Какво представлява изследването на антитромбин III?

При кървене тялото има естествена защита (кръвосъсирване), която го предпазва от загубата на твърде големи количества кръв. Протеините, които подпомагат процеса на кръвосъсирването, са известни като фактори на кръвосъсирването. Факторите на кръвосъсирването също помагат за поддържането на ненарушен кръвен поток в кръвоносните съдове.


Докато кръвосъсирването предпазва тялото от загуба на кръв, твърде лесното съсирване на кръвта може да доведе до образуване на животозастрашаващи съсиреци. Тези съсиреци могат да блокират притока на кръвта към жизненоважни органи. Организмът произвежда определени видове протеини, които регулират процеса на кръвосъсирване, за да предотвратят това. Антитромбинът е един от тези протеини.Антитромбинът действа като естествен разредител на кръвта, като ѝ пречи да се съсирва прекалено лесно. Кръвният тест за антитромбин III служи за измерване на количеството на антитромбин в тялото, за да бъде установено дали при даден пациент съществува дефицит на този протеин. Тестът за антитромбин III може да бъде назначен на пациент, ако в кръвоносните му съдове се образуват кръвни съсиреци, особено ако това се повтаря.

 

Дълбоката венозна тромбоза възниква, когато се формира тромб в лумена на вена на дълбоката венозна система в тялото. Такъв тромб може да се развие навсякъде в тялото, но най-вероятно е да се образува в краката. Ако съсирекът се освободи, той може да достигне до други части на тялото. Ако тромб достигне до белия дроб, може да предизвика белодробна емболия. Дълбоката венозна тромбоза може да бъде животозастрашаващо състояние.


Повтарящото се образуване на кръвни съсиреци може да означава, че пациентът страда от недостиг на антитромбин III или други фактори на кръвосъсирването, които предотвратяват образуването на съсиреци. Недостигът на антитромбин може да възникне в резултат от други здравословни проблеми, като чернодробно заболяване или някои видове бъбречни заболявания, които намаляват способността на организма да произвежда функционални форми на антитромбин III.

 

Дефицит на антитромбин може да възникне и ако тялото изразходва твърде голямо количество от протеина. Дефицитът на антитромбин може също така да бъде причинен от генетични мутации в антитромбиновия ген и да бъде предаден в поколението.


Каква е подготовката за изследването на антитромбин III?

Някои лекарства могат да повлияят на резултатите от теста за антитромбин III, те включват разредители на кръвта като ибупрофен и варфарин. Може да се наложи да бъде спрян приема на тези лекарства преди изследването. Много е важно лекарят да бъде уведомен за всички лекарства, които приема пациентът.


Каква е процедурата при изследването на антитромбин III?

За изследването на антитромбин III е необходимо да бъде взета кръвна проба в клинична обстановка, като лекарски кабинет. Кръвната проба се взема чрез игла от вена на ръката. Кръвта се събира в епруветка или флакон, след което се изпраща в лаборатория за анализ.


Какви са рисковете от изследването на антитромбин III?

Както всички кръвни тестове, изследването на антитромбин III крие някои минимални рискове, въпреки това то е безопасно. Тези рискове са валидни за всички рутинни кръвни изследвания. Те включват:

 • Затруднено вземане на кръвна проба, което води до множество убождания;
 • Болка или дискомфорт на мястото на пункцията;
 • Прекомерно кървене на мястото на пункцията;
 • Натрупване на кръв под кожата на мястото на пункцията;
 • Развитие на инфекция на мястото на пункцията;
 • Припадък при вида на кръв;
 • Замаяност

Какво означават резултатите от изследването на антитромбин III?

Ако нивото на антитромбин е по-ниско от нормалното, вероятно пациентът страда от дефицит на антитромбин, което го излага на повишен риск от развитие на дълбока венозна тромбоза и други състояния, които включват:

 • Флебит - възпалително заболяване на венозната стена;
 • Тромбофлебит - възпаление на венозната стена, което причинява образуването на съсирек;
 • Белодробна емболия - кръвен съсирек в белия дроб;
 • Инфаркт, ако кръвният съсирек достигне до коронарните артерии;
 • Инсулт, ако кръвният съсирек достигне до мозъчните артерии

Може да бъде назначено допълнително изследване, за да бъде установена причината за дефицита на антитромбин. Възможните причини за дефицит на антитромбин включват:

По-високите стойности на антитромбин от нормалните не са признак за значителни здравословни проблеми.


Библиография:
Lab Tests Online. Antithrombin
National Institutes of Health (NIH). Antithrombin deficiency
National Library of Medicine (NLM) Antithrombin