Какво представлява изследването на анти-ССР антитела?

Изследването на антитела срещу цикличен цитрулиниран пептид (анти-ССР антитела) открива и измерва анти-ССР антитела в кръвта. Анти-ССР антителата се произвеждат от имунната система и могат погрешно да атакуват здрави тъкани.


Изследването на анти-ССР антитела изисква вземането на кръвна проба. Този тест се използва за диагностициране или изключване на ревматоиден артрит и за оценка на потенциалната му тежест. Ревматоидният артрит е автоимунно заболяване, при което тялото атакува здравите клетки на ставите.Антителата срещу цикличен цитрулиниран пептид (анти-ССР антитела) са специфичен тип антитела, които се произвеждат от имунната система, наричат се още автоантитела. Докато повечето антитела помагат на тялото да се бори с болестите, като разпознава и неутрализира чужди частици като бактерии и вируси, автоантителата не изпълняват тази важна имунна функция. Вместо това, автоантителата могат да действат необичайно, като се насочват и атакуват здравите клетки и тъкани на тялото.


Анти-ССР антителата се откриват при повечето пациенти с ревматоиден артрит. Макар и по-рядко, антитела срещу цикличен цитрулиниран пептид могат да бъдат открити и при други автоимунни заболявания, като синдром на Сьогрен (Sjögren) и Лупус. Положителни резултати за анти-ССР антитела могат да се появят и при пациенти с активна туберкулоза (ТБ) и при някои пациенти с хронично белодробно заболяване.


Каква е целта на изследването на анти-ССР антитела?

При хора със симптоми на ревматоиден артрит, изследването на анти-ССР антитела се използва, за да помогне за диагностициране или изключване на ревматоиден артрит. Тъй като няма единичен тест, който да диагностицира ревматоиден артрит, изследването на анти-ССР антитела се взема предвид заедно с други фактори, включително симптомите на пациента и резултатите от други тестове.


Изследването на анти-ССР антитела се използва за оценка на тежестта на заболяването ревматоиден артрит, като може да помогне на лекарите да предвидят прогресията на заболяването при пациента. Пациентите с ранен ревматоиден артрит, които имат положителна проба за анти-ССР антитела, са изложени на повишен риск от влошаване на увреждането на ставите.


Кога се извършва изследването на анти-ССР антитела?

Специалист може да назначи изследването на анти-ССР антитела, ако даден пациент изпитва признаци или симптоми на ревматоиден артрит. Симптомите на ревматоиден артрит включват болки в ставите. Ставите може да се усещат топли, чувствителни или подути. Сутрешната скованост и сковаността след почивка, обикновено продължаващи над 30 минути, също са често срещани симптоми. Допълнителни симптоми на ревматоиден артрит включват умора, периодични епизоди на субфебрилна треска (леко повишаване на телесната температура до 37,2-37,6 ° C) и загуба на апетит.

 

Тъй като анти-ССР антителата рядко се откриват при хора без ревматоиден артрит, изследване на тези антитела може да бъде извършено, за да бъде изключена диагнозата ревматоиден артрит при пациенти, за които се подозира, че имат други видове автоимунни заболявания като псориатичен артрит и ювенилен идиопатичен артрит.


Как се извършва изследването на анти-ССР антитела?

Преди да бъде извършено изследването на циклични цитрулинирани пептидни антитела, пациентът трябва да уведоми лекаря си за всички лекарства, които приема, включително лекарства с рецепта, витамини и хранителни добавки. Може да се наложи пациентът да спре приема на определени вещества осем часа преди процедурата.


Изследването на антитела срещу цикличен цитрулиниран пептид се провежда в лекарски кабинет, като изисква вземането на кръвна проба от ръката на пациента, след като мястото на пукцията е предварително почистено. Пациентите могат да почувстват лека болка или парене, когато иглата бъде поставена и извадена. Венепункцията (пунктиране на вена с игла за вземане на кръв) обикновено отнема по-малко от пет минути. След това кръвната проба се изпращат в лаборатория за анализ, който открива и измерва анти-ССР антителата.


След като иглата бъде извадена от вената на пациента, мястото се покрива с превръзка, за да се намали кървенето. Въпреки че има минимални рискове при вземането на кръв, пациентите може да изпитат лека болка или поява на синини на мястото, където е била поставена иглата. Повечето симптоми изчезват бързо. Няма ограничения за дейности, включително шофиране, спорт или работа след провеждане на изследването на анти-ССР антитела.


Библиография:
American College of Rheumatology. What is a rheumatologist?
Centers for Disease Control and Prevention. Rheumatoid arthritis (RA)
Gladman DD, Ritchlin C. Clinical manifestations and diagnosis of psoriatic arthritis
Lab Tests Online. Cyclic Citrullinated Peptide Antibody