в краката;
 • Задух

Кои симптоми е възможно да бъдат свързани с високите нива на феритин?

Високите нива на феритин също може да причинят симптоми, които включват:

 • Стомашни болки;
 • Сърцебиене или болки в гърдите;
 • Необяснима слабост;
 • Болки в ставите;
 • Необяснима умора

Нивата на феритин в кръвта също могат да бъдат увеличени и в резултат на увреждане на някои органи, като черния дроб и далака.


Тестът може да бъде използван и за наблюдение на цялостното здравословно състояние на пациент, особено ако той страда от проблем, поради който има твърде голямо или твърде малко количество желязо в кръвта.


Как се извършва изследването на феритин в кръвта?

Изследването на феритин изисква вземането на малко количество кръв за определянето на серумните нива на феритин.


В някои случаи лекарят може да помоли пациента да не консумира храна поне 12 часа, преди вземането на кръв. Според проучванията тестът е по-точен, когато се извършва сутрин, на гладно.


При процедурата се поставя еластична лента около ръката на пациента, за да може вените да станат по-видими. След като кожата на съответното място бъде почистена, се вкарва малка игла във вена на ръката, за да бъде взета кръвната проба. След това тази кръвна проба се изпраща в лаборатория за анализ.


Какво могат да показват резултатите от кръвното изследване на феритин?

Резултатите от изследването на феритин в кръвта първо показват дали нивата на феритина са в нормални граници. Според проучвания референтните граници са:

 • 20 до 500 нанограма на милилитър (ng/mL) при мъжете;
 • 20 до 200 нанограма на милилитър (ng/mL) при жените.

Трябва да бъде взето предвид, че не всички лаборатории имат еднакви резултати за нивата на феритин в кръвта. При отделните лаборатории може да има различни стойности.

 

Интерпретирането на резултатите от изследването се извършва от лекар, който е запознат с показателите, които определят дали нивата на феритин в кръвта са нормални, високи или ниски.


Какви са причините за ниските нива на феритин в кръвта?

По-ниски от нормалните нива на феритин в кръвта може да означава, че пациентът има дефицит на желязо, което може да се случи, когато хранителният режим на пациента не съдържа достатъчно желязо.


Друго състояние, което засяга нивата на желязо, е анемията - състояние, при което липсват достатъчно червени кръвни клетки, към които да се прикрепи желязото. Допълнителните причини за ниски нива на феритин в кръвта включват:

 • Прекомерно менструално кървене;
 • Състояния, които влияят върху чревната абсорбция;
 • Вътрешно кървене

Информацията за това дали нивата на феритин в кръвта са ниски или нормални, може да помогне на лекаря да определи по-добре точната причина за дадено състояние. Например, човек с анемия би имал ниски нива на желязо в кръвта и ниски нива на феритин в кръвта. Но човек с хронично заболяване може да има ниски нива на желязо в кръвта и едновременно с това нормални или високи нива на феритин в кръвта.


Какви са причините за високите нива на феритин в кръвта?

Прекалено високите нива на феритин в кръвта могат да показват определени заболявания, като хемохроматоза – състояние, при което тялото абсорбира твърде голямо количество желязо. Други състояния, които причиняват високи нива на желязо, включват:

 • Ревматоиден артрит;
 • Хипертиреоидизъм;
 • Болест на Стил при възрастни;
 • Диабет тип 2;
 • Левкемия;
 • Лимфом на Ходжкин;
 • Отравяне с желязо;
 • Чести кръвопреливания;
 • Чернодробно заболяване, като хроничен хепатит С;
 • Синдром на неспокойните крака

Феритинът е известен като реагент на острата фаза. Това означава, че когато в тялото има възпаление, нивата на феритин в кръвта се повишават. Ето защо нивата на феритин в кръвта могат да бъдат високи при хора, които имат чернодробно заболяване или някои видове рак, като лимфом на Ходжкин.


Чернодробните клетки съхраняват феритин. Когато черният дроб на човек е засегнат, феритинът, който се намира в клетките му (хепатоцити) започва да излиза от тях. Затова при пациенти с такива и други възпалителни състояния е очаквано нивата на феритина да бъдат по-високи от нормалните.


Най-честите причини за високи стойности на феритин са затлъстяването, възпалението и ежедневният прием на алкохол. Една от най-честите причини за генетично свързани повишени нива на феритин в кръвта е състоянието хемохроматоза.


Ако резултатите от изследването на феритин в кръвта са високи, лекуващият лекар вероятно ще назначи и други тестове, които могат да осигурят по-добра представа за нивата на желязо в тялото на пациента.


Какви са нежеланите реакции от изследването на феритин в кръвта?

Изследването на феритин в кръвта не е свързано със сериозни странични ефекти, тъй като изисква вземане на малка проба кръв. Проблеми се наблюдават само при хората, които страдат от състояния, причиняващи силно кървене. При процедурата за вземане на кръв може да бъде изпитан лек дискомфорт. След теста редките нежелани реакции включват:

 • Прекомерно кървене;
 • Чувство за припадане или замаяност;
 • Синини;
 • Инфекция

Лекарят винаги трябва да бъде информиран при изпитването на дискомфорт, който е извън нормата, при извършването на процедурата.


Библиография:
National Center for Biotechnology Information. Adams P. Management of elevated serum ferritin levels
Lab Tests Online (LTO). Ferritin
Healthline. Ferritin Level Blood Test